Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 161

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 161 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 161

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Kapalı Çarşı

Giyilmemiş çamaşırlar nasıl kokar bilirsin,
Sandık odalarında;
Senin de dükkânın öyle kokar işte.
Ablamı tanımazsın,
Hürriyette gelin olacaktı, yaşasaydı;
Bu teller onun telleri,
Bu duvak onun duvağı işte.
Ya bu camlardaki kadınlar?
Bu mavi mavi,
Bu yeşil yeşil fistanlı…
Geceleri de ayakta mı dururlar böyle?
Ya şu pembezar gömlek?
Onun da bir hikâyesi yok mu?
Kapalı Çarşı diyip te geçme;
Kapalı çarşı,
Kapalı kutu.

Orhan Veli

1. Şair, bu şiirde birtakım objelerden ve insanlardan kendi hayatındaki bazı örtülü gerçekleri ifade edecek biçimde bahsetmektedir. Bunlar nelerdir ve sizce bunları neden Kapalı Çarşı ifadesi ile dile getirmiştir?

  • Cevap:

Olası cevap: Şair, Kapalı Çarşı’nın içindeki her eşyanın, olayın, insanın birbirinden değişik hikâyesinin veya orada bulunma nedeninin olduğunu ifade etmiştir. Çarşının bir esnafı olan dükkân sahibi ile konuşurken dükkânın “giyilmemiş çamaşırlar” gibi koktuğunu yani tertemiz, yeni ve değerli olduğunu belirtmiştir. Gösterdiği “teller” ve “duvak”ın da bir hikâyesinin olduğunu ve onların rahmetli ablasına ait olduğunu anlatmıştır. Vitrindeki mankenlerle ilgili küçük bir ayrıntıya dikkat çekerek “pembezar gömlek”in hikâyesini sorarak Kapalı Çarşı içindeki en küçük malzemenin bile kapalı bir gerçeği yani bir sırrı olduğunu dile getirmiştir. Bunları “Kapalı Çarşı” ifadesi ile anlatması, onun yaşanmışlıklardan kaynaklanan hikâyelere karşı bir hayranlık duymasındandır. Kapalı Çarşıyı her bir insanın yaşamındaki bilinmeyenleri içinde barındıran bir kutu gibi hayal etmiştir.

2. Sait Faik: “Bir delikanlı Orhan’ın şiirlerini okumuşsa içi titremeden, gözü yaşarmadan insana, ağaca, kuşa, taşa, toprağa, Ankara’ya, İstanbul’a bakamaz, kaldırımına tüküremez, ağacını kesemez; sokakta kendi hâlinde, sakalı ağarmış, paltosu yırtık, üfürsen uçacak bir adamın -Süleyman Efendi budur diye- eline sarılmadan edemez olur.” diyerek Orhan Veli’nin şiiri ile ilgili düşüncesini dile getirmiştir. Okuduğunuz şiiri ve bu açıklamayı göz önünde bulundurduğunuzda şiir türündeki eserlerin sizce böyle bir özelliği var mıdır? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Okuduğum şiir, insanın bilinmeyen hikâyelerinin olabileceğini anlatıyor. Her insanın bir yaşam mücadelesi içinde kendisine ait sevinçleri, üzüntüleri, pişmanlıkları olabileceğini bilmek o insanı tanımamıza, sevmesek bile onu anlamaya çalışmamıza zemin hazırlar. Bir insanı anladığınızda da artık ona zarar vermek, onu üzmek, kırmak aklımızdan geçmez. Genel itibarıyla da şiirin insan duygularını en yoğun biçimde yansıtan bir tür olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle şiirin böyle bir gücü olduğuna inanıyorum.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 161 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!