Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri

12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 7. Ünite Cevapları

12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 7. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 7. Ünite Cevapları

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 168

1.
Yom Kippur Savaşı
1973’te meydana gelen ve Yom Kippur Savaşı olarak adlandırılan Arap-İsrail Savaşı, 1967 savaşının bir devamı niteliğindeydi. Bu savaşta Mısır öncülüğünde Arap devletlerinin oluşturduğu askerî ittifak, İsrail’e sürpriz bir saldırı başlattı. Taraflar, BM Güvenlik Konseyinin çatışmayı durdurma çağrısını dikkate alarak savaşı sonlandırdılar. 1974’te kesin ateşkes sağlandı. İsrail’in Mısır ve Suriye sınırına BM Barış Gücü askerlerinin yerleştirilmesi kabul edildi. 1973 Arap-İsrail Savaşı sonunda Arap ülkeleri, İsrail’i destekleyen Batı ülkelerine karşı petrol fiyatlarını bir siyasi güç olarak kullanma kararı aldı. Petrol krizinin başlangıcında endişelenen Batı ülkeleri, yükselen petrol fiyatlarını sanayi ve teknoloji ürünlerine yansıtarak kısa sürede bu ekonomik durumu dengelediler.
Verilen bilgiler dikkate alındığında Yom Kippur Savaşı ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisine ulaşılabilir?

A) İlk Arap-İsrail savaşı olduğu
B) İsrail’in kaybettiği toprakları geri almak istediği
C) İsrail Devleti’nin temelinin atıldığı
D) Batılı ülkelerin Arapları desteklediği
E) Petrol fiyatlarını yükseltme girişiminin amacına ulaşamadığı

  • Cevap: E

2.
Bağlantısızlar Bloku
1955 Bandung Konferansı ile başlayan, uluslararası ilişkilerde Batı Bloku ve Doğu Bloku dışında kalan devletler grubuna verilen isimdir. Bu blok “Üçüncü Dünya” olarak adlandırıldı. Bandung Konferansı’nda bağlantısızlığın ortaya çıkmasını sağlayan en önemli neden, bağımsızlığını yeni kazanan devletlerin zayıflığı ve güçsüzlüğü olmuştur. Bu devletler kurulduğunda dünya iki bloka ayrılmıştı ve bu blokların her ikisi de nükleer güce sahipti. Yeni kurulan devletlerin bu nükleer güçlere tek başlarına karşı koyma gücü bulunmuyordu. Bu bloklardan herhangi birine girmekse bir sömürgecilikten kurtulup diğer bir sömürgeciliğe girmek anlamına gelmekteydi.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisinin Bağlantısızlar Bloku’nun benimsediği ilkelerden biri olduğu söylenemez?

A) Siyasi bağımsızlığı sağlama
B) Askerî ittifaklara katılma
C) İç işlerine yabancıların müdahalesini reddetme
D) Nükleer silahların yasaklanmasını savunma
E) Halkların kendi kendilerini yönetme hakkını savunma

  • Cevap: B

3. Yumuşama Dönemi’nde Orta Doğu’da meydana gelen önemli çatışmalardan biri de Irak ve İran arasında çıkan savaştı. Irak’ın devlet başkanı Saddam Hüseyin, İran’ı, ülkesindeki Şii Müslümanları isyana teşvik ettiği gerekçesiyle suçladı. Saddam Hüseyin’in asıl amacı İran’da gerçekleşen devrim sonrası zayıflayan İran ordusunun durumundan yararlanarak saldırıya geçip İran ve Irak’ı güneyde ayıran su yolu olan Şattülarap su yolunun denetimini ele geçirmekti.
Buna göre, İran – Irak Savaşı’nın ortaya çıkmasında;
I. İran’ın büyük devletlerle arasının açılması,
II. sınır sorunu,
III. mezhep çekişmeleri
durumlarından hangilerinin etkili olduğu söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: D

4. Kıbrıs Barış Harekâtı “Ayşe Tatile Çıktı”
15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta Yunanistan’a bağlı subaylar askerî bir darbe yaparak Cumhurbaşkanı Makarios’u devirdiler. Yerine EOKA’ya bağlı Nikos Samson’u geçirdiler ve Kıbrıs Elen Cumhuriyeti’ni ilan ettiler. Kıbrıs Anayasası’na aykırı olarak yapılan ve Ada’yı Yunanistan’a bağlamak demek olan harekete Türkiye sert tepki gösterdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta barışı ve anayasal düzeni yeniden sağlamak için Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirdi. Durumun Türkiye ve Yunanistan arasında bir savaşa dönüşmesi tehlikesi karşısında Birleşmiş Milletler taraflara ateşkes çağrısında bulundu. 25 Temmuz 1974’te taraflar Cenevre Konferansı’nda toplandı. Konferansın sonuçsuz kalması üzerine Türkiye 14 Ağustos 1974’te İkinci Barış Harekâtı’na başladı. İkinci Barış Harekâtı ile Lefke- Lefkoşa-Magusa hattı çizildi ve Ada’nın üçte biri Türk kontrolüne geçince harekât sona erdi. Kıbrıs Barış Harekâtı sonunda Ada’daki Türk toplumu 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’ni kurdu.
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın gerçekleşmesinde;
I. Ada’da gayriresmî bir idarenin kurulması,
II. Türkiye’nin Ada’daki Türk varlığını korumak istemesi,
III. Türkiye’ye silah ambargosunun uygulanması
durumlarından hangilerinin etkili olduğu söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

5.
I. Kıta sahanlığı
II. Ege Adaları
III. Batı Trakya Türk azınlığı
Yukarıda verilen sorunlardan hangilerinin Türkiye ve Yunanistan arasında yaşandığı söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: E

12. Sınıf Tarih Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 169

6. 12 Mart 1971’de Genel Kurmay Başkanı ve dört kuvvet komutanının imzaladıkları bir muhtıra ile ortaya çıkan müdahale, Türk siyasi tarihinde 12 Mart Muhtırası olarak adlandırıldı. 27 Mayıs Askerî Darbesi’nden farklı olarak bu sefer yönetime el konulmadı. Fakat askerî komuta heyeti, antidemokratik bir yöntemle, hükümeti ve Meclis’i muhtıradaki şartları yerine getirmediği takdirde TBMM’yi kapatacaklarını söyleyerek tehdit etti. Muhtıradaki ilk istek, görevdeki hükümetin istifa etmesiydi. Seçimle göreve gelmiş olan Adalet Partisi Hükümeti ve Başbakan Süleyman Demirel bu isteğe boyun eğmek zorunda kalarak istifa etti.
Buna göre, 12 Mart Muhtırası ile ilgili olarak;
I. Hükümete yürütme görevinden el çektirilmiştir.
II. Anayasa tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.
III. Demokratik yaşama aykırı bir müdahale gerçekleşmiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: B

12. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 7. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!