Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 86

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 86 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 86

… olarak, Balkan Antantı gerçek anlamda Balkan devletleri olan Bulgaristan ile Arnavutluk’u gruplaşma içine alabilecek tedbirler üzerinde fazla durulmadan aceleyle kurulan bir güvenlik kuruluşu olmuştu. B öylece bölgeyi iki karşıt kampa böldü.
Üçüncü olarak, Balkan Antantı “antant” sözcüğünün anlattığı gerçek bir “anlayış birliği” kuramamış ve askerî bir ittifak olarak kalmıştır. Dolayısıyla, ittifakın üzerine oturduğu askerî koşullar değişince, antantı sürdürmenin de bir anlamı kalmamıştır. Yugoslavya, 1937 yılında Bulgaristan ile bir yakınlaşmaya gittiğinde Balkan Antantı temel anlamını yitirecektir.
Görsel 1: Mustafa Kemal Atatürk, Balkan Antantı Konseyi üyeleriyle
Oral Sander, Siyasi Tarih (1918-1994) (Metin düzenlenerek alınmıştır.)

1. Balkan Antantının Türkiye’nin takip ettiği dış politika açısından önemini değerlendiriniz?

  • Cevap: Türkiye yurtta sulh cihanda sulh anlayışı ile barışçıl bir politika takip etmiştir. Balkan Antantı da bu politikanın en somut göstergelerinden biridir. Türkiye’nin bu ittifaka öncülük etmesi, barışı korumaya çalıştığını ve iş birliğine önem verdiğini göstermektedir. Türkiye, Balkan Antantı içerisinde yer alarak batıdaki sınırlarının güvenliğini sağlamıştır.

2. Balkan ülkelerinden Bulgaristan ve Arnavutluk’un Balkan Antantında yer almamalarının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Bulgaristan ve Arnavutluk, revizyonist bir politika takip ettikleri ve İtalya’nın etkisi altında bulundukları için Balkan An- tantı’nda yer almamışlardır.

3. Balkan Antantında yer alan ülkeler arasındaki siyasal birlikteliğin uzun sürmemesinin nedenleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Balkan Antantı, küçük devletlerden oluşmaktaydı ve büyük devletlere karşı sınırların korunması hususunda zayıf kalmıştır. Büyük devletlerin saldırılarına karşı sınırlarını koruyabilecek güçlü ve etkili bir iş birliği sağlanamamıştır. Balkan devletleri olan Bulgaristan ve Arnavutluk’un paktta yer almamalarından dolayı Balkanlarda tam olarak birlik sağlanamamıştır. Antantın sadece askerî ittifak üzerine kurulmuş olmasından dolayı zamanla askerî koşullar değişince ittifak önemini kaybetmiştir.

4. Dışişlerinde dürüst ve açık olan siyasetimiz, özellikle barış fikrine dayalıdır. Milletlerarası herhangi bir meselemizi barış vasıtalarıyla çözümlemeyi aramak, bizim menfaat ve anlayışımıza uyan bir yoldur. Bu yol dışında bir teklif karşısında kalmamak içindir ki, güvenlik ilkesine, onun vasıtalarına çok ehemmiyet veriyoruz. Milletlerarası barış havasının korunması için, Türkiye Cumhuriyeti yapabileceği herhangi bir hizmetten geri kalmayacaktır. Buna göre Atatürk Döneminde Türk dış politikasının genel özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Atatürk Döneminde Türk dış politikasının temel özellikleri şunlardır: Bağımsızlıktan asla taviz vermemek, diğer devletlerle barışçıl ilişkiler kurmak, gerçekçi bir politika oluşturmak, bölgesel ve uluslararası alanda iş birliğine önem vermek, karşılıklı çıkarlar gözetilerek sorunları çözmeye çalışmak.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!