Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 194

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 194 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 194

Kelime Dağarcığı
garben: Batı tarafından, batıdan. şarken: Gün doğusu tarafından, doğusunda. tekmil: Bütün, tüm, eksiksiz, tamamıyla.
zinhar: Asla.

1. Metinden alınan Mahir Bey savaşıyordu, şu yeryüzünde kendine bir kişilik yapmak, bizim de burada yerimiz var demek için elinden geleni ardına koymuyordu. ifadesiyle zorlukların Mahir Bey’i güçlendirdiği belirtilmiştir. Size göre böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: Evet, zorluklar insanı güçlendirir. Bazı zamanlar hiçbir şey istediğimiz gibi gerçekleşmez. Böyle zamanlarda sorumluluk sahibi olup zorluklar karşısında mücadele etmemiz gerekir. Durmadan, sabırlı hareket edip kararlı bir şekilde yolumuza devam etmeliyiz. Yaşanan zorluklar, yaşayanların dayanıklılığını artırır. Kişi böylece zihinsel olarak güçlenir. İyi, mutlu günler kolaydır; asıl olan zor zamanlarda göstereceğimiz dayanıklılıktır. Hayır, zorluklar insanı güçlendirmez. İnsanın güçlenebilmesi için rahat bir yaşantısının olması gerekir. Zorluklar insanı daha çok çıkmaza sokar.

2. Eserlerinde köy ve köylü gerçeğini abartısız ve destansı bir dille işleyen Yaşar Kemal, okuduğunuz metinde de Akçasaz Köyünün ağalarından Mahir Bey ile Derviş Bey’in dostluklarından bahseder. Mahir Bey ile Derviş Bey’in nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Olası cevap: Mahir Bey, zor dönemlerinde yaşadığı büyük sıkıntılar karşısında çaba gösterip sıkıntılarının üstesinden gelmiş, güçlü, çalışkan birisidir. Derviş Bey, Mahir Beye son derece destek olan, çalışkan birisidir.

3. Metinde yer alan Yeter ki birlik olsun. Her işin başı birliktir. sözünü hayat felsefesi yapmış bir kişi size göre nasıl biridir? Günlük hayatla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bu sözü benimseyen bir kişi, toplumda huzurun gerçekleşmesi için birlik ve beraberlik içinde yaşanması gerektiğine inanır. Böyle bir kişi kederde ve sevinçte çevresindeki kişiler arasında dayanışma ve iş birliğini sağlar. Ona göre bir işe girişilirken toplum birlikte hareket ederse o işte daha başarılı olunur.

4. Metne üçüncü bir kişi ekleyecek olsaydınız metnin akışına göre nasıl bir karakter eklerdiniz? Bu kişinin olayın akışındaki rolü ne olurdu?

  • Cevap: Olası cevap: Metne ekleyeceğim üçüncü kişi Mahir Bey ile Derviş Beye karşı çıkan, onlar gibi düşünmeyen biri olurdu. Metnin sonunda da Mahir Bey ile Derviş Bey’in o kişiye ders verip o kişiyle uzlaştığı bir akış oluştururdum.

5. Metinde olayın kahramanlarının daha sonra neler yaşadıkları aktarılmamıştır. Anlatıcının metnin bitiminde sözü size verdiğini düşününüz. Mahir Bey ile Derviş Bey’in hayatlarının geri kalanında yaşadıkları olayların nasıl gelişeceğini kısaca anlatınız.

  • Cevap: Olası cevap: Mahir Bey ile Derviş Bey’in hayatlarının geri kalanında yaşadıkları köyde daha mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamalarını kurgulardım. Birlik ve beraberlikle işe başlanması gerektiğine inanan kişiler her zaman daha doğru bir hayat yaşarlar. Bu iki kahramanın heyecanla ve büyük mücadelelerle oluşturdukları düzeni devam ettirip metni ona göre sonlandırırdım.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 194 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!