Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33

Metinden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda Kars, Ardahan ve Batum sancakları (Elviye-i Selase) savaş tazminatı olarak Rusya’ya verilmişti. Bu tarihten itibaren 40 yıl boyunca Rus işgalinde kalan bölge, 3 Mart 1918 Brest-Litovsk Antlaşmasının ardından tekrar ana vatana katılmıştı. Ancak bu durum uzun sürmemiş, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi ile Osmanlı Devleti tekrar bölgeyi boşaltmıştı. Bu dönemde İngilizler bölgede Ermeni ve Gürcüleri destekleyerek hâkimiyet kurmak istemiş, buna karşın Türk ve Müslüman halk tarafından da bağımsızlık mücadelesi başlatılmıştı.

Halk mücadele kararı ile teşkilatlanmaya çalışırken Kars’ta bulunan ve henüz ordusunu geri çekmeyen 9. Ordu Kumandanı Yakup Şevki Paşanın da destekleriyle Wilson Prensiplerine dayalı bağımsız bir teşkilatın kurulması için harekete geçilmiştir.

Ekim-Kasım 1918’de merkezi Ahıska olmak üzere “Ahıska Hükûmet-i Muvakkatası (geçici)”, merkezi İğdır olmak üzere “Araş Türk Hükümeti” ve merkezi Kars olmak üzere “Kars İslam Şûrası” kurulmuştur. Ocak 1919’da 131 delegenin katılımıyla düzenlenen Büyük Kars Kongresinde bütün sancak ve kaza millî şûraları birleştirilerek merkezi Kars olmak üzere “Cenub-i Garbi Kafkas Hükûmet-i Muvakkata-i Milliyesi” kurulmuş ve başkanlığına da Cihangiroğlu İbrahim Bey getirilmiştir.

Hükümete Kars, Ardahan ve Batum sancakları ve kazaları ile Nahcivan, Ordubad, Culfa, Ahıska ve Ahılkelek bölgelerinin bağlı olması kararlaştırılmış, 18 maddelik bir anayasa da kabul edilmiştir. Bir müddet sonra seçimlere gidilerek 1 Mart 1919’da “Cenub-i Garbi Kafkas Hükûmet-i Muvakkata-i Milliyesi Parlamentosu” açılmıştır.

Cenub-i Garbi Kafkas Hükûmet-i Muvakkata-i Milliyesi, 25 Mart 1919’a gelindiğinde de tam bağımsızlığını ilan ederek “Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti” adını, Cihangiroğlu İbrahim Bey de “Cumhurbaşkanı” sıfatını almıştır. Cenub-i Garbi Kafkas Hükümetinin topraklarında nüfusun 1.534.824’ünü Müslümanlar, 227.324’ünü de Rus, Rum ve Molokanlar oluşturmaktaydı.
Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti; İngiliz, Rus, Ermeni ve Gürcülerle hem siyasi hem de silahlı olarak mücadele etmiştir. 13 Nisan 1919’da İngilizlerin hileleri ile beklenmedik bir anda meclise baskın yapılmış ve hükümet dağıtılmıştır. Hükümetin önde gelen üyeleri tutuklanarak Malta’ya sürgün edilmiştir. 30 Nisan 1919’da da idare Ermenilere teslim edilmiştir. Bundan sonra da bölgede millî teşkilatlanmalar sürdürülmüş, Kars tekrar bağımsızlığına kavuşana kadar Ermenilerle mücadele edilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!