Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

Metinlerden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Sağlık hizmetlerinin devletin temel görevlerinden biri olarak ele alınması 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM’nin kurulması ile başlamaktadır. 2 Mayıs 1920 tarih ve 3 sayılı kanun ile “Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâleti” (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı-SSYB) kurulmuştur. Bu yıllarda ülkenin büyük bölümünün işgal altında olduğu, işgali sonlandırmak için ulusal bir kurtuluş savaşı başlatılacağı ancak bunun için düzenli bir ordunun olmadığı bilinmektedir. Böyle bir ortamda Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları orduyu kurmadan SSYB’yi kurmuşlardır.
SSYB’nin kuruluş kanunu ile ilgi görüşmeler sırasında önemli tartışmalar yaşanmış ve bazı milletvekilleri ayrı bir bakanlığa ihtiyaç olmadığını,
İçişleri Bakanlığı bünyesinde devam etmesi gerektiğini, bazı milletvekilleri sosyal yardımın bu bakanlık ile iliş- kilendir ilmeme si gerektiğini savunmuşlardır. Oysa Atatürk, bakanlığın adının SSYB olması gerektiğini vurgulamış, böylece sağlığın iyileştirilmesinde sosyal yardımın önemine dikkat çekmiştir. Bakanlığın kurulmasını savunan milletvekilleri ise sağlık olmadan iç işlerinin, millî mücadelenin, ziraatın, ticaretin yürütülemeyeceğini, ibadetin bile yapılamayacağını ve hastalıklar nedeniyle milletin varlığını devam ettirmenin tehlikeye gireceğini, bu nedenle ayrı bir bakanlığın gerekli olduğunu savunmuşlardır. Mecliste yaşanan tartışmalara karşın, SSYB’nin kurulmuş olması Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığa verdiği önemin bir göstergesidir. Bu tartışmalar; bireyin ve toplumun sağlık sorunları ile ekonomik, toplumsal sorunlar arasında karşılıklı ilişkilerin bulunduğu gerçeğinin, Atatürk’ün öncülüğündeki Cumhuriyetin kurucu kadroları tarafından farkına varıldığı ve gereklerinin bir devlet politikası olarak yaşama geçirilmeye çalışıldığını göstermektedir.

Belirlenen politika ve ilkeler 1925 yılında hazırlanan Sağlık Çalışma Programında yedi temel hedef altında toplanmıştır:

1. Devlet sağlık örgütünü genişletmek,
2. Hekim, sağlık memuru ve ebe yetiştirmek,
3. Numune hastaneleri ile doğum ve çocuk bakımevleri açmak,
4. Sıtma, verem, trahom, frengi gibi önemli hastalıklarla mücadele etmek,
5. Sağlık ile ilgili kanunları yapmak,
6. Sağlık ve sosyal yardım örgütünü köye kadar götürmek,
7. Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Hıfzıssıhha Okulu kurmak.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!