Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri

12. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 5. Ünite Cevapları

12. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 5. Ünite Cevapları

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 222

1. Hinduizm’de çok çeşitli tanrılar topluluğu vardır. Sadece belli bir tanrıya tapılmaz. Neredeyse her gücün ilahlaştırıldığ ı ve kutsal sayıldığı görülmektedir. Tanrıların sayısını hesaplamak imkânsızdır. Ancak zamanla bazı tanrılar ön plana çıkmış ve önem kazanmıştır. Aşağıdaki ayetlerden hangisi Hinduizm’in metinde bahsedilen tanrı anlayışına karşıt niteliktedir?

A) “Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır.
(Bakara suresi, 256. ayet)
B) “Şüphesiz Allah, göklerin ve yerin gaybını bilir. Allah yaptıklarınızı hakkıyla görendir.”
(Hucurât suresi, 18. ayet)
C) “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar bulunsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. …”
(Enbiyâ suresi, 22. ayet)
D) “Allah, iman edenleri hem dünya hayatında hem de ahirette sabit bir sözle sağlamlaştırır, zalimleri ise saptırır.”
(İbrâhîm suresi, 27. ayet)
E) “Allah, bütün canlıları sudan yarattı. İşte bunlardan bir kısmı karnı üzerinde sürünür, kimi iki ayak üzerinde yürür, kimisi dört ayak üzerinde yürür. Allah dilediğini yaratır. …”
(Nûr suresi, 45. ayet)

  • Cevap: C

2. Hinduizm’in inanç sisteminde öne çıkan tanrısal varlıklar; Brahma, Vişnu ve Şiva’dır. Brahma’ya, yaratıcı tanrı olarak saygı gösterilir. Brahma, Hindu inancının en eski tanrılarından biri olmasına rağmen günümüzde en az saygı gösterilen tanrısal varlıktır. Vişnu, dünya düzeninde ortaya çıkan bozulmaları gidermek için çeşitli şekillerde bedenleşerek yeryüzüne gelen koruyucu tanrıdır. Vişnu’nun bir bedende veya doğrudan yeryüzüne gelmesine “avatar” adı verilmektedir. Şiva ise yok edici tanrıdır. Ölümün, hastalığın tanrısı olarak bilinir. Bu metinden Hinduizm ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Her kastın inandığı farklı bir tanrısı vardır.
B) Tanrılar insanlarla özdeşleşebilmektedir.
C) Bazı tanrıların önemi zamanla azalmıştır.
D) Yaşanan olaylar tanrısal güçlere bağlanmaktadır.
E) Tanrılar, yeryüzündeki uyumun devam etmesinden sorumludur.

  • Cevap: A

3. Bu görselde aşağıdaki dinlerden hangisi ile ilgili bir sembole yer verilmemiştir?

A) Hinduizm
B) Budizm
C) Hristiyanlık
D) Taoizm
E) Konfüçyanizm

  • Cevap: C

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 223

4. Hinduizm’de yer alan kastlar, Tanrı Brahma’nın insan şeklinde tasavvur edilen vücudunun farklı yerlerinden yaratılmıştır. Buna göre brahmanlar ağzından, kşatriyalar kollarından, vaisyalar midesinden, sudralar da ayaklarından yaratılmışlardır. Ayrıca, mensup olduğu kastın kurallarını çiğneme gibi nedenlerle kast dışına itilmiş ve bugün sayıları yüz milyonlara varan paryalar sınıfı da mevcuttur. Bunların çarşı, pazar ve tapınaklara girmelerine izin verilmez. Kamuya açık çeşmelerden su içmeleri dahi yasaktır.
Bu metinden kast sistemi ile ilgili,
I. Temeli tanrı anlayışlarına dayanmaktadır.
II. Sınıflar arasında geçişkenlik söz konusudur.
III. Toplumu sınıflandırarak ayrıştırmaktadır.
yargılarından hangileri söylenebilir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

5. Hinduizm’deki reenkarnasyon inancına göre, insan yaptıklarının neticesi olarak bitki, hayvan veya insan şeklinde tekrar doğmaktadır. Bu nedenle her Hintli, bir sonraki hayatının daha iyi olması için güzel davranışlar sergilemeye gayret eder. İşlediği kötülükler sebebiyle bitki veya hayvan olarak dünyaya gelmekten çekinir. Buna göre; kişinin hangi kasttan dünyaya geleceği, cinsiyetinin ne olacağı, bahtının nasıl olacağı, diğer insanlarla ilişkisi gibi tüm hususlar karma yani ruhun bu döngüsel süreçteki durumunu belirleyen sebep-sonuç yasası tarafından belirlenir. Dolayısıyla insan, geçmişte ne yapmışsa gelecekte onun karşılığını görecektir. Bu metinden reenkarnasyon ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) İyi bir yaşama ulaşmak için doğru hareket edilmelidir.
B) İslam’ın ahiret inancı ile benzer bir yapıdadır.
C) İçine doğulan ortam, bir sonucun göstergesidir.
D) Ruhun ölmeyip sürekli yaşaması inancıdır.
E) Kişide sorumluluk duygusunu geliştirir.

  • Cevap: B

6. Tabloda Hinduizm’deki kast sistemine ait sosyal tabakalar ve bunlara mensup kişiler verilmek istenmiştir. Buna göre, verilen kişilerden hangilerinin yeri değiştirilirse tablo doğru olmuş olur?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) IV ve V

  • Cevap: A

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 224

7. İslam âlimleri ve filozofları tarafından Hinduizm’deki ruh göçü (reenkarnasyon) inancı; İslam’daki bazı aykırı olması sebebiyle reddedilir. Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu duruma örnek olarak gösterilemez?

A) “Orada, ilk ölümden başka bir ölüm tatmazlar. Allah onları cehennem azabından korumuştur.”
(Duhân suresi, 56. ayet)
B) “Ölüm sarhoşluğu bir hakikat olarak insana gelir de ona, ‘İşte bu, senin öteden beri kaçıp durduğun şeydir.’ denir.”
(Kâf suresi, 19. ayet)
C) “Her insanın amelini boynuna yükledik. Kıyamet günü kendisine, açılmış olarak karşılaşacağı bir kitap çıkaracağız.”
(İsrâ suresi, 13. ayet)
D) “Onlar, Allah’ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığını, sonra onu nasıl tekrarladığını görmüyorlar mı? Şüphesiz bu Allah’a göre kolaydır.”
(Ankebût suresi, 19. ayet)
E) “(Allah), ölümüne hükmettiklerinin ruhlarını tutar, diğerlerini belli bir süreye (ömürlerinin sonuna) kadar bırakır. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.”
(Zümer suresi, 42. ayet)

  • Cevap: D

8. İnsan, nefsinin esiridir. O; her zaman mutluluk, servet, güvenlik, başarı, uzun ömür ve haz peşinde koşar. Ama ilginçtir ki her zaman şansına acı, ıstırap, hastalık ve başarısızlık düşer. Ayrıca ölüm de herkesi bekleyen kaçınılmaz sondur. Aslında biz; hayata sarılmakla kendimizi acı, ıstırap deryasına atmış oluruz. Dolayısıyla bütün sıkıntılardan kurtulmanın yolu, her türlü arzuyu bırakmaktır. Arzulardan kurtulmak için “Sekiz dilimli yol” olarak nitelenen ilkelere uymak gerekir. Bu parçadaki görüşler aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) Buda
B) Shanga
C) Konfüçyüs
D) Lao Tzu
E) Matta

  • Cevap: A

9. Verilen görseldeki ilkeleri kendisine rehber edinen bir kişiden aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?

A) Aklını örtecek tutumlardan uzak durur.
B) Rızkını iyi yollardan kazanır.
C) Arzularının peşinden gider.
D) Emeğe saygı gösterir.
E) Dürüst olur.

  • Cevap: C

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 225

10.
• “Saflık ve kirlilik kişinin kendi elindedir, kimse bir başkasını arındıramaz.”
• “Kendiniz dışında kimse sizi kurtaramaz. Kimse ama kimse bunu yapamaz. Bu yolu kendiniz yürümelisiniz.”
Buda’ya atfedilen bu sözler içerik bakımından aşağıdaki ayetlerden hangisi ile aynı doğrultudadır?

A) “O; yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök hâlinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir.”
(Bakara suresi, 29. ayet)
B) “Allah sizi, analarınızın karnından siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi.”
(Nahl suresi, 78. ayet)
C) “Kuşkusuz sen istediğini hidayete erdiremezsin. Ama Allah, dileyeni hidayete erdirir ve hidayete erecek olanları en iyi o bilir.”
(Kasas suresi, 56. ayet)
D) “Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız.”
(Kâf suresi, 16. ayet)
E) “İnsanı nutfeden (bir damla sudan) yarattı. Böyle iken bakarsın ki o, Rabb’ine açık bir hasım kesilmiştir.”
(Nahl suresi, 4. ayet)

  • Cevap: C

11. Konfüçyüs, hayatının ilk yılları yoksulluk içinde geçmesine rağmen öğrenme merakıyla kendini iyi bir şekilde yetiştirir. Sanata, müziğe düşkündür ve müziğin ahlaki yönü olduğuna inanır. Çin’in kadim kültür ve düşüncesine ait klasikleri okuyup çok etkilenir. Yaşadığı dönemin siyasi ve toplumsal sorunlarından kurtuluşun, Çin’in geleneksel değerlerine dönüşle mümkün olduğunu düşünür. Bilgelerin erdemlerini, geçmişin seçkin idarecilerinin Çin’e barış ve huzuru nasıl getirdiğini yeni nesillere aktararak göstermeyi amaçlar. 12 yıl boyunca bu düşüncelerini yaymak ve birbiriyle savaşan birçok kralı etkilemek için bütün Çin’i dolaşır. Ama görüşlerine itibar eden bir kral çıkmayınca ülkesine geri döner. Konfüçyüs, hayatının son beş yılını meşhur eserlerini kaleme almak ve öğrenci yetiştirmekle geçirir. Bu metinden Konfüçyüs ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Azimli ve çalışkandır.
B) Atalarının mirasına sahip çıkmıştır.
C) Toplumsal birliktelik için çalışmalar yapmıştır.
D) Fikirleri ölümünden sonra etkisini göstermiştir.
E) Geçmişin birikiminin geleceğe taşınmasında rol almıştır.

  • Cevap: D

12. Konfüçyüs’e göre; ideal bir devlet, ahlaki eğitimin en üst seviyesine yükselmiş olan ve “bilge kral” diye isimlendirilen bir hükümdar tarafından yönetilen devlettir. Bu nedenle o, hükümdarın da ahlaklı olmasını şart koşar. Konfüçyüs, hükümdarların davranışlarıyla halka örnek olmaları gerektiğini söyler. Çünkü insanın başkalarını yönetmesi için önce kendini yönetmesi gerekir. Ona göre erdemli yönetici memleketini erdemi ile yöneten, yerini daima koruyabilen ve bütün yıldızların kendisine tabi olduğu kutup yıldızı gibidir. Eğer halk kanunlarla yönetilir ve cezalarla yola getirilmek istenirse onlar kendilerini cezalardan kurtarmaya çalışacaklar fakat hiç utanmayacaklardır. Eğer onlar erdemle yönetilir ve doğru terbiye yöntemleriyle durumları düzeltilmek istenirse utanacaklar ve böylece iyi olmaya çalışacaklardır.
Bu metinden Konfüçyüs’ün devlet yöneticisinden beklediği,
I. Öz denetim sahibi olmalıdır.
II. Yaşantısıyla topluma rol model olmalıdır.
III. Toplumdaki hiyerarşik düzeni korumalıdır.
IV. İnsanları sosyal devlet anlayışına uygun şekilde yönetmelidir.
özelliklerinden hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) I, II ve IV

  • Cevap: E

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 226

13. Konfüçyüs’e gelip “Tanrı’ya nasıl hizmet edebilirim?” diye sorarlar. Konfüçyüs de “Sen daha insanlara nasıl hizmet edeceğini bilmiyorsun, Tanrı’ya nasıl hizmet edeceksin?” der. Bu parçada Konfüçyüs’ün, Tanrı ve insan arasındaki ilişkiyi aşağıdaki durumlardan hangisi ile temellendirdiği söylenebilir?

A) İbadetleri eksiksiz yerine getirmek
B) Halkın sorunlarıyla ilgilenmek
C) Kişisel arzularını terk etmek
D) Kötülüklerden uzak durmak
E) Emeğe saygılı olmak

  • Cevap: B

14. Konfüçyanizm’de altın kural şudur: “Kendin için istemediğin şeyi, başkalarına yapma.” Aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisi bu ilke ile aynı mesajı içermektedir?

A) “Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. …”
B) “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez.
C) “Sizler kitabı okuduğunuz hâlde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?”
D) “Nefsin için hoş gördüğün şeyi, bütün insanlar için de sev; nefsine yapılmasını hoş görmediğin şeyleri diğer insanlar için de hoş görme!”
E) “Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır.”

  • Cevap: D

15. Taoizm’in ahlak konusundaki temel prensibi “İyilere karşı iyilik yapmak, iyilik yapmayanlara karşı yine iyilik yapmak; böylece her şeyin iyi olmasını sağlamak” olarak özetlenebilir. Aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisi metindeki düşünceyi destekler nitelikte değildir?

  • Cevap: E

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 227

16. Taoizm’in en tanınmış simgesi olan Yin ve Yang, evreni idare eden başlıca prensip olarak kabul edilir. Kâinattaki her şey bu ilkeye göre meydana gelmektedir. Bu inanç, evrenin dinamiğini karşıt kutuplarla açıklar. Karşılıklı zıtlığın denge içerisinde bulunduğunu ve birbirinin içinde olduğunu anlatır. Buna göre Yin’i siyah, yeryüzü, edilgenlik, olumsuzluk, karanlık, dişilik; Yang’ı ise beyaz, gökyüzü, etkinlik, olumlu olan, aydınlık ve erilliği temsil eder. İçlerindeki aksi renkteki noktalar dengeyi ve dönüşümü ifade eder. Gece ve gündüz gibi ikisi birbirine zıt ancak birbirinin tamamlayıcısıdır. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisinin metinde bahsedilen inancın bir yansıması olduğu söylenemez?

A) Yaşadığın anın mutluluğuna güvenmemek lazım, o anın içinde hep bir acı vardır.
B) En karanlık gecede bile yıldızlardan gelen bir ışık vardır.
C) Hiçbir gerçek yoktur ki karşıtı da gerçek olmasın!
D) Zıtlıkların bir arada oluşu evrende kaosa neden olur.
E) Hayat aslında sevinç ve hüznün bir karışımıdır.

  • Cevap: D

17. Taoizm’in tanrı anlayışını ortaya koyan bazı ifadeler şu şekildedir:
“Tao her zaman vardır ve her zaman hazırdır.” “Sessiz ve yaratılmamış olan o, her şeyi yaratandır.” “Yaratıcı, dönüştürücü, hiçbir bağı olmayan, değişmez Tao…” “O, kendisi yaratılmamış olduğu hâlde her şeyi yaratmış olandır.” “Gökyüzünden ve yeryüzünden önce; şekilsiz (kendisine bir şey benzetilemeyen), farklılaşmamış bir şey vardı; sessiz ve dingin, tek başına, değişmeyen, sonsuz döngülerden tehlikesizce geçen.”
Metinde verilen bilgiler aşağıdaki dinlerden hangisinin tanrı anlaşıyla daha çok uyuşmaktadır?

A) Hinduizm
B) Budizm
C) İslam
D) Hristiyanlık
E) Konfüçyanizm

  • Cevap: C

18. Taoizm’deki “Wu Wei (Vu vey: Eylemsizlik) Prensibi”ne göre, mutluluğun kaynağı tabiatta eylemsizlik ve mevcutla yetinip olana razı olmaktır. Bu ilke, eşyanın gerçek bilgisine ulaştığı için arzularının esiri olmaktan kurtulmuş kişinin durumunu veya onun eyleme yönelme tarzını ifade eder. Bu kişi büyük bir sükûnet içindedir ve işin gereğine uygun davranır. Böylece hayal kırıklığı ve hüzün yaşamaz; hatta zorluklarla karşılaştığında bile telâşa kapılmaz, gereksiz eylemlere girişmez. Lao-tzu, bu kişinin sakin ve dingin halini suya benzetir. Su yeryüzündeki en yumuşak ve içine girdiği kabın şeklini alan bir maddedir. Buna rağmen en sert taşa nüfuz edebilir ve onu sürükleyebilir. Eylem ve davranışlarını Tao’ya uygun hale getirenler de böyledir. Dolayısıyla wu-wei; işi oluruna bırakma, zor kullanmadan kolayca başarabilme ya da işin doğasına uygun davranma yöntemi şeklinde anlaşılmalıdır.
Bu parçadan hareketle Taoizm ile ilgili,
I. Yaşam, doğal akışı içinde sürdürülmelidir.
II. Huzura erişmek için yetinmeyi bilmek gerekir.
III. Kurtuluşa ermek, zühd hayatı ile mümkün olabilir.
IV. Dünya hayatı ve ahiret arasındaki denge gözetilmelidir.
yargılarından hangileri çıkarılabilir?

A) I ve II
B) II ve III
C) III ve IV
D) I, II ve III
E) II, III ve IV

  • Cevap: A

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 228

19. Taoizm’de dini inancın büyüklüğü, mutlak sükûnet ve rahatlık içinde dünyaya sırt çeviren bir hayat tarzıyla mümkündür. Taoizm’in ahlak anlayışı ise şu üç ana noktada toplanabilir:
• Basit bir hayat yaşayarak tutumlu olmak
• Bütün canlılara karşı merhametli olmak
• Mütevazı olmak, nefsini gurur ve kibirden uzaklaştırmak
Parçada bahsedilen ahlaki ilkelerin gerçekleşmesi için kişiden aşağıdakilerden hangisini yapması istenmez?

A) Maddi ilerlemeyi önemsemesi
B) ‘Wu wei’ ilkesini tatbik etmesi
C) Gösterişten uzak olması
D) Başkalarını düşünmesi
E) Yumuşak huylu olması

  • Cevap: A

20. Taoizm’de, Tao’ya ulaşılsın ve insanları ona yaklaştırsın diye bazı yüce aracılar konulmuştur. Bu aracılar, Tao ile insan arasındaki iletişimi sağlayan köprü vazifesini görür. Bunlar farklı adlarla isimlendirilseler de işlevleri aynıdır. Taoizm’in kutsal metinlerinde buna sıkça rastlanır. Bununla ilgili bir bölüm şöyledir: “Mükemmel Yol (Tao) ile yaşamına düzen verdiğinde insanlarla toplumlar, karanlık ile aydınlık, hayat ile ölüm arasındaki aldatıcı sınırlar ortadan kalkmaya başlayacaktır. Bu yanılsamaları ortadan kaldırarak pek çok yüksek ruhlu varlığın dostluğunu kazanırsın. Onlar arasında, olumsuz etkilenmelerden korunur ve yok edilemez bir yaşam gücüne sahip olursun. Böylelikle ölümsüzlüğe ulaşırsın.” Parçada sözü edilen durumun İslam’da aşağıdaki kavramlardan hangisi ile adlandırıldığı söylenebilir?

A) Şirk
B) Nifak
C) Küfür
D) Günah
E) Gaflet

  • Cevap: A

21. Hinduizm’in Orta Çağ’ında İslamiyet’in Hindistan’a ulaşmasıyla Hindu dinî düşüncesinde ciddi tesirler oluşmuştur. Hindular, başlangıçta Müslümanları kast dışı ilan edip toplumdan soyutlamaya çalışsalar da karşılaştıkları kararlı ve örnek duruş neticesini vermiştir. Özellikle İslamiyet’in tevhit inancı, sınıfsız toplum anlayışı ve bölgede yaşayan Müslümanların yaşam biçimi Hint toplumunu derinden etkilemiştir. Bu durum zamanla Hinduların çok tanrılı ve putperest inanışlarına, kast sistemine ve brahminlerin uygulamalarına karşı çıkan anlayışların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Bu metinden Hindular ile ilgili,
I. Farklı inanç ve kültürlerle etkileşim kurmuşlardır.
II. Hindistan’da İslam’ın yayılmasına katkı sağlamışlardır.
III. Sosyal adalete aykırı olan inanç ve düşüncelerinde değişim meydana gelmiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 229

22. Ruh göçü olarak ifade edilen tenasüh; ruhun bir bedenden başka bir bedene geçmesi, birbirini izleyen hayatlarda fiziksel bir biçim almasıdır. Hindular bu döngüyü samsara kavramıyla ifade ederler. Bu anlayışa göre zaman döngüseldir, bir başlangıcı ve sonu yoktur. Varlık âlemindeki her şey doğum-ölüm-yine doğum şeklinde bir döngüye tabidir. İnsan, kurtuluşa ulaşıncaya kadar bu döngü içerisinde yeniden doğmaya ve sıkıntılarla dolu dünya hayatını tekrar tekrar yaşamaya mahkûmdur.
Bu metinde sözü edilen durum ile ilgili,
I. İslam dinindeki ahiret inanışı ile çelişmektedir.
II. Dünyada, zorluklara karşı sabır gösterilerek mutlu olunacağı savunulmaktadır.
III. Ruhun, sözü edilen durumdan çıktığında selamete ulaşacağına inanılmaktadır.
yargılarından hangileri söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

23. Aşağıdaki özelliklerden hangisi Hinduizm ve Budizm dinlerinde ortaktır?

A) Vişnu, önem verdikleri tanrılardandır.
B) Kast sistemi öncelikli esaslardan biridir.
C) Hint Yarımadası’nda ortaya çıkmışlardır.
D) Dinsel metinleri Vedalar’dan oluşmaktadır.
E) Sekiz Dilimli Yol, en tanınmış sembolleridir.

  • Cevap: C

24.
• “Sığınağı kendinizde arayın, bir başkasında değil.”
• “Saflık ve kirlilik kişinin kendi elindedir, kimse bir başkasını arındıramaz.”
• “Kendiniz dışında kimse sizi kurtaramaz. Bu yolu kendiniz yürümelisiniz.”
Buda’ya ait bu sözlerde insan ile ilgili ortak husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) Davranışlarının karşılığını görmesi
B) Manevi olarak kendini temizlemesi
C) Diğer insanlarla iyi geçinmesi
D) İradesinin farkına varması
E) Güzel ahlak sahibi olması

  • Cevap: D

25. Hinduizm’in en belirgin özelliklerinden biri kast sistemidir. Hindulara göre kast sistemi, bir inanç meselesidir. Dolayısıyla kişinin iradesi ile seçilemez ve değiştirilemez. Kast; atadan miras kalan haklar, vazifeler ve âdetler ile birbirine sımsıkı bağlanıp aynı işle meşgul olan insanlar grubunu ifade etmektedir. Aynı kast üyeleri yalnızca birbirleri ile evlenebilir ve ancak birbirleriyle aynı sofraya oturabilir. Kast sistemine karşı gelinmesi kişinin kasttan çıkarılmasına, dolayısıyla o kimsenin varoluşunun son bulmasına sebep olur.
Bu metinden,
I. Din, insanların sosyal hayatları üzerinde etkili olmuştur.
II. Dinî ritüeller nesilden nesile aktarılmıştır.
III. Kast sistemi zamanla etkisini yitirmiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 230

26. Buda, insanların kurtuluşu için bizzat kendisinin tecrübe ettiği ve dört yüce hakikat olarak isimlendirdiği bir yol önerir. Bu hakikatler şunlardır:
• Hayat, acı ve ıstıraptır. Ölüm, hastalık, yaşlılık, sevilen bir şeyin devamlı olmaması, istenilen şeylere ulaşamama gibi hususlar acı ve ıstıraptır.
• Acı ve ıstırabın kaynağı, istek ve arzulardır. Kişinin hayatta acı çekmesinin nedeni; onda bulunan istek, hırs ve arzulardır. İnsan, istediği ve arzuladığı şeylere ulaşamadıkça acı çekmektedir.
• İstek ve arzulardan vazgeçilirse acılar sona erecektir.
• İstek ve arzulara son vermek için, Sekiz Dilimli Yol’u takip etmek gerekir.
Bu metinden Buda ile ilgili,
I. Öğretileriyle insanlara rehber olmuştur.
II. Nefis terbiyesi ile ilgili yöntemler ortaya koymuştur.
III. Dünyada mutlu olmanın mümkün olmadığını ileri sürmüştür.
değerlendirmelerinden hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

27. Konfüçyanizm’de Tanrı; tabiat düzeninin yöneticisi, her şeyin üstündeki varlık ve yaratıcı güçtür. O; düşkünleri korumak için hükümdarlar, Tanrı yolunda insanlara yardımcı olmaları ve ülkenin her yanında huzuru sağlamaları için öğretmenler göndermiştir. O; yücedir, yerdeki insanlara hükmeder, kötüler çoğalınca hükmü amansızdır. Ölüm ve hayat, zenginlik ve şeref Tanrı’nın işidir. Tanrı her şeyi açıkça görür ve bütün işlerde insanlarla beraberdir. İyi insanlara uzun ömür bahşeder, erdemli davranışları mükâfatlandırır. Bu nedenle insanlar, iyiliğin kaynağı olarak ona saygı göstermiş, onun emrini öğrenmiş, onun da kendilerini anladığına inanmıştır. Buna göre aşağıdakilerden hangisinin Konfüçyanizm’deki Tanrı’nın özelliklerinden biri olduğu söylenemez?

A) Adildir.
B) Tektir.
C) Cömerttir.
D) Merhametlidir.
E) Kudret sahibidir.

  • Cevap: B

28. Konfüçyanizm’in gayesi, erdemli ve üstün insan yetiştirmektir. Konfüçyüs’e göre insan, özü itibarıyla iyidir. Bu nedenle herkes iyi olabilir. Konfüçyüs’ün üstün insan tanımında soyluluğu değil, erdemi esas alması bir devrimdir. Ona göre büyük ve üstün insan erdemli olmayı, küçük insan ise rahatını düşünür. Üstün insan kanunlar üzerinde kafa yorar, küçük insan ise kendi faydasını arar. Bunun uzun vadeli sonucunda da büyük ve üstün insan, daima memnun ve rahattır. Küçük insan ise daima üzüntü ve telaş içindedir. Konfüçyanizm’e göre üstün insanın özelliklerine sahip bir kişinin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?

A) Konfor alanının dışına çıkmaktan kaçınması
B) Adaletin gerçekleşmesi için çaba göstermesi
C) İnsanları ötekileştirerek sınıflara ayırmaması
D) Nefsin isteklerine boyun eğmemeye çalışması
E) Hayatın ona verdiklerine razı olması

  • Cevap: A

12. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 5. Ünite Çözümleri Sayfa 231

29. Konfüçyanizm’de rahiplik, mabet, inanç ve kutsal kitap kavramları ile yaratılış hakkındaki mitolojik düşünceler yer almaz. Çinliler bu yüzden Konfüçyanizm’e “Okul” ya da “Bilginler Doktrini” adını vermişlerdir. Konfüçyüs hiçbir zaman kendini tanrısal bir temsilci gibi hissetmemiş; tabiatüstü varlıklar, üstün kuvvetler ve ruhlardan da bahsetmemiştir. Ölümden sonraki yaşama da inanmamış, hatta bu konuyla ilgili bir soruya “Eğer insan hayatı henüz tanıyamamışsa ölümü nasıl tanıyabilir?” diye cevap vermiştir. Bu metinden Konfüçyanizm ile ilgili aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?

A) İlahi kaynaklı olmadığı
B) Peygamberliğin reddedildiği
C) Ahiret inancının kabul edilmediği
D) Kendine özgü görüşlere sahip olduğu
E) İnanç ve düşüncelerinde şüpheci bir anlayış bulunduğu

  • Cevap: E

30. “İyilere de iyi olmayanlara da aynı derece iyilikle muamele edin. Çünkü iyilik, doğuştan değil sonradan kazanılan bir şeydir. Hem dürüst olanlara hem de dürüst olmayanlara dürüstlükle muamele edin. Dürüstlük de doğuştan değildir, sonradan kazanılır.”
Taoizm’in bu ilkesinden,
I. İnsanlar, oldukları hâliyle kabul edilmelidir.
II. Erdemli davranışlar sergileyenlere övgüde bulunulmalıdır.
III. Yaratılıştan gelen özellikleri nedeniyle insanları kınamaktan uzak durulmalıdır.
IV. Kişi, başkalarının nasıl olduğuna değil kendi davranışlarına odaklanmalıdır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve IV
D) III ve IV
E) I, II ve III

  • Cevap: B

31. Lao-Tzu’ya göre insanların bu dünyada acı, yoksulluk, üzüntü içerisinde olmasının sebebi yaptıklarıdır. O; insan ömrünün giderek kısalmasını, insanın kötülüklerinden dolayı yıldızlar tarafından saldırıya uğramasına bağlamaktadır. Ona göre akıllı insan; bencilliği reddeden, maddi isteklerden ve boş şeylerden kaçınandır. Zenginlik, başarı, şöhret gibi şeyler insanın Tao’yu takip etmesine ve kurtuluşa ulaşmasına engel teşkil etmekte ve felaketini hazırlamaktadır. Bu metinden insan ile ilgili aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?

A) Kendini terbiye etmelidir.
B) Tercihlerinden sorumludur.
C) Sırf kendi için yaşamaktan vazgeçmelidir.
D) Zaaflarından ibadete yönelerek arınmalıdır.
E) Verilen hayatı faydalı işlerle değerlendirmelidir.

  • Cevap: D

12. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!