Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 138

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 138 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 138

2. a) Şiirde tek hece ile kastedilen kavram olan “aşk” doğrudan ifade edilmemiştir. Şairin son dörtlüğe kadar anlatmak istediği kavramın sadece özelliklerini dile getirmesinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Şair şiirin ilk dizesinde “Var mı beni içinizde tanıyan?” diyerek ve şiir boyunca aşk ifadesini kullanmadan kavramın özelliklerini dile getirerek okuyucuda merak duygusu uyandırmak, böylece okuyucunun ilgisini canlı tutmak istemiş olabilir.

b) Şair Dil üzmezim, tek hece var ismimde dizesiyle temanın aşk olduğunu söyleyene kadar dörtlüklerde anlatılanlar sizde başka çağrışımlar uyandırdı mı? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiir bana sevgi, hasret, ayrılık, kuvvet gibi kavramları da düşündürdü. Şiirde söz edilen yüreklere ateş düşüren kavram ayrılık da olabilir. Şiirdeki sultan, kral, şah, taç ile taht kelimeleri güç, kuvvet, iktidar kavramını hatırlattı. Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun kavuşamayan, hasret çeken âşıkları simgelediği için hasret kavramı da akla gelmektedir.

3. Şairin tek hece olarak ifade ettiği “aşk”ı şiirde benzettiği iki soyut, iki somut varlığı aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:

4. Edebî eserlerde “Herkes tarafından bilinen geçmişteki bir olaya, kişiye işaret ederek hatırlatma” olarak tanımlanan anlam sanatı, telmihtir.
Yeryüzünde ben ürettim veremi/Lokman Hekim bulamadı çaremi Aslı için kül eyledim Keremi./îbrahimin atıldığı kor benim…
Yukarıdaki dörtlükte yer alan hatırlatmaları bularak bunların şiire katkısını yorumlayınız.

  • Cevap: Şair eskiden aşk hastalığı olarak bilinen veremin çaresini Lokman Hekim’in dahi bulamadığını söyler ve Lokman Hekim’i hatırlatır. Anlatılanlara göre o, hikmet ve hekimliğin piri ve sembolü olarak bilinir. Üçüncü dizede Aslı ile Kerem halk hikâyesini ve dördüncü dizede İbrahim peygamber kıssasını hatırlatmaktadır. Bunun nedeni az sözle çok şey anlatmaktır. Anlatılmak isteneni uzun uzadıya anlatmak yerine bir iki sözcükle bir olay, durum, şahıs, inanış ya da atasözüne işaret edilir.

5. Edebî eserlerde duygusu, düşüncesi, hayal dünyası ve yaşadıklarıyla insan yer almaktadır. Aşk, kahramanlık, ayrılık, ölüm, doğa vb. kavramlar edebiyatta çokça işlenmiştir. Yüzyıllar boyunca edebî eserlerde en çok karşılaşılan aşk ise insanın insana, doğaya, vatana ve Allah’a karşı duygusu olarak farklı görünümlerde karşımıza çıkar.

Okuduğunuz şiirin Sebep bazı Leyla, bazı Şirindi./Hat’rım için yüce dağlar delindi. ve İlahimle Mevlanayı döndürdüm./Yunusumla öfkeleri dindirdim. dizelerinde aşkın hangi görünümleri yer almaktadır? Yorumlayınız.

  • Cevap: Şiirin teması aşktır. Şair bu temayı ele alırken aşkın gücünü ve etkisini göstermek için kimi insanlarda beşerî aşk kimi insanlarda ise ilahi aşk olarak tecelli ettiğini okuyucuya anlatmak istemektedir. Şiirden alınan Sebep bazı Leyla, bazı Şirindi./Hafrım için yüce dağlar delindi. dizelerinde ilahî aşkın kahramanlarından Leyla ile Mecnuna ve beşerî aşkın sembollerinden biri olan Ferhat’ın Şirin için dağları delmesine atıfta bulunulmaktadır. İlahimle Mevlanayı döndürdüm./Yunus’umla öfkeleri dindirdim. dizelerinde ise ilahî aşkın temsilcileri Mevlana ve Yunus Emre’ye atıfla aşkın ilahî boyutundan söz edilmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 138 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!