Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

New York Borsasının çöküşüyle birlikte birçok banka battı, yüzlerce şirket iflas etti, fabrikalar kapandı. Milyonlarca insan işsiz kaldı. Köylerde topraklar terk edildi. Pek çok kişi mal varlığını kaybetti, insanların yaşam koşulları kötüleşti ve güvenlik sorunları arttı.
1929da Amerikada başlayan ekonomik bunalım kısa süre sonra Avrupa’ya sıçradı ve sonrasında bütün dünyayı etkisine aldı. I. Dünya Savaşının yarattığı siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlarla uğraşan Avrupa’da devletler arası ilişkilerde daha büyük sorunlar yaşanmasına neden oldu. On yıl süren bir kargaşanın ardından çıkan II. Dünya Savaşının da en büyük sebeplerinden biri bu ekonomik bunalım olmuştur.
Tuğçe Ayçirı, Modern Kapitalizmin En Büyük Krizi:
1929 Ekonomik Buhranı (Düzenlenerek alınmıştır.)

Dünya milletlerinin mutluluğuna çalışmak, diğer bir yoldan kendi huzur ve mutluluğunu temine çalışmak demektir. Dünyada ve dünya milletleri arasında huzur, açıklık ve iyi geçim olmazsa, bir millet kendisi için ne yaparsa yapsın huzurdan mahrumdur. (…) En uzakta zannettiğimiz bir olayın bize bir gün temas etmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve her milleti bunun bir organı saymak gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar etkilenir. Dünyanın filan yerinde bir rahatsızlık varsa bana ne dememeliyiz. Böyle bir rahatsızlık varsa tıpkı kendi aramızda olmuş gibi onunla ilgilenmeliyiz…
Mustafa Kemal Atatürk

1. Savaş ve üretim arasında olumlu ve olumsuz ilişkilere ne gibi örnekler verilebilir? Okuduğunuz metinlerden hareketle görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap:

Olumsuz sonuçlar: Savaşan ülkelerde üretimde yer alan genç nüfus askere alındığı için üretim azalır. İhtiyaç maddelerine savaş koşullarında kolay erişilemeyeceği için fiyatlar artar. Ayrıca savaş sonrasında ise fazla üretim yapan üreticiler bu ürünlerini satamadığında ürünlerini düşük fiyattan satmak zorunda kalabilirler. İşletmeler borçlarını ödeyemeyince iflas ederler ve işsizlik sorunu ortaya çıkar.

Olumlu sonuçlar: Savaş, bazı alanlarda üretimin ve buna bağlı olarak iş gücü ihtiyacının artmasına neden olur. Asker almaları ve iş gücü ihtiyacı doğrultusunda işsizlik oranları düşer. Savaş koşullarında bazı iş kollarında üretim artar. Savaş koşullarında zor şartlarda üretilen ürünlerden elde edilen kazanç da buna bağlı olarak yüksek olur.

2. Üretimin çok artmasının hangi durumlarda olumsuz sonuçlar doğurduğu söylenebilir? Okuduğunuz metinlerden hareketle görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Bir alanda üretimin artması için o üretim kolunda çalışan işçi sayısının da artması gerekir. Fakat çeşitli sebeplerle üretim sağlayan sektörlerde yaşanabilecek sıkıntılar, işyerlerinin iflasına ve kapanmasına yol açıp insanların işsiz kalmasına sebep olabilir.

3. Bir ülkede yaşanan sıkıntıların başka ülkelere etkileri hakkında neler söylenebilir? Atatürk’ün sözünü de dikkate alarak görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Bir ülkede yaşanan sıkıntılar, başka ülkeleri de etkileyebilir. Örneğin 1929 yılında ABD’de yaşanan ekonomik buhran, başta Avrupa olmak üzere bütün dünya ülkelerini olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle en uzakta meydana geldiği düşünülen olumsuz bir durumun dünyanın diğer bölgesindeki herhangi bir ülkede sıkıntıya yol açabilecek gelişmeler doğurabileceği unutulmamalıdır. Bunun için dünyadaki tüm ülkeler arasında açıklık ve iyi niyet anlayışı bulunmalıdır. Sorunlara karşı tüm ülkeler birlikte hareket etmeli, birbirlerine yardımcı olmalıdır.

4. 1929 Ekonomik Buhranının yarattığı siyasi sonuçlar hakkında neler söylenebilir? Okuduğunuz metinlerden hareketle görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: 1929 Ekonomik Buhranının yarattığı en büyük siyasi sonuç, II. Dünya Savaşının çıkmasına zemin oluşturmasıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!