Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236

1. Kadın Koya varınca durdu, pantalonunun paçalarını dizlerine kadar sıvadı. Uğultulu ıslak rüzgâra ve ince yağan iç ürpertici yağmura aldırmadan botlarını ve çoraplarını çıkarttı. Çoraplarını botlarının içine sakladı. Çıplak ayaklarına batan çakıl taşlarını ve et kesen soğuğu umursamadan denizin içinde yürümeye başladı. Su dizlerine varıncaya dek yürüdü. Orada durdu. O zaman döndü; sırtını denize, yüzünü karaya verdi.

a) Metinden alınan yukarıdaki parçanın anlatımında beş duyuya yönelik hangi ayrıntılardan yararlanılmıştır? Bu tip anlatımların metne katkısını belirtiniz.

  • Cevap: Görme, dokunma, işitme duyularına yer verilmiştir. Duyulara yönelik ayrıntılar, metinde aktarılmak istenen duygu ve düşüncelerin daha etkili bir şekilde verilmesini sağlar.

b) Siz de “görme, tatma, dokunma, işitme, koklama” duyularına hitap eden bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap: Olası cevap: Rüzgârın uğultusu hepimizi korkutuyordu. Zifiri karanlık evlerin çatısını karartıyordu. Uzaktan gelen duman kokusu karanlığı bastırmıştı. Pencereyi kapatıp sıcak ve şekerli çayımı içmeye koyuldum.

2. 2000 yılının bir Mart sabahında, henüz hava karanlıkken Çanakkale Milli Parkında son model bir cip ilerliyordu.

a) Metinden alınan bu cümlede büyük harflerin kullanılma gerekçelerini açıklayınız.

  • Cevap: Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri kesin bir tarihe bağlanmışsa büyük yazılır. Bu cümlede tarih bellidir, ay adı da doğru olarak büyük yazılmıştır. Özel bir yerin adı olduğu için Çanakkale Milli Parkı’nı oluşturan bütün sözcükler de büyük harfle başlamıştır.

b) Aşağıda verilen cümlelerde tarihlerin yazımının doğru olup olmadığını inceleyiniz. Yazımı yanlış olan cümlelerin doğru biçimlerini yazınız.

  • Cevap: Günlerden salıydı, sen yine yoktun. (Yazım yanlışı vardır. Tarih kesin olarak belli olmadığı için gün adı küçük yazılmalıydı.) Bu yıl okullar haziranda kapanacak. (Yazımı doğrudur. Tarih kesin belli olmadığı için ay adı küçük yazılmıştır.) Sana verdiğim süre 15 Ocak’ta sona erecek. (Yazım yanlışı vardır. Ay ismi büyük harfle başlamalıdır.)

Günlerden Salıydı, sen yine yoktun.
Bu yıl okullar haziranda kapanacak.
Sana verdiğim süre 15 ocak’ta sona erecek.

3. Metinden alınan Sessiz ve incecik yağan erken bahar yağmuru, rüzgârın anlattığı ürkütücü hikâyeyi anlamış kadar içini titretir insanın. cümlesinde virgül yüklemden uzak düşmüş özneyi ayırmak için kullanılmıştır. Siz de virgülün bu kullanımına metinden örnek bir cümle bulunuz.

  • Cevap: Rüzgârın anlattığı hikâye, bunu daha önce hiç duymamış, hiç bilmemiş olanları bile etkiler, hüzünlü bir iz bırakır ziyaretçilerde. cümlesinde ilk virgül, Genç bir turist rehberi, yabancı bir turisti Arıburnu Anzak Koyuna doğru götürmekteydi. cümlesinde virgül yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için kullanılmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!