Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 79

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 79 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 79

Aşağıda verilen metinlerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.

ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞ DENEMELERİ VE KARŞILAŞILAN BAZI TEPKİLER

Cumhuriyet Halk Fırkası: Mustafa Kemal, tasarladığı inkılâpları gerçekleştirmek amacıyla, birlikte uyum içinde çalışabileceği insanlardan oluşan Halk Fırkasını kurdu. 1923-1950 yılları arasında iktidarda kalan Halk Fırkası, ekonomide devletçilik sistemini benimsedi.
Serbest Cumhuriyet Halk Fırkası: Atatürk, çok partili sisteme geçmek istiyordu. Fethi Okyar \ ikna ederek SCHF’nm kurulmasını sağladı. (1930) Ekonomide liberalizmi benimseyen SCHF kurulduktan kısa bir süre sonra rejim karşıtlarının odağı haline gelince, aynı yıl Fethi Okyar tarafından kapatıldı.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası: Kazım Karabekir, Rauf (Orbay), Dr. Adnan (Adıvar), Refet (Bele) ve Aİİ Fuat (Cebesoy) tarafından 1924 yılında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kuruldu.

Devletçilik ve inkılâpçılık ilkelerinin uygulanmasına muhalefet eden TCF, ekonomide liberal sistemi benimsedi. Parti kısa bir süre sonra rejim karşıtlarının toplandığı bir mekez haline geldi. Doğuda çıkan karışıklıklarda rolü olduğu için 3 Haziran 1925de kapatıldı.

1. Atatürk neden çok partili hayata geçmek istemiştir? Demokrasi ile çok partili hayat arasında nasıl bir ilişki kurarsınız?

  • Cevap: Atatürk, ulusal egemenliği tam olarak gerçekleştirmek, Meclisle farklı fikirlerin temsil edilmesini sağlamak ve hükümetin denetlenmesini sağlamak amacıyla çok partili hayata geçmek istemiştir. Demokraside; toplumda farklı fikirlerin temsil edilmesi ve milli egemenliğin tam olarak gerçekleştirilmesi çok partili hayat ile mümkündür. Demokratik bir toplumda insanlar kendi iradeleriyle istedikleri partiye oy vererek temsil edilme haklarını kullanabilirler. Bu nedenle demokratik bir rejim için çok partili bir hayat şarttır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 79 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!