Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

…kısacası sözlüğün her türünde yayımlanan esere ad olmuştur. Yazılan, yayımlanan her sözlük bir yandan dilimizin söz varlığının gelişmesine katkıda bulunduğu gibi diğer yandan da sözlükçülüğümüzün gelişmesini sağlamıştır.
Türk sözlükçülüğünün ulaştığı bu noktayı gözler önüne sermek üzere bu sergiyi düzenlemiş bulunuyoruz.

(…)
Çalışmanın yalnızca sergiyle sınırlı kalmaması, kalıcı bir esere dönüşmesi, sergiyi gezenlerin Türk sözlükçülüğü konusunda bilgilendirilmesi amacıyla da bu kılavuz kitap hazırlanmıştır.
(…)

Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Geçmişten Geleceğe Türk Sözlükçülüğü

1. Okuduğunuz metin, 3. Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı kapsamında düzenlenen “Geçmişten Bugüne Türk Sözlükçülüğünden Bir Kesit” adlı sergi için hazırlanan bir kitaptan alınmıştır. Buna göre;

a) Metnin konusu ve yazılma amacı nedir?

  • Cevap: Metnin konusu Türk sözlükçülüğüdür. Metnin yazılma amacı ise sergiye katılan kişilere serginin amacı ve içeriği hakkında kısaca bilgi vermek, onları sergiye hazırlamaktır.

b) Metnin hedef kitlesi kimlerdir?

  • Cevap: Metnin hedef kitlesi sergiye katılan kişilerdir.

c) Siz de bu sergiye katılmak ister miydiniz? Neden?

  • Cevap: Olası cevap: Ben de bu sergiye katılmak isterdim. Çünkü Divanü Lugatıt-Türk’ten beri yazılan Türkçe sözlükleri daha ayrıntılı bir şekilde öğrenmek isterdim.

2. Metinden öğrenildiğine göre Osmanlıcadan Türkçeye Cep Kılavuzunda “lügat” için “sözlük” karşılığı verilirken “kamus” karşılığı yine “kamus” olarak verilmiştir. Kamus sözcüğünde değişikliğe gidilmemesinin sebebi sizce ne olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Osmanlıcadan Türkçeye Cep Kılavuzunda “lügat” için “sözlük” karşılığı verilirken “kamus” karşılığının yine “kamus” olarak verilmesinin sebebi, kamusun diğer sözlüklere göre daha ayrıntılı bir yapıya sahip olması olabilir. Çünkü kamus özelliği taşıyan sözlükler, belli konularla ilgili maddeleri alfabe sırasına göre toplayan geniş eserlerdir. Bu genişliklerinden dolayı, aynı zamanda okyanus anlamına gelen kamus sözcüğüyle karşılanıyor olabilirler.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!