Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 83

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 83 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 83

Aşağıda verilen metinleri göz önünde bulundurarak soruları cevaplayınız.

TÜRK HÜKÜMETİ’NİN LOZAN’DA KABUL EDİLEN BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ İÇİN MİLLETLER CEMİYETİ’NE BAŞVURUSU

Değişen dünya dengesinin de etkisiyle Boğazlar rejimini kendi himayesi altında kurduran Milletler Cemiyeti işlemez hâle gelmişti. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Versay Antlaşması sistemine dayanan Avrupa siyasi örgütü yıkılma hâlinde idi. Hitlerin iktidara gelmesi ile silahsızlanma konferansının başarısızlığı, Almanya’nın yeniden silahlanması, uluslararası gerginliğin artması, Locarno Antlaşmasının feshi ve daha önce askersizleştirilmiş olan Ren bölgesinin işgali, bütün Versay sistemini sona erdirmiş bulunuyordu. Mussolini’nin güttüğü siyaset yüzünden Akdenizde ortaya çıkan güvensizlik, git gide nazikleşen Boğazların durumu, Türk hükümetinin dikkatini tekrar çekmeye başlamıştı. Japonya’nın Milletler Cemiyetinden çekilmesi ve İtalya’nın Türk sahilleri çevresindeki 12 Ada ile ilgilenmeğe başlaması üzerine Türk hükümeti Boğazlar sözleşmesinin tadili için Milletler Cemiyetine başvurmuştur.

LOZAN ANTLAŞMASI’NDA YER ALAN BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİNE GÖRE (24 TEMMUZ 1923)

Barış zamanında Boğazlardan geçiş serbest olacaktı. Çıkacak herhangi bir savaşta Türkiye tarafsız ise geçiş yine serbest olacaktı. Türkiye savaşa girmiş ise tarafsız gemilere ve uçaklara, düşmana yardım etmemek koşulu ile geçiş serbest olacaktı. Ancak düşman gemileri ve uçakları ile ilgili olarak Türkiye istediği kararı alabilecekti. Barış zamanında Karadeniz’e doğru geçişte, Karadeniz’e sınır olan devletlerden en güçlü donanmaya sahip olanından daha fazla gemi ve uçak geçmeyecekti. Bunun dışında savaş gemileri ve uçaklarına geçiş serbest olacaktı. Ancak bu geçişlerden doğacak sonuçlar Türkiye için sorumluluk doğurmayacaktı. Boğazların iki yakası silahtan arındırılacaktı. Boğazlardan geçişi düzenlemek üzere bir uluslararası kurul oluşturulacaktı.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ GÖRE (20 TEMMUZ 1936)

Türkiye’nin yapılmasını istediği önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Boğazların askerden arındırılmasına ilişkin hükümlerin yanı sıra uluslararası Boğazlar Komisyonu da kaldırılıyor, bölgenin güvenliği Türkiye’ye bırakılıyordu. Sözleşmeye göre, barış zamanında ya da Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaş durumunda ticaret gemileri Boğazlardan geçebilecekti. Türkiye’nin taraf olduğu bir savaşta ise Türkiye savaş hâlinde olmadığı devletlere ait ticaret gemilerine belirli koşullar altında serbest geçiş hakkı tanıyacaktı. Savaş gemileri için ise geçiş serbestisi sınırlanmış ve sözleşmeye göre düzenlenmiştir. Türkiye’nin kendisini pek yakın bir savaş tehdidine maruz saydığı durum, sözleşmede ayrıca belirtilerek Türkiye’ye bu devrede de hareket serbestisi tanınmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 83 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!