Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

2. Şiirde geçen Yorgun gözümün halkalarmda/Güllergibi fecr oldu nümâyan,/Güllergibi… sonsuz, iri güller/Güller ki kamıştan daha nâlan,/Gün doğdu yazık arkalarında! dizelerinde tan yerinin ağarmasıyla oluşan kızıllık ve yorgun gözlerin halkaları güle benzetilmiştir. Bu benzetmeyi yapan şairin ruh hâli ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Şiirde yorgun gözlerin sahibi, yani şair çok kısa süren fecir kızıllığının, güzelliğinin güneşin doğuşuyla birlikte kaybolmasına karşı duyduğu üzüntü içindedir. Şair burada yorgun gözün halkaları ile gül çiçeğinin birbiri içine halkalanmış yaprakları arasında bir benzetme yapmıştır. Şair güneşin doğmasından, gecenin karanlığının bitişinden rahatsız olan bir insanın ruh hâli içindedir. Güneşin doğmasıyla gecenin güzelliği sona ermiş ve güller de gerçek şekilleriyle ortaya çıkmıştır. Şimdi artık onlarla ilgili hiçbir hayal kurulamaz, her biri sadece herkesin bildiği bir çiçektir.

3. Okuduğunuz şiirde şairin bir günün sonunda arzuladığı şey nedir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Bu şiirde başka bir âleme geçme özlemi ile akşam vakti birlikte ele alınmıştır. Şair şiirinde gerçekleşmesini istediği bir arzudan bahsetmektedir. Şiirin adı da şairin bu özlemini çağrıştıracak bir anlama sahiptir. “Bir günün sonu” akşam vakti anlamına gelmektedir.

4. Size göre şair şiirinde anlatmak istediklerini neden doğrudan ifade etmemiş, imge yoluyla anlatmış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiir türünde anlatımı etkili kılmak ve çağrışımlara yer vermek önemlidir. Şair bu şiirinde kendi hayal gücünü ifade etmek için kelimelere yeni anlamlar yüklemiş böylece yeni bir anlatım oluşturmuştur. Şair bunu yaparken de imgeleri ve edebî sanatları kullanmıştır. Böylece şiir diline sanatsal bir özellik kazandırmıştır.

5. Güneşin batışından sonra havanın büründüğü kızıl renk, Ahmet Haşim’in eserlerinde en çok tercih ettiği renklerden biridir. Çünkü akşam saatleri, şairin hayallere dalmasına ve yaşadığı dünyanın çirkinliklerinden uzaklaşmasına yardımcı olur. Bu yüzden de güneşin doğuşundan rahatsız olmaktadır. Sizin için günün hangi saati anlamlıdır? Niçin?

  • Cevap: Şair gibi benim için de akşam vakitleri daha anlamlıdır. Günün bitiminde kişi kendisiyle baş başadır. Akşam vaktinin sessizliği ve verdiği huzur beni mutlu eder. Benim için sabah saatleri daha anlamlıdır. Çünkü sabah saatlerinde güzel başlangıçlar olacağına inanırım ve güne güzel başlarım. Yeni deneyimler yeni başlangıçları beraberinde getirebilir.

6. Şair Akşam, yine akşam, yine akşam, dizesinde akşam kelimesini tekrarlayarak yineleme sanatı yapmıştır. Size göre şairin kelime tekrarı yapmasındaki amaç ne olabilir?

  • Cevap: Şiirde şairin akşam kelimesini tekrarlamasındaki amaç şiirdeki etkileyiciliği artırmak ve akşam kavramını okuyucuya hissettirmektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!