Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 124

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 124

2. Şiirin ilk bendinde geçen Hoyrattır bu akşamüstüler daima dizesindeki hoyrat kelimesinin çağrıştırdığı anlamı şiirin sizde uyandırdığı duygulardan hareketle yazınız.

  • Cevap: Şiirin bende bıraktığı duyguları göz önünde bulundurduğumda bence şair, kötü anılarının akşamüstü aklına geldiğini ifade etmektedir. Bundan dolayı akşamüstü için kalp kırıcı, üzücü anlamını çağrıştıran hoyrat kelimesini kullanmış olabilir.

3. Gün saltanatıyla gitti mi bir defa dizesinde geçen gün saltanatıyla gitti mi kelime grubuyla şair ne söylemek istemiş olabilir? Şiirin bağlamından yola çıkarak düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Bana göre Gün saltanatıyla gitti mi derken şair burada güneşi âdeta saltanatı olan bir padişah gibi görmektedir. Bir ülkede padişah olmazsa geride başıboş, ne yapacağını bilmeyen bir halk olur. Bundan dolayı güneş battıktan sonra şair de bir yalnızlık yaşar ve aklına üzüntüleri, kederleri gelir.

4. Okuduğunuz şiirde geçen akşam, ruh, tunç kelimelerinin aşağıdaki şiirde de kullanıldığı görülmektedir. Sizce bunun belli bir sebebi olabilir mi? Niçin?

Merdiven
(…)
Sular sarardı yüzün perde perde solmakta
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

Eğilmiş arza kanar muttasıl kanar güller
Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller
Sular mı yandı neden tunca benziyor mermer

Bu bir lisân-ı hafidir ki ruha dolmakta
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

Ahmet Hâşim

  • Cevap:

Bana göre bunun belli bir sebebi yoktur. Ahmet Muhip Dıranas buradaki şiirde öyle tercih ettiği için o kelimeleri kullanmıştır. Şiirin teması ve ana duygusu, bu kelimeleri kullanması için uygundur. Bunun dışında her ikisi de aynı kelimeleri kullanmış olabilirler ancak bu kelimelerin şiirdeki çağrışımları, hissettirdikleri farklıdır. O yüzden belli bir sebebe bağlayamayız.
Bana göre bunun sebebi şairlerin birbirlerinden etkilenmeleridir. Kimi zaman bir şair, çok beğendiği bir başka şairin izinden gidebilmektedir. Bunun için de bir şairin kullandığı kelimeler, imgeler, cümleler kısaca üslubu başka bir şairin üslubu ile benzerlik gösterebilir. Bir şair, beğendiği şairlerin tarzlarında şiirlerini kaleme alabilir. Bunun dışında bu kelimeler seçtikleri tema ve konuya uygundur.

5. Okuduğunuz şiirde bahar, kış, sabah, akşamüstü, gece, gün gibi zamanla ilgili kelimelerin kullanılmasının şiirin anlam ve anlatımına olan katkısını nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Şiirin teması unutmaktır. Bence şair yaşadığı ve unutmak istediği olayları, zamanla ilgili kelimelere bazı olumsuz sıfatlar ekleyerek anlatmak istemiştir. Ümitsiz kış, olmayacak baharlar, amansız gece vb. Bana göre bu sıfatlarla kullanılan zamanla ilgili bu kelimeler şiire etkileyicilik ve belli bir hassasiyet kazandırmıştır. Böylelikle şiir akılda kalıcı bir özellik ve coşku kazanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!