Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106

Hiç ummadığı bir sırada değil, pekâlâ umduğu bir sırada kızkardeşinin ağladığını gördü. Onun da kirpikleri çırpınıyordu.
“İnsanları sevindirmek, onları biraz gülümsetmek, onların kaygılı yaşamlarını ta içten, yürekten patlayan gülüşlere dönüştürmek isterdim.” diyor. “Ama çiçeklerimiz bir demet hüzünken…” Sonunu getirmemişti.
Sonu belli.
Hüzün yerini ta içten patlayan bir gülüşle bıraksın diye hüznün bütün basamaklarını tek tek çıkmak gerekecek. Sürekli çıkılacak. Sevinç yedeğimizde.
(…)

Adalet Ağaoğlu

1. Metinde geçen İnsanları sevindirmek, onları biraz gülümsetmek, onların kaygılı yaşamlarını ta içten, yürekten patlayan gülüşlere dönüştürmek isterdim. ifadesinin birey ve toplum hayatına yansımaları nelerdir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap:  En mutlu toplumlar bireylerinin başkalarına fayda sağlayan davranışlar sergilediği toplumlardır. İyilikler yaparak insanları sevindirmek, sevinç veya acıların paylaşımı, üzüntülerin yerine yürekten gelen gülüşleri getirmek mutlu bir toplum oluşturmak için yeterlidir. Toplumsal mutluluğun artırılması için bu tutumların benimsenip devam ettirilmesi ve “herkes için” düşüncesinin benimsenmesi gerekir. Bu düşünce toplumsaldır.

2. Hüzün yerini ta içten patlayan bir gülüşle bıraksın diye hüznün bütün basamaklarını tek tek çıkmak gerekecek. Sürekli çıkılacak. Sevinç yedeğimizde.
Metinden alınan yukarıdaki sözleri gerekçeleriyle birlikte yorumlayınız.

  • Cevap: Günlük hayatta bazen güzel anlar yaşarken bazı durumlarda da sıkıntılı günler yaşarız. Bu sıkıntılı günlerde kişi, hüznün her durağını ayrı ayrı geçip sonunda sevinçlere ulaşıp zafer kazanır. İç sesimizi yönetip iç huzuru yakalamalı ve bu dönemlerin geçici olduğunu düşünmeliyiz. Sıkıntılı dönemleri doğru adımlarla sabırla atlatmalı, sevinçlere kucak açmalıyız.

3. Sessizlik de ağar, yeni bir şeye dönüşür; sessizlik sesini er geç duyurur. Uzun yaz gecelerinin boğuntulu dinginliğinde büyüdüğünü duyuran bir tohumun sesi gelir, sessizliğin kapısını vurur, onu uyarır.
Metinde geçen “ağmak” kelimesi “yükselmek, yukarı doğru çıkmak” anlamına gelmektedir. Yukarıdaki ifadelerden yola çıkarak yazarın belirttiği “Sessizliğin ağması” sözü ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Yorumlayınız.

  • Cevap: “Sessizliğin ağması” demek sessizliğin yükselmesi, artması demektir. Sessizlik, günlük hayatımızdaki rutin koşuşturmalar içinde bizi farklı dünyalara götürür. Bu durumda sessizliğin verdiği huzurla baş başa kalıp zihnimizin duyabileceği, hissedebileceği anlara şahit oluruz.

4. Okuduğunuz metinden yola çıkarak “sessizlik”in sizde ne anlam ifade ettiğini günlük hayatla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: İnsan, sessizlik anında kendi düşünceleriyle baş başadır. Sessizlik esnasında kişi hayalleriyle baş başa kalır, yaratıcılık ruhu gelişir. Kişi, günlük rutinlerden, karmaşalardan çıkıp kendisiyle bağ kurar. Bir zorlukla karşılaştığında sessiz kalarak daha hedefe odaklı, soruya tam ve ihtiyacı gideren cevaplar verir. Bazen sessizlik anı, insanın ani hareket etmesine veya yanlış kararlar almasına engel olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!