Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108

1. Boyun eğme değildi ki hem bu, zorunlu bir katılma, gerçeğin ta kendisiydi. İşte şu erik ağacı bir ay sonra çiçek açacaktı. Şimdi bir kurt kemiriyordu gövdesini onun içini kemirir gibi aynı, ama doğanın dirimi alt edecekti onu. Elif’in doğada gözlemledikleri Elif’te yaşamın devamlılığı bilincini uyandırıyor. Doğadaki dönüşümün sizin üzerinizdeki etkilerini yazınız.

  • Cevap: Suya bırakılmış kuru bir dal parçasında bile yeşeren bir filiz umuttur. Kupkuru bir dalın azıcık bir suyla canlanması, insanı hayata karşı cesaretlendirebilen bir dönüştür. Doğa, her daim döngüsünü sürdürüyor. Bu durum insanda bütün başarısızlıkların, hüzünlerin sonuna bir kıvılcım ekleyebilme umudunu uyandırıyor. Bir tohum emek harcayarak, sabrederek toprağın üstüne çıkar. Doğanın döngüsü bize fırsatların önümüzde olduğunu, onlara ulaşmak için gayret göstermemiz gerektiğini anlatır. Her sabah güneşin doğuşuyla yeni bir güne uyanırız. Engelleri aşmak için hâlâ zamanımızın olduğunu anlarız.

2. Yeniden bahar gelecek ve her şey çiçek açacaktı erikle birlikte. Belki biraz kırgın, biraz soluk, cılız… Olsun. Bahar gelecekti ya.

a) Mehmet Ali’nin yokluğunun ardından Elif’in hayata karşı duruşu, metinden alınan bu bölümdeki tutumundan farklı olsaydı, sizce Elif’in hayatı bundan nasıl etkilenirdi?

  • Cevap: Eğer Elif farklı bir tutum sergileseydi ömrünün bir bölümünde yerinde saymış olacaktı. Elif için asıl kayıp da bu olurdu. Elif ve diğer bütün insanlar yaşama içgüdüsüne sahiptir. Bu güdü biz- leri ayakta tutan, yaşamın devamlılığını sağlayan güçtür. Başımıza ne gelirse gelsin, ne yaşarsak yaşayalım hayatın devam ettiğini deneyimleyeceğiz.

b) Elif’in bu tutumu onun kişiliği ile ilgili ne gibi ipuçları vermektedir?

  • Cevap: Elif doğadaki işaretleri doğru okumuştur. Tıpkı doğa gibi mücadeleci bir kızdır, yoluna devam eder. Hayal kırıklıkları Elif’i biraz yavaşlatır sadece, hayatını yaşamaktan alıkoymaz. Elif iyimserdir. Geleceğe dair umutludur. İyimserlik, azim ve kararlılık Elif’in acılarını yenmesine yardımcı olacak özellikleridir.

3. Hikâyede düğün günü bir kayıp haberi alınıyor. Her şeyin zıttıyla var olduğunu düşünürsek sizin için umudun simgesi sayılabilecek bir obje, durum veya olayı anlatan bir paragraf oluşturunuz.
Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türü olan “inci kefali” her yıl büyük sürüler hâlinde göç eder. Çünkü Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık derelere girer ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle döner. İnci kefali, bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele verir. Şelaleri uçarak aşar.

Elif’in hayata bağlılığını düşündüğümüzde canlılardaki yaşama içgüdüsünü dile getirdiğiniz bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap: Bir ağacın, köklerini yanına dizilen beton parke taşlarının arasına uzattığını görmüştüm. Parke taşları arasında kendine bir yol bulmuştu. Bulunduğu koşula ayak uydurmuş ve yaşamına devam etmişti. İşte bu umuttur. Her canlı çevresindeki koşullara uyum sağlar ve bu sayede varlığını sürdürür. Herkesin kendi koşullarında umudunu var edebileceğine ve bir çıkış yolu bulabileceğine inancım tam.

4. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türü olan “inci kefali” her yıl büyük sürüler hâlinde göç eder. Çünkü Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık derelere girer ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle döner. İnci kefali, bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele
verir. Şelaleri uçarak aşar.

Elif ‘in hayata bağlılığını düşündüğümüzde canlılardaki yaşama içgüdüsünü dile getirdiğiniz bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap: Bedenimiz isteğimiz dışında da çalışan, kasları ve sinirleri barındıran bir sistemdir. Yaşama güdüsü, insan dışındaki canlıların da sahip olduğu itici, motive edici bir etken. Söz gelimi kuşlar hayatta kalabilmek için millerce yol kat eder. İnsan vahşi yaşamda hayatta kalabilmek için bugün sahip olduğu yeteneklerini geliştirmiştir. Dilerim bireyler yaşama güdüsü ile kendi yaşam hakkını korurken başka canlıların yaşam hakkını ihlal etmez. İnsan, yaşamını sürdürürken başka hayatlara zarar vermeyecek bir vicdana da sahiptir. Vicdani duyguların gelişmesine, en az öz güven ve başarı kavramlarına verilen önem kadar değer verilmelidir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!