Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 130

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 130

Suriye’deki yönetimin baskısından kaçan Suriye vatandaşlarının gelmesi ile yaşanmıştır. 252 kişiden oluşan Suriye vatandaşlarının sınırdan geçişi ile başlayan mülteci akınının süreç içerisinde 2014 Ocak ayı itibari ile 600.000’i aştığı yetkililerce açıklanmaktadır.
Türkiye’ye kitlesel sığınma hareketlerinin dışında önemli bireysel sığınmalar olmuştur. Türkiye, Asya ve Afrika çıkışlı kaçak göçmenlerin transit geçiş yaptığı ve aynı zamanda da yabancı iş gücünün belli sektörlerde yasal veya kayıt dışı istihdam edildiği bir ülke konumuna gelmiştir. Özellikle Filipinler, Bangladeş, Moldova, Romanya, Bulgaristan ve Karadeniz’in kuzeyindeki ülkelerle
Asya’daki Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye’ye çalışmaya gelenlerin sayısı hızla artmıştır. Dolayısıyla Türkiye, göç hareketlerinden etkilenen bir coğrafyada bulunmanın olumsuz sonuçları ile karşı karşıya kalmıştır. Göç olgusu beraberinde; yoksulluk, temel kentsel hizmetlerden mahrum olma yani yoksunluk, eğitim-sağlık vb. hizmetlerden yararlanamama, gecekondularm yoğun olduğu düşük sosyal statülü mahallelerde yaşamını sürdürme, şiddete açık olma gibi genel anlamda güvensiz bir yaşama karşılık gelen birçok toplumsal ve güvenliğe ait sorunun da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
(Kaynaklardan derlenmiştir.)

1. Türkçede göçmenleri tanımlamak için kullanılan toplumsal ve kültürel çağrışımları olan ifadelerin anlamları hakkında bildiklerinizi yazınız.

  • Cevap:

Muhacir : Balkanlardan mecburi göç yaşayıp Anadolu’ya gelenler için kullanılan ifadedir. Kelime anlamı göçmendir.
Mübadil: Lozan Antlaşmasına göre, İstanbul dışında oturan Rumlarla değiştirilmek üzere Batı Trakya dışındaki Yunanistandan getirilen Türkler için kullanılan ifadedir.
Soydaş: Aynı soydan gelen bireyler için kullanılan ifadedir.
Gurbetçi: Kendi ülkesi dışında yaşayan ve geçimini o ülkede sağlayan kişilere verilen addır.
Mülteci: Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişiler için kullanılan ifadedir.

2. 1990 yılından itibaren Türkiye’ye yönelik göçleri belirleyen unsurlar sizce nelerdir?

  • Cevap:

Türkiye’ye yönelik göçleri belirleyen unsurlar şunlardır:
a) Komşu ülkelerde artan siyasi belirsizlikler ve çatışmalar; bu ülke halklarının daha güvenli, zulümden uzak ve daha iyi hayat şartlarının olduğu yerlere gitme arzusunu arttırmıştır.
b) Türkiye’nin Doğu-Batı ile Kuzey-Güney arasında bulunan coğrafi yapısı, gelişmiş Batı ve Kuzey ülkelerine geçiş yapmak isteyen transit göçmenler için ülkeyi çekici kılmaktadır.
c) Türkiye’nin komşu ülkelere oranla ekonomik açıdan daha iyi şartlar sunması sebebiyle çalışmak isteyen göçmenler için çekici olmasıdır.

3. Göç hareketlerinin Türkiye üzerindeki sosyokültürel ve ekonomik etkilerini yazınız.

  • Cevap:

Göç hareketlerinin Türkiye üzerindeki etkileri:

a. Sosyokültürel etkileri: Göçmenlerin veya geldikleri yerleşim biriminin sosyokültürel yapısı, sosyal uyum ve bütünleşme açısından önemli faktörlerden biridir. Bu süreçte karşılaşılan en önemli sorun olarak karşımıza barınma ve istihdam çıkmaktadır. Farklı kültür ve sosyal çevrelerden kopup gelen sığınmacılar, Türkiyede geçici olarak kaldıkları kentlerde uyum sorunlarıyla karşılaşabilmektedirler. Göç olgusu beraberinde yoksulluk, eğitinı-sağlık vb. hizmetlerden ya- rarlanamama, gecekonduların yoğun olduğu düşük sosyal statülü mahallelerde yaşamını sürdürme, şiddete açık olma gibi genel anlamda güvensiz bir yaşama karşılık gelen birçok toplumsal sorunun da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

b. Ekonomik etkileri: Türkiye’de kendi vatandaşlarımızın istihdam edilebileceği yerlerde sığınmacıların kaçak olarak çalıştırılması, istihdam olanaklarımızın azalmasına neden olurken, sığınmacılara yapılan yardımlar da Türkiye ekonomisine ekstra yük getirmektedir.

4. Görsellerden hareketle göçmenlerin yaşadığı en önemli sorunlar ile ilgili çıkarımlarınız neler olabilir?

  • Cevap: Göçmenlerin yaşadığı sorunların başında can güvenliği, barınma ve ekonomik zorluklar gelmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!