Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Cevapları

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Cevapları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 24

1. Aşağıdaki söylev parçalarından hangisinin türü ayraç içinde yanlış verilmiştir?

A) Evet, çok kere savaşta bir kimse, düşman önünde diz çöküp silahını bırakmakla ölümden kurtulabilir. Her şeyi söyleyebilen bir kimse için de ölümden kurtulma çareleri vardır. Yalnız, şuna iyice inanmalısınız ki sayın yargıçlarım, asıl mühim olan ölümden kurtulmak değil haksızlıktan sakınmaktır. Çünkü kötülük ölümden daha hızlı koşar. Ben yaşlı ve ağır olduğum için yavaş koşan ölüm bana yetişmiştir. Hâlbuki beni suçlayan kuvvetli düşmanlarıma hızlı koşan kötülük yetişmiştir. Şimdi, huzurunuzdan ben ölüm cezasıyla ayrılıyorum, onlar da kötülük ve haksızlık cezasına çarptırılarak ayrılıyorlar. Ben cezama razıyım, onlar da razı olsunlar. Bu mukadderat, belki böyle daha iyidir. (Hukuki söylev)
B) Ey Oğul!
Beysin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana… Güceniklik bize, gönül almak sana… Suçlamak bize, katlanmak sana… Acizlik bize, yanılgı bize; hoş görmek sana. Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adalet sana. Kötü göz, şom ağız, haksız yorum bize; bağışlama sana. Bundan sonra bölmek bize, bütünlemek sana. Üşengeçlik bize; uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana. (Akademik söylev)
C) Ashabım!
Kimin yanında bir emanet varsa, onu sahibine versin. Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Fakat aldığınız borcun aslını ödemek gerekir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız. Allah’ın emriyle bundan böyle faizcilik yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım faiz de Abdülmuttalip’in oğlu amcam Abbas’ın faiz alacağıdır. (Dinî söylev)
D) Yurttaşlarım!
Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli, Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir.
Bundaki muvaffakiyeti, Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimkârane yürümesine borçluyuz. (Siyasi söylev)
E) Yiğitlerim ve Beylerim!
Bilesiniz ki İstanbul’u almak bize emrolunmuştur ve kısmettir. İçimizde beslenen bu büyük emeli bugün işte açığa vururuz. Şu İstanbul şehri bugün iki yakamız arasında bir engeldir. Ve en güzel cihan payitahtı olmaya namzettir. Hâlihazırda oraya güven olmaz. İhmaller ile köhne bir şehir olmuştur. Arazisi bahçe ve otlaktan ibaret, evleri viran, surları yıkık hâldedir. (Askerî söylev)

  • Cevap: B

2. Muhterem efendiler, siz, günlerce işgal eden (sorgulayan) uzun ve teferruatlı (ayrıntılı) beyanatım, en nihayet, mazi olmuş bir devrin hikâyesidir. Bunda, milletim için ve müstakbel (ileri bir tarihte beklenen) evlatlarımız için dikkat ve teyakkuzu davet edebilecek bazı noktalar tebarüz ettirebilmiş isem, kendimi bahtiyar addedeceğim (mutlu sayacağım). Efendiler, bu beyanatımla (bildirim ile) millî hayatla hitam bulmuş farz edilen büyük bir milletin istiklalini nasıl kazandığını ve ilim ve fennin en son esaslarını müsterit, millî ve asri bir devleti nasıl kurduğunu ifadeye çalıştım. Bu parçada numaralanmış sözlerden hangisinin anlamı parantez ( ) içinde verilen açıklamayla uyuşmamaktadır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 25

3. Sevgili Gazi! Talihin en karanlık günlerinde, ismin bir çoban yıldızı olmuştu. Hepimiz ona bakarak yol aldık. Ufukların üstünde, yeni doğan bir güneşin aydınlattığı bir dağ başı gibi herkesten evvel ışığı alan esrarengiz başınla sen, yüksek bir fikirsin. Sen Türk milletinin bir cihat bayrağısın. Hür bir istikbalin bütün işaretleri, haberleri hepsi senin yüzünde… Seni gözler ile kucaklayan, gönüllerinde sana dua eksik olmayan bu halk kitlesinin ortasında sen ne ulvisin. Kurtuluş gününü seninle beraber hazırlayan bu silah arkadaşların, bu her biri ruh kudretinin bir örneği olan kumandanlarının ve zabitlerinin arasında, ruhun sezdiği en asil bir güzellikle güzelsin; yollarında çok geç kalmış bir milleti, hamle hamle, hür ve mesut bir istikbale doğru götürürken bu zafer ve bu sulh güneşinin altında kalbim sevginle dolu sana tekrar ediyorum: “Bütün cihadında, hayat yollarının sonuna kadar yanındayız, beraberiz. Bunu sana inanmış ve seni candan sevmiş, milliyetperver bir gençlik namına benden bir defa daha işit!” Aşağıdakilerin hangisinde bu parçanın konusu, amacı ve hedef kitlesi doğru verilmiştir?

A) Bağımsızlık Halkı bilgilendirmek Gaziler
B) Minnettarlık Dinleyiciye bir duyguyu aktarmak Gaziler
C) Bağlılık Bir değerin önemini ortaya koymak Vatanseverler
D) Cesaret İnsanları harekete geçirmek Millet
E) Savaş Vatan sevgisini aşılamak Gençler

  • Cevap: B

4. (I) Göktürk Kitabeleri Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi’ne ait yazılı ürünleridir ve bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. (II) Bu anıtlardan ilki Göktürk Devleti’nin bilge veziri Tonyukuk adına 720 yılında kendisi tarafından diktirilmiş olup bu kitabedeki ifadeler Tonyukuk’a aittir. (III) Kitabelerden ikincisi Kül Tigin Kağan adınadır ve 732 yılında Kül Tigin‘in kendisi tarafından diktirilmiştir. (IV) Üçüncü kitabe 735 yılında Bilge Kağan adına dikilmiştir ve bu kitabede konuşan Bilge Kağan’dır. (V) Bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Orhun Irmağı yatağında bulunan kitabeler, Danimarkalı dil bilimci Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde bilgi yanlışı vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

5. Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali sebebiyle İstanbul’da düzenlenen protesto mitinglerinde yaptığı konuşmalarla dikkati çekti. Son Osmanlı Mebusan Meclisinde Saruhan mebusu olarak bulundu. İstanbul’un işgali ve Türk ocaklarının kapatılması üzerine Ankara’ya gidip fiilen Millî Mücadele’ye katıldı. Edebiyata henüz Galatasaray Lisesinde okurken yazdığı şiirlerle başlayan şair, gençlik yıllarında daha çok Nâmık Kemal’in etkisi altında hamasi şiirler kaleme aldı. Gazete ve dergilerde şiir, hikâye, makale ve edebî tenkitleri yayımlanan şair asıl hitabeti ile üne kavuştu. TBMM’de yaptığı konuşmalardan ötürü “millî hatip” olarak tanındı. Konferans ve konuşmaları Dağ Yolu 1, Dağ Yolu 2’de toplandı. Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hamdullah Suphi Tanrıöver
B) Halide Edip Adıvar
C) Mehmet Emin Yurdakul
D) Behçet Kemal Çağlar
E) Falih Rıfkı Atay

  • Cevap: A

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 26

6. Efendiler! Bir millet varlığı ve hakları için bütün gücüyle, bütün maddi ve düşünce gücüyle ilgili olmazsa, bir millet kendi gücüne dayanarak varlığını ve bağımsızlığını sağlamazsa şunun bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz. Millî hayatımız, tarihimiz ve son dönemde yönetim şeklimiz buna çok güzel kanıttır. Bu nedenle teşkilatımızda Kuvayımilliye’nin etken ve millî iradenin hâkim olması ilkesi kabul edilmiştir. Bugün bütün dünya milletleri yalnız bir hâkimiyet tanırlar: millî hâkimiyet… Teşkilatın diğer ayrıntılarına bakacak olursak işe köyden ve mahalleden ve mahalle halkından yani kişiden başlıyoruz. Kişiler düşünce sahibi olmadıkça kitleler istenilen yöne, herkes tarafından iyi veya kötü yönlere gönderilebilirler. Kendini kurtarabilmek için her kişinin geleceğiyle kendisinin ilgilenmesi gerekir. Aşağıdan yukarıya, temelden çatıya doğru yükselen böyle bir kurum elbette sağlam olur. Şüphe yok, her işin başlangıcında aşağıdan yukarıya doğru olmaktan fazla, yukarıdan aşağıya olması zorunluluğu vardır. Bu parçadan hareketle söylev türü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bir dinleyici topluluğuna bir düşünceyi aşılamak amacı taşır.
B) Açık ve akıcı bir dil kullanılır.
C) Açıklama, tartışma anlatım biçimlerinden yararlanılır.
D) Nesnel bir anlatıma sahiptir.
E) Öğretici metin türüne girer.

  • Cevap: D

7. Saygıdeğer Hanımlar, Efendiler,
Genel Savaş memleketimizi bir yenilgiye götürdü. Düşmanlarımız bunu fırsat kabul ederek milletimizi bütünüyle yok etmek istediler. Buna karşı ortaya çıkan millî coşkuya Ankara çok büyük bir sahne oldu. Bizi yaşatmamak isteyenlere karşı yaşamak hakkımızı savunmak üzere toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi burada, Ankara’da toplandı. Bugün Ankara, Millî Türkiye’nin “Maarif Eğitimi”ni kuracak olan Türkiye kadın ve erkek Öğretmenler Kongresi’nin burada toplanmasıyla övünmektedir. Gerçi bugün maddi manevi güç kaynaklarımızı, millî sınırlarımız içindeki memleketlerimizde işgalci bulunan düşmanlara karşı kullanmak zorundayız. Memleket kültürü için ayrılabilen şey, gelecekteki eğitimimize dayanak olacak bir temel kurmaya yeterli değildir. Ancak yeterli şartlar ve araçlara sahip oluncaya kadar geçecek savaş günlerinde bile dikkatlice hazırlanmış bir millî eğitim programı oluşturmaya ve var olan eğitim teşkilatımızı bugünden daha yararlı bir faaliyetle çalıştıracak ilkeleri hazırlamaya zaman ayırmalı ve çalışmalıyız. Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlığı ile, hakkı ile, birliği ile taarruz eden genel olarak yabancı unsurlarla mücadele gereğini ve millî düşünceleri boğmaya çalışan her karşı fikre şiddetle ve özveri ile savunmanın gereği öğretilmelidir. Yeni neslin bütün ruhi güçlerine bu özellikler ve yeteneğin verilmesi önemlidir.
Bu parçanın üslup özellikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Dil alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılmıştır.
B) Hitap içeren ifadelere yer verilmiştir.
C) Açık, anlaşılır ve etkileyici bir dil kullanılmıştır.
D) Öznel ifadelere yer verilmiştir.
E) Dolaylı anlatım tercih edilmiştir.

  • Cevap: E

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 27

8. Saygıdeğer Efendiler!
Bu gece İzmir halkını temsil eden kıymetli heyetinizin karşısında bulunmak benim için büyük bir mutluluk oldu. İzmir halkının geçen defa olduğu gibi, özellikle bu defa hakkımda göstermiş olduğu içten gösterilere karşı hissettiğim memnuniyeti doğrudan doğruya kendilerine söylemek mümkün olamadı. Bütün başarılar bütün milletin kararlılığı ve imanıyla iş birliği yapması sonucudur. Kahraman milletimizin ve seçkin ordumuzun kazandığı başarılar ve zaferlerdir. Efendiler! Bir millet, bir memleket için kurtuluş ve başarı istiyorsak bunu yalnız bir şahıstan hiçbir zaman istememeliyiz. Herhangi bir şahsın başarısı demek o milletin başarısı demektir. Bir milletin başarısı demek mutlaka millî genel kuvvetlerin bir yönde yoğunlaşmasıyla, oluşmasıyla mümkündür. Bundan dolayı bilelim ki ulaştığımız başarı milletin kuvvetler birliği yapmasından, iş birliği yapmasından ileri gelmiştir. Eğer aynı başarıları ve zaferleri gelecekte taçlandırmak istiyorsak aynı temele dayanalım ve aynı biçimde yürüyelim. Çünkü başarı ancak bu biçimde kazanılabilir.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Büyük başarılar, milletin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesiyle mümkündür.
B) Zaferler ancak o millete yol gösteren büyük liderler sayesinde kazanılır.
C) Bir savaşın kazanılması güçlü bir ordunun kurulmasına bağlıdır.
D) Bir milletin kurtuluşu o milletin kararlılığı ve inancıyla sağlanır.
E) İstenilen şekilde ilerlemek için aydın insanlara ihtiyaç vardır.

  • Cevap: A

9. Hanımlar, bugün elimizde top, tüfek denilen alet yok fakat ondan büyük, ondan kuvvetli bir silahımız var: Hak ve Allah var. Tüfek ve top düşer, hak ve Allah bakidir. Topun yüzüne tükürecek kadar evlatlar, analar, kalbimizde aşk ve iman, milliyet duygusu var. Biz dünyada millet sınıfına layık bir millet olduğumuzu, erkek, kadın ve çocuklarımıza kadar ispat ettik. Bugün memleketimiz taksim tehlikesi karşısında adım adım, adeden kendi durumumuzdaki milletleri başımıza efendi yapmak istiyorlar. Bugün İzmir, yarın Konya, öbür gün İstanbul, sonra Müslüman dünyasının başı olan Türk susturulmuş olacaktır. Buna karşı ne silahımız var? Kurşun, top, bomba… Bir top bebeklerimizi öldürebilir. Bizim bundan da kavi silahlarımız var. Sesimizi mutlak dünya işitecektir. İşitmek ve işittirmek için bugün kuvvetli ve metin bir millet hâlinde bulunmalıyız. Bu söylevi gerçekleştiren kişi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kadınlara seslenerek onlara cesaret vermeye çalışmıştır.
B) Birlik ve beraberliğin öneminden bahsetmiştir.
C) Amacı, dinleyici topluluğunu bir konuda bilgilendirmektir.
D) Dilin heyecan bildirme ve harekete geçirme işlevlerini kullanmıştır.
E) Sade, akıcı ve etkili bir dil kullanmıştır.

  • Cevap: C

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 28

10. Aşağıdaki parçalardan hangisinin türü söylev değildir?

A) Ey benim namlı, şerefli, sadık emirlerim! İyi bilirsiniz ki üstünde durduğumuz şu memleket ve maliki olduğumuz devlet, nice müşkil muharebe ve mücahedeler sonunda ecdadımız tarafından kazanılmış ve sonunda bize nasib olmuştur.
B) Ey Müslüman cemaati! Ağyar eline geçen Müslüman yurtlarının hâli, bizim için ne tesirli bir ibret levhasıdır. İslam’ın son sığınağı olan güzel topraklarımızı düşman istilası altında bırakmayalım. Kederi, miskinliği, ihtirası, bölücülüğü büsbütün atarak azme, gayrete, birliğe sarılalım. Cenab-ı Allah, Hak yolunda savaşmak için meydana atılan azim ve iman sahipleri ile beraberdir.
C) Efendiler! Batının hiçbir zaman bağışlayamayacağımız zalimleri, memleketimiz Türkiye’yi parçalamak, bu topraklarda yaşayan milletimizin onurunu, bağımsızlığını çiğnemek için verdikleri yüzyıllık kararı en sonunda uygulamaya koyarken milletimiz bugün dünyaya yayılan inkılaplar ve ihtilaller içinde varlığını koruma gereğinin bilincindedir.
D) Atinalılar; Sokrates’i öldürmekle, şehrinizin bir bilgini öldürmekle kınanmasından başka bir kârınız olmayacaktır. Hakikatte ben, hiçbir şey bilmiyor olmama rağmen onlar beni âlim sanıyorlar. Hâlbuki biraz daha sabretmiş olsaydınız istediğiniz doğal olarak gerçekleşecekti. Çünkü görüyorsunuz yaşım çok ilerledi. Ölüm artık bana çok yaklaştı. Şu anda hepinize değil; yalnız, bana ölüm cezasını verenlere sesleniyorum.
E) Öncelikle görevimi yerine getireyim. Ey yüce okuyucular! Bayramınız mübarek olsun. Cenab-ı Hak İslam ümmetini daima bir bayram saadeti içinde bulundursun, âmin. Gelelim şimdi konuya: Bayramda herkesin cebinde bulunur ya, benim inadına bulunmaz. Dün direktöre yazdım, aldırmadı. Akşama doğru kapıdan dokunaklı bir çehreyle girdim, çakmadı. Yavaş yavaş yanına sokuldum. Hemen bir iş buldu, yarım saat kadar başından savdı. Sonunda iş amana bindi. Konuşmaya giriştik.

  • Cevap: E

12. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!