Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 131

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 131

Metinler ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Soğuk Savaşın sona ermesinden hemen sonra Rusların desteğini alan Ermeniler Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ’a saldırarak Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20 si işgal edildi, 1 milyona yakın Azerbaycanlı yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. 1994 yılında imzalanan Bişkek Protokolü (ateşkes mutabakatı) ile savaşın faturası Azerbaycan’a çok ağır bir şekilde mal edildi. Savaş nedeniyle 30 bin civarında Azerbaycanlı hayatını kaybetti. Tahminlere göre Azerbaycan’ın uğradığı maddi zarar 22 milyar dolar civarında oldu.
. Sorunun barışçıl bir şekilde çözümü için Avrupa Güvenlik ve îş Birliği Teşkilatının (AGÎT) girişimi I ile 1992 yılında Minsk Grubu oluşturuldu ancak bir sonuca ulaşılamadı. ABD, Fransa ve Rusya’nın eş I başkanlarından oluşan grup, bugüne kadar geçen sürede bu sorunun çözülmemiş olmasının da ne- I deni oldu. Zira Minsk Grubunun eş başkanları ABD, Fransa ve Rusya’nın Karabağ meselesine karşı I tavırları mevcut sorunu, Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde değil, kendi iç ve dış politik I çıkarları çerçevesinde görmeye yönelikti. Ayrıca her üç ülkede de güçlü Ermeni lobilerinin varlığı ve I bunların faaliyetleri, adil ve objektif bir yaklaşımın ortaya konmasını engelledi.

A BM 1993 yılında Dağlık Karabağ ile ilgili olarak “Ermeni birliklerinin işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi” kararını aldı (822, 853 ve 874 ve 884 sayılı kararlar). Dağlık Karabağ konusu ve I Birleşmiş Milletler (BM) kararları incelendiğinde Minsk Grubunun bu ilkeleri ayaklar altına aldığı I görülmektedir. BM kararına aleyhte oy kullanan 7 devlet arasında Rusya, ABD ve Fransa da yer almıştır. Oysaki bu 3 devlet Minsk Grubunun eş başkanları olarak Karabağ sorununun çözülmesinde I görevlendirilen ülkelerdir.

“27 Eylül-10 Kasım 2020” tarihlerinde gerçekleşen 44 günlük “Karabağ Savaşı” yaklaşık 30 yıldan beri diplomasi yolu ile çözülemeyen bir meselenin sonucudur. Uluslararası teşkilatların, Ermenistan’ın işgal ettiği Karabağ ve yedi rayonun (bölge) Azerbaycan Cumhuriyetinin bir parçası olduğunu kabul etmesine rağmen AGÎT Minsk Grubu tarafından meselenin çözümüne yönelik planlara da uyulmaması sebebiyle Azerbaycan kendi sınırları dâhilinde operasyonlar düzenleyerek, topraklarını temizleme çabasına girişmiştir. 10 Kasım 2020’de Ermenistan’ın teslim olduğunu açıklaması sonrasında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya yetkilileri tarafından imzalanan belge aslında bir anlaşma olarak değil, taraflar arasında gerçekleşen sıcak çatışmanın sonlandırılması yönünde kabul edilen bir uzlaşı olarak kabul edilmelidir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!