Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 242

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 242 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 242

ERKEK: Donanma komutanı geri çekilme emrini verdi.
KADIN: Çok güçlü savaş gemilerinin yüzlerce topu ile seksen iki Türk topu arasında geçen bu benzeri görülmemiş savaş, tarihe 18 Mart Türk Zaferi olarak geçti.
(…)

Turgut Özakman, Bütün Oyunları 2/Üç Destan Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz Delioğlan Bir Türk Masalı. Kelime Dağarcığı
kruvazör: Deniz yollarını gözetmek, deniz ve hava filolarına kılavuzluk etmek amacıyla topla silahlandırılmış hızlı savaş gemisi. tabya: Bir yerin savunulması için özel olarak yapılmış ve silahlarla donatılmış yer. torpidobot: Torpil atmaya yarar, küçük ve çok hızlı giden savaş gemisi.

1. Türk askerinin emsalsiz savaş azmini tanımıyordu., Bu iki gerçeği yedi saat süren cehennemi savaş sırasında acı acı öğrenecekti. cümlelerini ele aldığınızda bir oyun yazarı ile tarihçinin, tarihî olayları değerlendirme biçiminin aynı olduğunu söyleyebilir misiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile ifade ediniz.

  • Cevap: Oyun yazarının, tarihsel olaylara bakışı, onları kullanma ve sunma biçimi bir tarihçi ile aynı değildir. Yazar bu metinde tarihsel bir olayla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirmiş, nesnel bir tavır sergilememiştir. Tarihçinin aksine oyun yazarının nesnel davranma zorunluluğu yoktur. Ayrıca yazarın söz konusu olaydan yararlanırken amacı okuyucuda estetik zevk ve heyecan uyandırmaktır. Tarihçi ise, metinlerinde estetik kaygı gütmez. Oyun yazarı tarihi, düşüncelerini yaymada bir araç olarak görür.

2. Metinde geçen Nusret mayın gemisi, 18 Mart 1915 te Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştiren kahraman gemimizdir. Sizce tiyatro metinlerinde bu tip tarihî unsurlara yer verilmesi okuyucuya katkı sağlar mı? Gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Tiyatro metinlerinde önemli tarihî figürlere yer verilmesi okuyucuya yarar sağlar. Çünkü geçmişle ilgili merak uyandırır, tarih gözler önüne serildiği için öğrenmeyi kalıcı hâle getirir. Geçmişteki olaylara yönelik farklı bakış açıları kazandırabilir. Tarihsel olaylar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar.

3. Bu metinde de görüldüğü üzere tarihin tiyatroya kaynaklık etmesi, sizce izleyici ya da okuyucunun tarih bilimine yaklaşımını nasıl etkiler? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Tiyatroda sunulan tarihin okuyucu ya da izleyiciyi tarihsel metinlere göre daha fazla etkilediği kanısındayım. Bana kalırsa tiyatronun başat amacı da budur. Ancak tiyatroda olayları olduğu gibi anlatma zorunluluğunun olmaması tarihsel gerçekliğe gölge düşürebilir. Böyle bir durumda izleyici ya da okuyucu tarihsel bilgiyi yanlış yorumlayabilir. Tarih bilimine karşı okuyucuda olumsuz bir bakış açısı ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra tarihin tiyatroya kaynaklık etmesinin okuyucu, izleyici üzerinde olumlu etkileri de vardır. Tarih bilimi ilgi çekici hâle gelebilir. Herhangi bir tarihsel olayı araştırma konusunda istek uyandırır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 242 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!