Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 158

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 158 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 158

1. Şair, 1922’de edebiyat öğretmeni tayin edildiği Kayseri’ye henüz tren olmadığı için “Ulukışla yolundan” bir yaylı arabası ile gitmiştir. Uzun süren bu yolculukta, virane köyler, gurbet vurgunu yoksul köylüler ve bu hicran, bu hüzün duygularını adeta yansıtan hanlar görmüştür.
Ahmet Kabaklı, Türk Edebiyatı

Faruk Nafiz Çamlıbel’in Anadolu’ya açılan önemli bir isim olmasında yukarıda verilen bilgilerin ne gibi bir etkisi olduğunu düşünürsünüz?

  • Cevap: Faruk Nafiz’in Anadolu’da yaptığı yolculuklardan çok etkilenerek, izlenimlerini şiirine yansıttığını görüyoruz. Bu yolculukların ve gözlemlerin etkisi ile tema ve konu bazında Anadolu coğrafyası ve bu coğrafyada yer alan unsurları işlemiştir. Mehmet Akif’ten sonra bu unsurlara en çok yönelen şair olmuştur.

2. Ulukışla yolundan Orta Anadolu’ya geçen ve kısa zamanda dört mevsimi de yaşadığını hisseden şair, şiirinde Anadolu’yu anlatan tablolar çizmiştir.

a) Yaşadığınız yere, bölgeye veya o bölgede yer alan yeryüzü şekillerine yer verdiğiniz bir dörtlük oluşturunuz.

  • Cevap:

Toroslar’ın yeşil suyu, Göksu!
Sesin kalbime yürüyor
İçimdeki şarkıyı onun kulağına fısılda
Yeşilinden onun yeşiline bir kuş uçur

b) Oluşturduğunuz dörtlükte yer verdiğiniz bölgeyi veya coğrafya parçasını, düzyazıyla da ifade ediniz. Şiirin duyguların ifadesindeki yeri için neler düşünürsünüz?

On yıl var ayrıyım Kmadağt’ndan
Baba ocağından yar kucağından
Bir çiçek dermeden sevgi bağından
Huduttan hududa atılmışım ben

  • Cevap: Göksu deresi kimi zaman yeşili, kimi zaman mavisi ve turku-azıyla, güvenilir bir dost gibi, Toroslar’da yapacağınız yolculukta zaman zaman size eşlik eder. Sonra ansızın bir yağmur yağar da çamursu akarsa size Fuzuli’yi hatırlatır: Gül-i ruhsârına karşı kanlı akar su. Şiir, duyguların çarpıcı biçimde dile getirilmesinde etkilidir. Üstelik belki de -hafıza duygularla ilgili olduğundan- duygularımızın dışa vurumu olan şiirleri unutmayız.

3. Şiirde yer alan bu mısralar Faruk Nafiz’in şiir anlayışı ile ilgili hangi ipuçlarını vermektedir? Birkaç cümle ile açıklayınız.

  • Cevap: Faruk Nafiz Çamlıbel Anadolu’yu ve Anadolu gerçeğini şiirlerine yansıtmayı seven ve bunu güçlü bir dille başaran bir şairdir. Ayrıca şiirinde kafiye, ölçü, redif gibi yerli ve millî unsurları kullanmayı tercih etmiştir. Faruk Nafiz, halk şiirimizin koşma, türkü ve mani biçimleri ile de yazmıştır. Memleketçi şiir anlayışını benimseyerek hecenin en güçlü şairi olmuştur. Dili halkın konuştuğu sade Türkçedir.

4. Han Duvarları şiirinde şair, ahenk unsurları olan ölçü ve kafiyeye yer vermiştir. Sizce en eski dönemlerden günümüze kadar kimi şairlerin ahenk unsurlarına yer vermelerinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Ahenk unsurları şiirin akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu unsurlar sayesinde şiirler asırlar boyu hatırlanagelmiştir. Halkın dimağında bu sayede yer etmiştir. Ahenk unsurlarının fazlaca kullanılmadığı şiirler dahi bünyesinde var olan müzikten dolayı akılda kalıcıdır. Ama hatırlanmaları sağlayan asıl unsurlar ölçü, kafiye, redif gibi temel ahenk unsurlarıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 158 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!