Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

2. Okuduğunuz metin, görsellerle desteklenmiş olsaydı görsellerin metne nasıl bir etkisi olurdu?

  • Cevap: Olası cevap: Okuduğum metin, görselle desteklenmiş olsaydı metindeki soyut kavramlar ve düşünceler somutlaşarak daha anlaşılır hâle gelebilirdi. Metin görseller aracılığıyla zenginleşebilirdi. Ayrıca metnin hafızada kalmasına etkisi olabilirdi. Bu olumlu etkilerinin yanı sıra metnin görsellerle desteklenmesinin çağrışımı kısıtlamasına, hayal gücünün sınırlandırılmasına dair olumsuz bir etkisi de olabilirdi.

3. Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki görsellerin sizde oluşturduğu çağrışımlarla ilgili,

a) Her bir görsel için altı anahtar kelime belirleyiniz.

  • Cevap:

Olası cevap: Görsel 1’in bende oluşturduğu çağrışımlardan
hareketle belirlediğim anahtar kelimeler şunlardır:
Mavi, deniz, gökyüzü, bulutlar, martılar, İstanbul, şehir, vapur, cami, manzara, huzur.
Görsel 2’nin bende oluşturduğu çağrışımlardan hareketle oluşturduğum anahtar kelimeler şunlardır:
Bir adam, tek başına, karanlık, endişe, ıssız, kimsesiz, akşam, sis, lamba.

b) Belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanarak görselleri betimleyiniz

  • Cevap: Olası cevap: Semalarında çığlık çığlığa martıların uçuştuğu şehirdir İstanbul. Mavi bir deniz, bulutlarla taçlanmış bir gökyüzü, yolcuları karşıya geçiren bir vapur ve binalar arasından yükselen bir cami… Bu şehrin insana huzur veren bir manzarası var. Bir adam, tek başına karanlık, sisli ve ıssız bir sokak başında lambadan yayılan ışığın altında durmuş, ileri bakmakta: Endişeli, kimsesiz ve belki de aylak… 4

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız.

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Bölümü “Desen” dersi final projesi için öğrencilerden Kafka’nın “Dönüşüm” adlı eserini, anlatılanın özeti olacak şekilde görselleştirmeleri istenmiştir. Bu doğrultuda kitapların özetleri atölyede öğrencilerle birlikte okunmuştur. Ardından öğrencilerin eser hakkındaki yorumlarını ifade edebilecekleri kompozisyona ulaşabilmeleri için her türlü tekniği ve dijital teknolojiyi kullanmaları serbest bırakılmıştır. Bir hafta sonra derse okumuş oldukları romanı anlatan çizimleriyle gelen öğrencilerle çalışmaları hakkında kritikler yapılmıştır.

Dr. Mehtap Pazarlıoğlu Bingöl, Desen Eğitiminde Edebiyatın Rolü.

4. Yazınsal bir yapıtın görsel bir yapıta dönüştürüldüğü bu projenin öğrencilere katkısı neler olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Öğrencinin yaratıcı düşünmesine katkı sağlar. Farklı anlatım tekniklerini kullanabilme olanağı bulan öğrencinin kendine güveni artar. Görmeyi, gördüğünü kâğıt üzerine aktarabilmeyi, nesneleri soyutlayabilmeyi öğrenir. Okuduğu roman, öğrencinin zihninde hayata bürünür ve böylece hayal gücünü geliştirir. Öğrenci kendi yaşamı ile yazarın yaşamını birleştirip özgün anlatımlara ulaşabilir.

5. Böyle bir proje hangi amaçla verilmiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Okuduğunu görsele dönüştürmeye dayalı bu projeyle metnin görselle ilişkisini belirleme, edebiyat ile sanat ilişkisi, sanatın felsefesi, sanatta psikolojik yansımalar gibi konuların ele alındığı bir eğitim öğretim sürecinin yaşanması amaçlanmış olabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!