Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 25

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 25 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 25

Metinlerden yararlanarak sorulan yanıtlayınız.

MECLİS İ MEBUSAN

Meclis-i Mebusan, 23 Aralık 1876 ela yürürlüğe giren Kanun-i Esasinin öngördüğü Osmanlı Parlamentosunu oluşturan halkın seçtiği mebuslardan meydana gelmekteydi. Meclisin esas görevi kanun yapmak ve yıllık bütçe kanununu inceleyip kabul etmekti. Yeni kanun teklif etme veya eskileri değiştirme hakkı hükümete ait olup mebusların bu hakkı kullanabilmeleri padişahın iznine bağlıydı. Mebusları halk değil, daha önce halkın seçmiş olduğu vilayet, sancak ve kaza idare meclisleri üyeleri seçerdi. Anayasaya göre hükümet meclise karşı değil, padişaha karşı sorumluydu. Meclisi açma ve kapama yetkisi padişahındı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

Türkiye’nin yeni yasama organı, İstanbul’dan kaçıp Ankara’ya gelen mebuslar ve yeni seçilen üyelerin katılımıyla 23 Nisan 1920 Cuma günü düzenlenen merasimle açıldı. Meclis üyeleri arasından tek tek oylanmak suretiyle bir meclis hükümeti kuruldu. B öylece yeni bir millî karar organı daha ortaya çıkarılırken imparatorluktan millî devlete geçiş yönünde önemli bir adım atılmış oldu. Büyük Millet Meclisi bütün halk kesimlerini temsil eden bir meclisti. Meclisin geçici başkanı Şerif Bey açış konuşmasına, “Büyük Millet Meclisini açıyorum” diyerek başlamıştı.

18 Kasım 1920’de yayımlanan bildiride Büyük Millet Meclisinin asıl amacının millî hudutlar dâhilinde ülkenin bağımsızlığını sağlamak, hilafet ve saltanat makamını esaretten kurtarmak diye vurgulanıyordu. Büyük Millet Meclisi hükümetinin imzaladığı ilk milletlerarası antlaşma olan, 2-3 Aralık 1920 tarihinde Ermenistan’la yapılan Gümrü Antlaşmasında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi adı kullanıldı. Meclis içinde değişik siyasal düşüncelere sahip mebuslar ülkenin ve milletin kurtuluşu için öngördükleri bütün düşünceleri meclis kürsüsünden açıkça savundular. Türkiye Büyük Millet Meclisi ayrıca yasama, yürütme ve yargı yetkilerini üzerinde toplayarak, Hıyanet-i Vataniye Kanununu çıkararak, İstiklal Mahkemelerini kurarak ve 20 Ocak 1921’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile egemenliği kayıtsız şartsız millete veren anayasayı kabul ederek kendi üstünde hiçbir güç tanımadığını ortaya koymuştur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 25 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!