Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

1. Tarık Dursun K., önce kendi geçmişiyle İzmir’i, sonra hayatta hep sevecen baktığı bütün insanlarımızı anlatır. Üstelik bunu “kısa hikâye” bazen “kısa kısa hikâye” tekniğiyle ama ayrıntılar- dan/olaylardan en küçük bir eksiklik duygusu vermeden yapar. Kısa hikâyenin Türk edebiyatındaki yetkin isimlerinden biridir.

a) Okuduğunuz metni, yazar hakkında bilgi veren bu paragrafla karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Tarık Dursun K’nin geçmişinden yola çıkarak hikâyelerini oluşturduğu söylenebilir. Çünkü okuduğumuz hikâyesini okul yıllarındaki hatıralarından yola çıkarak kaleme almıştır. Bu hatırasını hikâyeleştirirken sınıf içerisinde yaptıkları bir deneyden hareketle konuyu gökyüzüne, bulutlara, uçurtma uçuran bir çocuğa, oradan da büyüklerin çocuklara bakışı ile çocukların büyüklere bakışına getirerek insan ilişkilerine değinmiştir. Gerçekten de bu kısa hikâyede bile farklı konuları bir bütünlük içerisinde vermeyi bilmiştir.

b) Sizce yazarın, eserini kısa hikâye tekniğiyle yazması metnin okunurluğunu nasıl etkilemiş olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Çünkü hikâye, bir çırpıda okunup bitmekte; âdeta şiir gibi akıcı bir şekilde okunabilmektedir. Ayrıca kısa oluşu, metni ayrıntılardan uzaklaştırmakta; okuyucunun sıkılmasına fırsat vermemektedir.

2. Okuduğunuz metinde yazarın; eserinde gündelik bir dil kullandığını, kısa cümleler kurduğunu ve çocukluk anılarından yararlandığını söylemek mümkündür. Sizce bu durum, metnin anlatımına nasıl bir katkı sağlamıştır?

  • Cevap: Olası cevap: Eserin etkileyiciliğini artırdığını düşünüyorum. Çünkü geçmiş, insanda her zaman bir merak uyandırır ve insan bu merakla herhangi bir eseri daha bir zevkle okuyabilir. Ayrıca cümlelerin kısa ve kelimelerin okuyucunun uzak olmadığı günlük konuşma dilinden seçilmesi eserin anlaşılırlığını da artırır. Çünkü her okuyan onda kendinden bir şey bulabilir, eseri daha rahat anlamlandırabilir ve özümser.

3. Yukarıdan aşağıya. Çocuklara böyle bakmıyor muyuz? Yukarıdan yani. Çocuklar da büyüklere nasıl bakıyorlar?
Aşağıdan yukarıya.
Aşağıdan yukarıya bana baktım. Korkunçtum.
Okuduğunuz metinden alınan bu parçada yazarın bir öz eleştiri yaptığı söylenebilir. Bu durumla ilgili sizin düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Olası cevap: Yazar aslında burada hem bir öz eleştiri hem de toplumsal bir eleştiri yapmıştır. Çünkü gerçekten de toplumsal yaşamda kimi zaman çocuklara yukarıdan bakma, onları küçük görme eğilimine rastlanır. Nedense onların da herhangi bir konuyla ilgili düşüncelerini beyan edebilecekleri göz ardı edilir. Çoğu kez herhangi bir durumda onların istekleri ve fikirleri sorulmaz, büyüklere ayak uydurmaları beklenir. İşte böyle bir durumda insan, kendisini o çocuğun yerine koyup da onun gözüyle kendine baktığında yaptığının yanlış olduğunun farkına varabilir. Kısacası yazar, bu cümleleriyle empati kurmanın önemini vurgulamak istemiştir.

4. “Nasıl bilebiliyorsun bu kadar şeyi?”
“Çünkü görüyorum” dedi.
Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki satırlarda yazarın “bilmek için görmek” gerektiği konusuna yaptığı vurgunun, hikâyeci bir insan için önemi hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Hikâyeci ya da genel anlamıyla sanatçı insanlar, eserlerini üretirken etraflarında akıp giden yaşama, sıradan insanlardan daha dikkatli bakarlar. Küçük ama önemli ayrıntıları yakalamak için dikkatlerini had safhada kullanırlar. Eserlerinde bu ayrıntılardan verimli ve yoğun biçimde faydalanırlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!