Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 250

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 250 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 250

KAMAN: Bunu hiç düşünmedimdi. Gerçekten senin bir oğlun yaşıyor. Ama neden bu kadar görmeyi istiyorsun?
KÖROĞLU: Kartalın yavrusu kartal olur.
KAMAN: Ama, bu senin için değil. Evlât düşünenin, yuva düşünenin burada işi ne?
KÖROĞLU: Yüzünü bir görsem… Bir kerecik…
KAMAN: Unut, unut bunu. Sana gelen bütün zorluklar bu yüzden gelecek. Eğer toyluk edersen, çetin bir sınav daha geçirmek zorunda kalırsın.
KÖROĞLU: Yaşım kırk. Bütün ömrüm çile doldurmakla mı geçecek?
KAMAN: Sana ben elimden geldiği kadar yardım ederim.
KÖROĞLU: Hayır, ben artık bu kadar çetin bir çileye dayanamam. Anamdan, karımdan ayrı düştüm. Ölmeden, bir kerecik olsun babamın yüzünü görmedim. Yeter! Yeter!
(…)

Ahmet Kutsi Tecer, Koçyiğit Köroğlu

Kelime Dağarcığı
kolçak: Kola geçirilen işaretli bağ. şar: Kent. terki: Eyerin arka bölümü.

1. a) Köroğlu, metinde nasıl bir çatışma yaşamaktadır?

  • Cevap: Köroğlu, zulüm görenlerin umudu olarak zalimler karşısında yer almaktadır. Kendisinden yardım bekleyen, ona sığınan Oğuz obalarına derman olup korumak ile baba olup yüzünü göremediği oğluna kavuşmak arasında bir iç çatışma yaşamaktadır.

b) Köroğlu’nun hayatı boyunca yaşadığı diğer çatışmaları metinden tespit ederek yazınız.

  • Cevap: Metinden hareketle Köroğlu’nun yaşadığı diğer çatışmalar şunlardır: Köroğlu üstlendiği vazife dolayısıyla annesinden ayrı düşmüştür. Gönlünü sazcının kızına kaptırdıktan sonra dağa dönmek ile sevgisi arasında çatışma yaşamıştır. Evlendikten sonra da babasının öcünü almak isteği ile karısını bırakmak arasında çatışma yaşamıştır. Ayrıca zulüm görenleri Bolu Beyi’ne karşı koruma isteğiyle zulmün bitmeyeceği konusundaki umutsuzluğu arasında Köroğlu’nun bir çatışma yaşadığı da anlaşılmaktadır.

2. Köroğlu, yaşadığı bu çatışma sonunda sizce ne yapmaya karar vermiş olabilir?

  • Cevap: Olası Cevaplar: “Köroğlu, her şeyi geride bırakarak oğlunu bulmaya gitmiştir”, “Köroğlu, oğlunu bulma isteğini gönlünün derinliklerine saklamış ve üstlendiği bu vazifeyi yapmaya devam etmiştir”

3. Günlük hayatta zaman zaman ufak tefek çatışmalar yaşanmaktadır. Yakın çevrenizde bulunan kişilerle yaşadığınız bir çatışmayı örneklendirerek çözmek için nasıl bir tutum sergilediğinizi belirtiniz.

  • Cevap: Olası Cevaplar: “Ben kitap okumak isterken annem kardeşimle oyun oynamam için ısrar eder. Bu çatışmayı çözmek için kardeşimle oyun oynarken aynı zamanda kitap okuyabileceğim bir oyun düzenlerim.”, “Müzik açıp özgürce dans ederken içeriden abim gelir ve müziği kapatır. Bu çatışmayı çözmek için kulaklığımı takar ve yine müziği son ses açarak dans etmeye devam ederim.”

4. Sizce tiyatro eserinde çatışma, okunma/izlenme oranını etkiler mi? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Tiyatro metninde çatışma kavramı önemlidir. Çatışma oyunun temel ögesidir, olay bu çatışma üzerine kurulmuştur, kişiler de bu çatışma noktasının etrafında oyunlarını gerçekleştirirler. Çatışma; izleyiciyi oyunun içinde tutmak, inandırıcılığı ve etkileyiciliği artırmak, gerilimi yükseltmek için önemli bir unsurdur. Bu nedenle tiyatroda çatışma oyunun okunma/izlenme oranına etki eder.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 250 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!