Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 210

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 210 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 210

1. Metinde yer alan Deniz öylesine durgundu ki karıncalar su içerdi. Suyun dibindeki çakıltaşlarına, arka arkaya sıralanmış uçarak giden balık sürülerine gün vurmuş, dünya ışıltıya kesilmişti. cümlelerini kendi üslubunuzla yeniden yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Su çok sakin ve berraktı. Karıncalar bile gelip bu durgun sudan rahatlıkla su içebilirdi. Güneş ışınları suyun dibine inerek oradaki çakıl taşlarını bile parlatıyordu. Güneş âdeta gökyüzü tavanına asılı bir lamba gibi tüm dünyayı aydınlatıyordu.

2. a) Metinden alınan Çalan kimse, inanılmayacak kadar güzel çalıyor, ses insanın iliklerine işliyordu. Yüzünü yudu, doğruldu, kaleden yana yürüdü, ortalıkta kimsecikler yok. Arkaya döndü surların kapısına indi, kimseler yok. ifadeleri sıralı cümlelerle oluşturulmuştur. Bu kullanım metnin üslubunu nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Olası cevap: Metinde sıralı cümleler fazlasıyla kullanılmıştır. Bana göre bu cümleler metnin akıcı bir hâlde ifade edilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda düzyazıda şiirsel bir anlatım kısa cümlelerle ifade edilmiştir.

b) Metinde yer alan deyimler, kelime grupları ve kısa cümleler okuyucuda ne tür bir etki bırakmış olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Bana göre kullanılan deyimler, kelime grupları ve kısa cümleler okuyucunun romana olan ilgisini artırmıştır. Bu tür cümleler ile okuyucu sıkılmadan romanı okumuştur. Akıcı ve şiirsel olması okuyucuda olumlu izlenimler bırakmıştır.

3. Metnin alındığı romanın yazarı siz olsaydınız romanda nasıl bir üslup kullanırdınız? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Öncelikle içimden geldiği gibi yazar ve doğal bir üslup kullanırdım. Yöresel deyim ve atasözlerine yer verir, çok fazla sanat kullanmazdım. Estetik kaygı gözetmez, ağız özelliklerine yer verirdim.

4. Metinden alınan Yalnız göle dökülen akar suların ağızlarından bir buçuk, iki mil açıklara kadar bir tür balık yaşar, bu balığa inci kefali derler. cümlesinde de görüldüğü gibi yazar bölgede yaşayan inci kefalini romanında kullanmıştır. Buradan yola çıkarak gerçek olay veya durumların romanda kullanılmasının üsluba olan katkısı ile ilgili düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Gerçekte var olan olayların veya durumların romanda kullanılması bence romanın inandırıcılığım artırır. Romanı daha etkileyici kılar. İnsanda merak unsuru uyandırarak kişinin o olayı veya durumu yaşama isteğini cezbeder.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 210 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!