Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

2. Okuduğunuz şiirde söyleyici, bir ağaç gibi olmayı istemiştir. Kendinizi söyleyicinin yerinde düşününüz. Bir şiirde -insan olmak dışında- hangi varlık veya nesne olarak yer almak isterdiniz? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek belirtiniz.

Ağaç

Ağacım, dört kol çengi kıyamet
Her dalımda bir memleket
Uzar kollarım uzar
Taşımda toprağımda bereket
Köklerimden başlar hürriyet
Bana çarptıkça anlar
Yağmur yağmur olduğunu
Rüzgâr, rüzgâr.

Taşımda toprağımda kıyamet
Köklerimden başlar hürriyet.

Cahit Irgat

  • Cevap: Dağların arasında bazen çağlayan bazen de usul usul akan bir akarsu olmak isterdim. Çünkü zaman zaman hırs ve bencillik gibi insanı kendisine ve diğer insanlara yabancılaştıran duygulardan kaçarak bir akarsu kadar bilinçsiz, sadece doğasının gereğini yerine getiren bir canlıyı anlamak insanların yolunu bulmasına yardım edecektir diye düşünürüm. Dünyanın akciğerleri olan ağaçları, sularımla beslerdim. Mavi, yeşil renklerimi doğaya cömertçe sunarak ağaçların arasındaki serin sularımda insanların huzur bulmasını isterdim.

3. Şair Rüzgârlarım Konuşuyor şiirinde bir çocuğun diliyle, bu şiirde ise bir ağacın yerine konuşmuştur. Bu şiirlerde şairin farklı söyleyicilerin diliyle konuşmayı tercih etmesini onun hangi özelliklerine bağlayabilirsiniz?

Geçen Zaman
Hiç olmazsa unutmamak isterdim!
Eski geceler, sevdiklerimle dolu odalar…
Yalnız bırakmayın beni hatıralar!
Az yanımda kal çocukluğum,
Temiz yürekli uysal çocukluğum…
(…)

Ziya Osman Saba

  • Cevap: Bu durumu şairin empati duygusunun gelişmiş olması, dünyaya farklı gözlerle bakabilmesi, bütün dünyayı kucaklayan bir duyarlılığa sahip olması gibi özelliklerine bağlıyorum.

4. Cahit Irgat, şiirinde dünyaya bir çocuğun gözüyle bakarken Ziya Osman Saba yukarıdaki şiirinde çocukluğa duyduğu özlemi ifade etmiştir. Çocuksu duyarlılığa sahip olmak ya da çocukluğa özlem duymak, sanatçıların dünyaya ve yaşama bakışı ile ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Şair yapısı itibariyle duyarlı bir insandır. Bu duyarlılık oranında da saf, ön yargısız, âdeta bir çocuğun şaşkınlığına ve korkusuzluğuna sahip olması doğaldır. Ayrıca şairin böyle bir çocukluğun yaşandığı geçmiş zamanlara özlem duyması da kaçınılmaz olacaktır. Aşağı yukarı her şair, dünyayı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışan bir çocuk gibidir. Şairin böyle bir çocukluğa dönmek istemesi de anlaşılabilecek bir durumdur.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!