Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

mümkün elbette, ama bence temelde ikiye ayırabiliriz: felsefeyi edebiyatın konusu olarak görenler ve edebiyatı felsefenin bir yöntemi olarak benimseyenler.
(…)
Bütün bunların ışığında edebiyat ve felsefe ilişkisine dair kesin bir hükme varmak mümkün olmadığı gibi, yepyeni sorularla baş başa kalıyoruz. Edebiyat-felsefe ilişkisinin bir başlangıcı ve sınırı var mıdır, hangisi diğerine nasıl yön verir? Kurgu dediğimiz şey okurun gerçeklik algısını bozmayı amaçladığından, kurmaca eserler yazma eylemi felsefeden bağımsız düşünülebilir mi? Şu durumda her yazar bir felsefeci midir? Felsefe ve edebiyat aynı kaynaklardan beslendiklerine göre, farklılıkları yalnızca izledikleri yol ve yöntemlerde midir? Bu sorular şimdilik edebiyatçılar ile felsefeciler arasında bitmek bilmez bir tartışmanın konusu. Yeni Hayat felsefi bir roman mıdır; Sofie’nin Dünyasına felsefe sözlüğü diyebilir miyiz; Küçük Prens çocuk romanı mıdır, yoksa felsefe metni midir; Alice’in Harikalar Diyarındaki Maceraları edebiyata mı bilim felsefesine mi aittir gibi soruların cevabı ise sanırım okurun niyetinde gizli.

Seda Ateş, Felsefenin Aklı, Kurmacanın Hayali

1. Bir yazar; eserini oluştururken bilgi verme, izlenim oluşturma, bir olayı aktarma ve kanıları değiştirme amaçlarından bir veya birkaçını güdebilir. Bu amaçlar ise yazıda hangi anlatım biçimlerinin kullanılacağını belirler. Okuduğunuz metinde yazar, bu amaçlardan hangisi için hangi anlatım biçimini yoğun olarak kullanmıştır?

  • Cevap: Yazarın edebiyat ile felsefe arasındaki ilişki hakkında okuyucuya bilgi vermek amacıyla kaleme aldığı bu yazıda yoğun olarak açıklayıcı anlatıma başvurmuştur.

2. Bir yazar; okuyucusunu etkilemek, onun ilgisini sürekli kılmak, anlattıklarını daha anlaşılır hâle getirmek, ileri sürdüğü düşünceleri kanıtlamak vb. için düşünceyi geliştirme yolları adı verilen bazı yöntemlere başvurur. Yazarın metinde başvurduğu düşünceyi geliştirme yollarından ikisini metinden örneklerle yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Tanık gösterme ve alıntı yapma: Derridanın ifade ettiği gibi edebiyatı “insanın her şekilde her şeyi söylemesine olanak tanıyan kurgusal bir kurum” olarak düşündüğümüzde… Karşılaştırma: Her ikisi de anlatısını kurabilmek için ortak dili kullanır, hem felsefe hem de edebiyat metinleri dil yapıtlarıdır.

3. Edebiyat ile felsefe arasındaki ilişki hakkındaki düşüncelerinizi kısaca yazınız. Yazınızda düşünceyi geliştirme yollarından en az ikisini kullanınız ve bunların hangileri olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Olası cevap: “Felsefe ve edebiyat insanın kendi varoluşunu açığa vurduğu iki farklı etkinlik alanıdır. Felsefe; varlık, bilgi ve değerler hakkında bütünlüklü bir bilgi elde etme amacı güder. Dil ile bütünleşmiş bulunan kavramsal örgü, felsefenin bizzat kendisini oluşturur. Felsefe bir kültür bütünlüğünde ve o kültürün diliyle hayat bulur. Diğer taraftan edebiyat ise genellikle sanatsal güzelliğe sahip olduğu iddia edilebilen yazılı eserlerin bir bölümü olarak tanımlanabilir. Edebiyat, yazılı eserlere ilişkin bir sanat türüdür. O, yaşamlarımızın aynasıdır. Yaşamlarımız ve yaşamlarımızla ilgili konuların tümü edebiyatın konu ya da öge- leri olabilir. Özetle kültürün iki ögesi olan edebiyat ve felsefe, insanın tam olarak anlaşılabilmesi açısından birbirini tamamlamaktadır” Yazdığım bu yazıda düşünceyi geliştirme yollarından tanımlama, benzetme ve karşılaştırmayı kullandım.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!