Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29

Metinlerden ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

BÖLÜM III: SİYASAL HÜKÜMLER-KESİM IV: İZMİR

MADDE 69. İzmir kenti ve çevresi (66. maddede tanımlanan topraklar) Osmanlı egemenliği altında kalmaktadır. Bununla birlikte Türkiye, İzmir kenti ile (çevresi) üzerindeki egemenlik haklarının kullanımını Yunanistan’a aktaracaktır. Bu egemenliğin simgesi olmak üzere Osmanlı bayrağı kentin dışındaki bir kaleye sürekli olarak çekilecektir. Bu kale, başlıca Müttefik Devletlerce saptanacaktır.

MADDE 70. Yunan hükümeti, İzmir kentiyle çevresinin yönetiminden sorumlu olacak ve bu yönetimi özel olarak bu amaçla atayacağı bir görevliler kurulunca yürütecektir.

MADDE 71. Yunan hükümeti, İzmir kentiyle çevresindeki kamu düzeninin ve güvenliğin korunması için gerekli askerî kuvvetleri bulundurmak hakkına sahip olacaktır.

MADDE 83. İşbu antlaşmanın yürürlüğe girişinden beş yıllık bir süre geçtikten sonra 72. maddede öngörülen yerel parlamento, oy çokluğuna dayanan bir kararla, Milletler Cemiyeti Konseyinden, İzmir kentiyle çevresinin kesin olarak Yunanistan Krallığına bağlanmasını isteyebilecektir. Konsey, kendi göstereceği koşullar içinde, daha önce bir halk oylaması [plebisit] yapılmasını isteyebilecektir. Sözü geçen bağlanma, bir önceki fıkranın uygulanması sonucu gerçekleşecek olursa, 69. maddede sözü edilen Türkiye’nin egemenlik hakkı sona erecektir. Bu durumda, Türkiye, İzmir kenti ile çevresindeki haklarından ve sıfatlarından, Yunanistan yararına, vazgeçtiğini şimdiden bildirir.

Sevr Antlaşmasından sonra İzmir’e bir taraftan Rum göçmenler getirilirken öte yandan Müslüman halk İç Anadolu’ya göçe zorlandı. Yunanlıların yaptığı baskı nedeniyle sadece Aydın, Nazilli ve Manisa bölgesinden 50.000 kişi İç Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldı. Yunan başbakanının 12 Kasım 1921 tarihinde düzenleyip İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Curzon’a sunduğu bir notada belirttiği üzere 1921 Ocağına kadar İzmir ve çevresine 126.000 Yunan göçmeni getirilip yerleştirilmişti. İzmir’deki Yunan Yüksek Komiseri Stergiadis gelen göçmenlere kredi vermiş, tarım araçları dağıtmıştı.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!