Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 202

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 202 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 202

1. Okuduğunuz metin hâkim bakış açısı ile yazılmıştır. Buna göre,

a) Yazarın kahramanın içinden geçenleri vermesi metni nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Kahramanın duygu ve düşüncelerini anlamamızı sağlamıştır. Kahramanın iç dünyası verilerek metinde anlatılan olaylara hâkim olmamız sağlanmıştır.

b) Kapıyı çalıp çalmamakta uzun uzun düşündü. Gülizar çıkarsa kapıya ne demek düşerdi?
Çeşmenin yanına vardı. Su içti. Soğuk su, taş gibi midesine indi. Yüzünü yıkadı. Yanması az durdu.
Bu paragrafı kahraman bakış açılı anlatıcı ve gözlemci bakış açılı anlatıcı ile yeniden yazınız. Metinde ne gibi değişiklikler olduğunu belirtiniz.

  • Cevap:

Olası cevap:
Kahraman Bakış Açısı: Kapıyı çalıp çalmamakta uzun süre tereddüt ettim. Gülizar çıkarsa ne yapacaktım? Çeşmenin yanına vardım. Su içtim. Yüzümü yıkadım.
Gözlemci Bakış Açısı: Kapıda uzun süre bekledi. Elini zile götürdü ama basmadı. Koşarak oradan uzaklaştı. Çeşmenin yanına vardı, su içti. Elini yüzünü yıkadı. Oracıktaki ağacın altına oturarak yüzünü kuruladı. Tekrar eve doğru yöneldi.

2. Shakespeare’in “Hakkıyla başlatılan bir girişim gereken her şey kazanılıncaya kadar bırakılmamalıdır.” sözü size ne düşündürüyor? Okuduğunuz metinde Ali, Zeynep’e duygularını belirtmek, bir girişimde bulunmak için yemeni almıştır. Ali’nin aldığı yemeniyi Zeynep’e verememesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Olası cevap: Bir işe niyetlendiysek o iş bitinceye kadar mücadelemize devam etmeliyiz. Amacımızdan şaşmamalıyız. Okuduğunuz metinde Ali, çarşıdan hevesle aldığı yemeniyi vermeli, duygularını ifade etmekten çekinmemeliydi. Ama Ali bunu yapamamış, Zeynep’in karşısında önce susmuş, daha sonra farklı bir soru sorarak amacından uzaklaşmıştır.

3. a) B. Franklin’in “Akılsız sözler gibi akılsız suskunlukların da hesabını vermek zorunda kalırız.” sözüne katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap:

Olası cevaplar:
Katılıyorum. Bazen susmak, duygu ve düşüncelerimizi ifade edememek yanlış anlaşılmalara neden olabilir.
Katılmıyorum. Çünkü susmak bazen kendimizi en iyi şekilde ifade etmenin yoludur.

b) Kahraman anlatıcının herhangi bir nedenle susmak zorunda kaldığı bir olay ya da durumu anlatan kısa bir paragraf yazınız.

  • Cevap:

Olası cevap: Susmak zorunda olduğumuz anlar oldu. Bu anlardan birini kahraman bakış açısıyla şu şekilde anlatabilirim: Öğrencimin babasının şehit olduğu haberini aldığımda büyük bir üzüntüye boğuldum. Öğrencimi öğretmenler odasına çağırdım. Ne konuşacağımı planlamıştım. Ama onun ışıl ışıl, her şeyden habersiz bakışlarını görünce sustum. Dilimden dökülecekler yüreğimin derinliklerine doğru acı bırakarak yol almaya başladı. Sustum, sustum… İçim yanmaya, gözlerim yaşarmaya başladı. Yüzüne baktım. Yine sustum.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 202 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!