Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88

MİLLETLER CEMİYETİNİN KURULMASI (10 OCAK 1920)

ABD Başkanı Wilson, dünya barışının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla uluslararası bir teşkilatın kurulmasını istemişti. Paris Barış Konferansında bu fikir 32 devlet tarafından kabul edilerek teşkilatın kurulma kararı alınmıştı. 10 Ocak 1920de merkezi Cenevre olan ve asil üyelerini I. Dünya Savaşının galip devletlerinin oluşturduğu Milletler Cemiyeti kuruldu. Savaşta tarafsız kalmış olan devletler de asil üyeler arasına dâhil edildi. Kuruluşunda 18 üyeden oluşan cemiyetin üye sayısı daha sonra 63 e ulaştı.

Fakat Cemiyet kısa bir süre sonra kuruluş amacından uzaklaştı ve büyük devletlerin çıkarlarını savunan bir örgüt hâline geldi. Sömürgeci büyük devletler, kendi egemenliği altındaki halkların isteklerini kesinlikle dikkate almadıkları gibi Cemiyet m ilkelerinin de kendi sömürgelerinde uygulanmasına razı olmadılar. Bu sebeplerledir ki Cemiyet uluslararası birçok sorunun çözümünde beklenen katkıyı yapamadı.

Türkiye 1930’lu yıllara gelindiğinde Lozandan kalan sorunları barışçı yollarla büyük ölçüde çözüme kavuşturmuş ve komşularıyla iyi ilişkiler içine girmişti. Bu gelişmeler sonrası Yunanistan’ın ve Ispanya’nın önerisiyle Milletler Cemiyeti, Türkiye’yi üyeliğe davet etti. Cemiyet’in işleyişindeki aksaklıkların bilinmesine rağmen Türkiye, dünya barışının korunması için beslediği iyi niyetin göstergesi olarak üyelik davetini kabul etti (18 Temmuz 1932).

1. I. Dünya Savaşının ardından imzalanan barış antlaşmaları kalıcı bir barış sağlamakta sizce niçin yetersiz kalmıştır? Görüşlerinizi okuduğunuz metinlerden hareketle belirtiniz.

  • Cevap: Yenilen devletlere imzalatılan antlaşmalar galip devletlerin çıkarlarına dayalı, ağır yaptırımlar içeren, yenilen tarafa itiraz hakkı tanımayan antlaşmalardır. Bu antlaşmalar barış ortamı sağlamak değil, galip devletlerin emellerini gerçekleştirebilmek için hazırlanmış antlaşmalardır. Yenilen devletler, bu antlaşmalardaki şartları o zaman için kabul etseler bile kendilerini toparladıkları ilk andan itibaren zorla kabul etmiş oldukları bu şartlara uymak istemeyeceklerdir.

2. Milletler Cemiyetinin kuruluş amacı hakkında neler söylenebilir? Milletler Cemiyetinin kendi kuruluş amacı doğrultusunda faaliyetler yürütememesinin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Milletler Cemiyetinin kuruluş amacı, dünya barışının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. Fakat bu amaç gerçekleştirilememiştir. Çünkü büyük devletlerin çıkarlarını savunan bir örgüt hâline gelmiştir. Sömürgeci büyük devletler, kendi egemenliği altındaki halkların isteklerini dikkate almadıkları gibi Milletler Cemiyetinin ilkelerinin de kendi sömürgelerinde uygulanmasına razı olmadılar. Bu sebeplerle Milletler Cemiyeti, uluslararası birçok sorunun çözümünde beklenen katkıyı yapamamıştır.

3. Türkiye Cumhuriyetinin Milletler Cemiyetine katılımını diğer devletlerden farklı kılan özel durum hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Türkiye’nin Milletler Cemiyeti üyeliği diğer devletler gibi başvuru üzerine değil, Milletler Cemiyetinden gelen davet üzerine gerçekleşmiştir.

4. Dünya barışının korunması ve sürdürülmesi için devletlerarası bir örgüt kuracak olsaydınız bu örgütün hangi esaslar üzerine kurulmasını planlardınız?

  • Cevap: Olası Cevap: Dünya barışının korunması ve sürdürülmesi için kuracağım devletlerarası bu örgütte; devletlerin gücünün ve toprak genişliğinin değil, devletlerin eşitliği ilkesinin önemini savunan bir siyaset izlerdim. Bütün devletlerin katılımıyla belirlenen hukuk düzenine uygun olarak adil kararlar veren, haksız ve adaletsiz hareketlerde bulunan devletlere karşı caydırıcı askerî gücü olan bir teşkilatlanma düşünürdüm.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!