Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

Aşağıda verilen metni göz önünde bulundurarak sorulan cevaplayınız.

TÜRK MEDENİ KANUNU (17 ŞUBAT 1926)

Genel olarak hukuk, toplumu düzenleyen ve yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü olarak tanımlanır. Devletlerin hukuk düzenleri, oradaki siyasal rejime, dünya görüşüne ve toplum anlayışına göre değişiklikler göstermektedir. Osmanlı Devleti, dini temeller üzerinde yükselen, çok uluslu, çok dinli ve çok dilli bir devlet olduğu için hukuk düzeni de buna göre şekillenmişti. Dolayısıyla Osmanlı Devletinde bir hukuk birliği yoktu. Müslüman olmayan vatandaşlara kendi dinsel hukuk kurallarını uygulama hakkı tanınmıştı.

Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş, laik ve demokratik bir yapıya kavuşturulması için toplum hayatının bu ilkelere göre düzenlenmesi gerekliydi. Osmanlıdan kalan Mecellenin oluşturmak istenen yeni Türk toplumunun günlük ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği anlaşılınca yeni bir medeni kanun hazırlığına girişildi ve İsviçre Medeni Kanunu, Türk sosyal hayatına en uygun medeni kanun olarak kabul edildi.

Türk Medeni Kanununun kabulü ile eğitimde, çalışma hayatında ve hukuk alanında kadın-erkek eşitliği sağlanmış, resmî nikâhla evlenme ve boşanma devlet denetimine alınmış, erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi yasaklanarak kadına da boşanma hakkı tanınmıştır. Miras konusunda kız ve erkek çocuklar arasında eşitlik sağlanmıştır.
Kabul edilen bu medeni kanun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bütününü kapsadığı için Patrikhanenin dünyevi yetkileri de kaldırılmıştır.

1. Medeni Kanun ile hangi alanlarda yeni düzenlemelerin gerçekleştirildiği söylenebilir?

  • Cevap: Medeni Kanun, genel anlamıyla aile hukuku demektir. Hukuk alanında kişilerin birbirleriyle ilişkileri; ailenin kuruluşu, işleyişi ve sona erişi yani evlenme ve boşanma konuların yanı sıra eşya paylaşımı, borçlar ve miras gibi konularda da yeni düzenlemeler getirilmiştir.

2. Sizce Osmanlıdan kalan Mecellenin yerine hangi sebeplerle yeni bir medeni kanuna gerek görülmüş olabilir?

  • Cevap: Osmanlının yerini alan Türkiye Cumhuriyeti çağdaş, laik ve demokratik bir yapıya kavuşturulmak isteniyordu. Toplum hayatının bu ilkelere göre düzenlenmesi gerekliydi. Osmanlıdan kalan Mecelle, oluşturmak istenen yeni Türk toplumunun ihtiyaçlarına cevap vermiyordu. Bu sebeple yeni bir medeni kanunun hazırlanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

3. Medeni Kanun ile toplum yaşamında meydana gelen değişimler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Görüşlerinizi maddeler hâlinde yazınız.

  • Cevap:

1. Din, dil, ırk ve cinsiyet gözetmeksizin bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kanun önünde eşitlik getirildi.
2. Türk kadını toplumsal hayatta her türlü sosyal haklara kavuştu.
3. Türk kadını çeşitli mesleklerde çalışma hakkı kazandı.
4. Tek eşlilik kuralı getirildi.
5. Kadınlara da boşanma hakkı verildi.
6. Evliliğin resmî nikâh memuru huzurunda yapılması kabul edildi.
7. Kadınlara mirastan eşit pay alma hakkı tanındı.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!