Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 230

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 230 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 230

1. Köy romanı sözünden ne anlıyorsunuz? Köy romanı ile konusu köyde geçen roman arasında ne gibi farklar olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Köy yaşayışını, köyün toplumsal sorunlarını işleyen romanlara köy romanı denir. Köy romanı sadece roman-mekân kavramını yansıtmaz. Yani köy burada mekân unsuru olmaktan çok sorunların anlatıldığı yer olarak karşımıza çıkar. Konusu köyde geçen romanlarda köy sadece mekân unsuru olarak geçmektedir. Çoğunlukla tema farklıdır.

2. Metinde köy ile ilgili hangi sorunlar ele alınmıştır? Günümüzde bir köy romanı yazacak olsanız hangi sorunları ele alırdınız?

  • Cevap: Olası cevap: Köylünün yoksulluğundan, tarlayı sürmek için elindeki hayvanların yetersizliğinden, zavallı köylüye yapılan haksızlıklardan, köydeki ezen-ezilen çatışmasından bahsediyor. Tarım ülkemizde bitmek üzeredir. Bu nedenle genç nüfusu tarıma özendirmeyi konu alan bir roman yazardım.

3. Köy romanları bir yönüyle değişime sırt çeviremeyen köy kökenli yazarların kendi dönemlerine tanıklıklarıdır. Mahmut Makal’ın köy gerçeklerine parmak basan “Bizim Köy” adlı romanı ile başlayan “köy yazını” gerçeği, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Abbas Sayar, Kerim Korcan, Yusuf Ziya Bahadınlı, Dursun Akçam, Erol Toy, Mehmet Başaran, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve Kemal Tahir gibi yazarlarca sürdürülmüştür.
Aydın Türklük Bilgisi Dergisi

Yukarıdaki parçada köy sorunlarını işleyen yazarlar verilmiştir. Metinden ve bu parçadan yola çıkarak,

a) Sizce köyde hiç yaşamamış, köy hayatını bilmeyen, köy sorunlarının içinde olmayan bir yazar köy gerçeklerini yansıtabilir mi? Niçin?

  • Cevap:

Olası cevaplar:
Yazamaz. Köyü hiç bilmeyen sanatçı, köyü ele alsa da gerçekleri yansıtamaz. Köy yaşantısını iyi bilen, köylünün sorunlarını ele alan yazarlar köy konulu romanlarda daha başarılı olurlar.
Yazabilir. Mesela Jules Verne Ay’a gidilmeden önce Ay’a Yolculuk adlı bir roman yazmıştır. Kurgusal olarak verebilir.

b) Metni göz önünde bulundurduğunuzda Fakir Baykurt’un köy yaşamını iyi bildiğini söyleyebilir misiniz? Metinden gerekçeler sunarak açıklayınız.

  • Cevap:

Olası cevap:
Fakir Baykurt, Köy Enstitüsü çıkışlı bir yazardır. Okuduğunuz metinde yazar; köylünün yoksulluğunu, çektiği sıkıntıları, umutlarını köylünün ağız özelliklerini de kullanarak inandırıcı bir şekilde dile getirmiştir. Köyü hiç bilmeyen, köy yaşamını gözlemlemeyen biri köylünün sorunlarını bu kadar etkili bir şekilde dile getiremezdi. Fakir Baykurt Anadolu halkının toplumsal hayatını, insan ilişkilerini yakından biliyordu. Yazar bu romanla Kara Bayram’ın yani yoksul köylünün durumunu gün ışığına çıkarmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 230 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!