Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 73

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 73 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 73

Metinlerden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda uzun ve yorucu savaşlar sonucunda harabe hâline gelen Anadoluda salgın hastalıklar âdeta kol geziyordu. Anadolu halkı büyük bir sefalet içerisinde hastane ve ilaca ulaşamıyordu. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte halk sağlığı hizmetlerine yoğun önem verildi. 1923-1930 yılları arasında sağlık alanındaki mesainin tamamı salgın hastalıklarla mücadele için sarf edildi. Bu dönemde en yoğun görülen hastalıklar; sıtma, frengi, çiçek, kızıl, trahom, difteri ve verem idi. Ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde frengi, güneyinde trahom tamamında ise sıtma hastalığı görülüyordu.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’yi mücadele anlamında en çok zorlayan hastalık, sıtma oldu. Sıhhiye Vekili Dr. Refik (Saydam) Bey tarafından 1923’te verilen bilgilere göre kazaların
neredeyse hiçbirinde doktor yoktu. Bilinenin aksine Türkiye’deki en etkili hastalık verem değil, sıtmaydı.

1923-1930 döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadele edebilmek için heyetler kuruldu. Vilayetlerden gelen salgın ihbarları dikkate alınarak hastalığın görüldüğü yerlere ilaç, aşı, serum ve doktor gönderildi. Mücadelede önemli yeri olan aşıların üretimi devlet eliyle yapıldı. Türkiye’de üretilemeyen ilaçlar ise yurtdışından ithal edildi. 1930 yılında saha çalışmalarından elde edilen tecrübeler doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çıkarıldı. Bulaşıcı ve salgın hastalıklarla mücadele bu düzenlemeyle yasal zemine oturtuldu.

1. Erken Cumhuriyet Döneminde Anadolu’da en yoğun görülen hastalıkların ve bu hastalıklara karşı Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin temel politikasınm ne olduğunu söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Erken Cumhuriyet Döneminde Anadolu’da en yoğun görülen hastalıklar sıtma, frengi, çiçek, kızıl, trahom, difteri ve veremdir. Bu hastalıklarla mücadele amacıyla koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmiş, koruyucu aşı uygulamaları başlamış, ücretsiz sağlık hizmetleri verilmiş, salgın hastalık görülen bölgeler kaderine terk edilmemiştir.

Halkın sağlığı için koruyucu hekimlik, Sıhhat Vekâletinin (Sağlık Bakanlığı) yegâne “ülküsü hâline gelmiş, bu amaçla kullanılacak sıhhi filmler afişler Avrupa ve Amerika’dan satın alınmıştı. Bilgi veren sağlık mevzularına ait 60 film; şehir ve kasabalarda, sinemalarda halka, orduya mek…

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!