Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 178

1. Sizin için “roman okuma zamanı” diye bir kavram var mıdır? Bu metnin alındığı romanın tamamını okumak isteseniz nasıl bir zaman dilimi seçersiniz? Niçin?

  • Cevap:

Olası cevaplar: Ben her türlü ortamda her zaman kitap okuyabilen bir insanım. Kitap okumayı çok seviyorum. Kitap okuma zamanı diye bir özel zaman ayırmadan bulduğum her fırsatı değerlendiriyorum. Okuduğum romanlar konuları ve teknikleri bakımından çok geniş bir yelpazeye sahip. Yalnız bazı kitaplar emek istediği için, okurun dikkatini ve katkısını beklediği için böyle romanları dikkatimi yoğunlaştırdığım, “mod”umun uygun olduğu zamanlarda okumayı tercih ediyorum. Bu metin de bana okuma sırasında okurunun katkısını bekleyen, emek isteyen bir roman gibi geldiği için eserin içerik ve anlatımı üzerine kafa yorabileceğim, sakin bir zaman dilimini seçerim.
Benim için “roman okuma zamanı” vardır. Çok roman okuduğumdan değil ama o hayal dünyasına girdiğimde kolay kolay çıkmamak için kendime özellikle sakin bir zaman dilimi ayırmayı tercih ederim. Su gibi akıp giden, başlayınca bir solukta biten romanlar için o süreci rahat rahat yaşayacağım bir zaman ayırmaya özen gösteririm. Bu romanı okuyacak olsam birden bitirilecek, su gibi akan bir roman olduğunu düşünmediğim için belirli zamanlarda parça parça okumayı tercih ederim.

2. Fitnat Hanım Merhum Kocasına Yine Sormakta başlığı yazarın anlatım tarzı ile ilgili olarak size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Olası cevap: Kişinin ölmüş bir insanla konuşma, ona soru sorma olanağı bulunmamaktadır. Ancak karakterin aklından geçenleri bilen anlatıcının anlatımı (ilahi bakış açısı) ya da karakterin duygu, düşünce ve gözlemlerini olduğu gibi bir tiyatro sahnesinde yüksek sesle konuşuyormuş gibi (örneğin bir iç konuşma yöntemiyle) aktarması söz konusudur.

3. Okuduğunuz metnin bulunduğu roman, baştan sona bağımsız iç konuşmalarla sürmektedir. Adalet Ağaoğlu, Batıda da örnekleri az olan ve yazarı birçok bakımdan kısıtlayan bu tekniği Türk romanında ilk kez ve özgün biçimde deneyen yazardır.

Metinde diyalog yerine iç konuşmaların olması, karakterlerin iletişimleri konusunda size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Olası cevap: Diyalog olmaması kişilerin iletişim kurmadığını gösterir. Birbirleriyle iletişim kurma olanağını kaybetmiş bu insanlar söylemek istediklerini ancak iç konuşmalarında dile getirebiliyorlar. Bu iletişimsizliğin özellikle bu kadar kalabalık bir insan topluluğunun bir araya geldiği bir düğünde olması dikkat çekicidir. Bu, kalabalıklar içindeki insanın yalnızlığına da vurgu yapan bir durumdur. Ortam çok kalabalık olmasına karşın kişilerin kendi içlerinde kendi düşündükleri insanlarla konuşmaları tezat oluşturmaktadır.

4. 1970’li yılları anlatan Bir Düğün Gecesi romanı, Türk toplumunun genel bir tablosunu gözler önüne seren bir eserdir. Bir düğünde bir araya gelen karakterler üzerinden toplumun panoramasını çizer. Aynı zamanda kişilerinin iç dünyalarında yaşadıkları duyguların, sarsıntıların nedenlerini incelemeye ve açıklamaya yönelir.

Buna göre,
a) Bir romanın “dönem romanı” özelliği taşıması onun yarına kalırlığı konusunda sizce nasıl bir etkiye sahiptir?

  • Cevap: Olası cevap: Romanın belirli bir dönemi yansıtması, içinde bazı tarihsel olayların yer aldığını gösterir. Bence bu gerçeklerin ne olduğundan çok nasıl anlatıldığı önemli olduğundan bir eserin “dönem romanı” olması, kalıcılığı için tek başına yeterli bir özellik değildir. Eserin bilinen gerçekleri anlatmasından çok bunu yeni bir sesle farklı bir üslupla anlatmasının daha önemli olduğu düşüncesindeyim.

b) Sizce bir “dönem romanTnı okumadan önce kitapta anlatılan dönemle ilgili bilgi sahibi olmak gerekli midir? Niçin?

  • Cevap: Olası cevaplar: Bence bir kitabı okumadan önce kitapta anlatılan dönemle ilgili bilgi sahibi olmak gerekmez. Çünkü dönemin tarihsel gerçekliğinden haberdar olsam da yazarın bu gerçekliğe sadık kalıp kalmayacağı şüphelidir. Ben bir roman okuyucusu olarak bir dönem romanı okuyor olsam bile bunun kurmaca olduğunu bildiğim için bazı gerçekliklerin değiştirilebileceğinin, en azından olayların yazarın bakış açısıyla verilmesinden dolayı yoruma açık olduğunun bilincindeyim. Bence bir kitabı okumadan önce kitapta anlatılan dönemle ilgili bilgi sahibi olmak gereklidir. Çünkü dönem romanları bir tarihsel gerçekliğin etrafında oluşturulur. Ne kadar kurmaca olursa olsun gerçekler üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığı, yazarın bakış açısının anlatımda nasıl bir rol oynadığını anlayabilmek için ön bilgiye sahip olmayı tercih ederim.

5. Bir Düğün Gecesi romanı, önemli ödüller almış bir eserdir. Sizce bir esere verilen ödülün o eserin okunurluğu/seyredilirliği üzerinde etkisi var mıdır? Düşüncelerinizi gerekçesiyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Ödüller daha çok sanat ortamının zenginleşmesi, sanatçıların verimliliğinin artması, teşvik edilmesi için verilmektedir. Ödüllerin yetkin seçici kurullar tarafından verilmesi eserin niteliği konusunda okuru/seyirciyi yönlendirici olmaktadır. Elbette bir eserin ödüllü olması okunması ya da izlenmesi için tek başına yeterli değildir. Eserin derinliği, kolaycılığı benimseyip okuru/seyirciyi avlamaya çalışmaması, üslup ve teknik endişesi olması da önemlidir. Ama ödüllerin yazarın ve eserin adını duyurma, okurun/izleyicinin dikkatini eserin üzerine çekme, farklı ortamlarda dillendirilmesini sağlama gibi açılardan önemli bir katkısı olduğunu düşünüyorum.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 178 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!