Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 262

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 262 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 262

YAŞLI KADIN: (Sevinir. Elindeki kartlardan birini tatlılıkla erkeğin önüne koyarak) Tabii ama… Şeyin kartıydı bu. Baksana, adını yazdıydı arkasına.
YAŞLI ERKEK: Leş gibi oldu. Otuz yıldır tutturmuşsun, Sermet’in kartı da Sermet’in kartı!..
YAŞLI KADIN: Hepsi eskidi hem. Bir bu değil ya. Neden yeni bir takım almıyorsun peki?
YAŞLI ERKEK: Aradım. Aramadım mı? Tombala satmıyorlar.
YAŞLI KADIN: Niye satmıyorlar? Kimse tombala oynamıyor mu artık? Çoluğuyla çocuğuyla?..
(.)

Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar II

1. Bir tiyatro metni, üretildiği zamanın mahsulüdür ve içinde barındırdığı ifadeler dikkate alınarak metnin hangi dönemde yazıldığı konusunda tahmin yürütülebilir. Buna göre yukarıdaki metnin, içinde bulunduğumuz çağda yazılmış olabileceğini düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Olası Cevaplar:
Metnin içinde bulunduğumuz çağda yazıldığını düşünmüyorum. Çünkü metinde Mahmut. Niye hiç mektup yazmıyor? ifadesi geçiyor. Günümüzde insanların mektupla iletişim kurma yolunu bıraktığı kanısındayım.
Metnin içinde bulunduğumuz çağda yazıldığını düşünüyorum. Çünkü metinde yaşlı bir çiftin tombala oynama alışkanlığı ile ilgili ifadeler yer almaktadır. Günümüzde bu tür oyunları oynama alışkanlıklarının devam ettiğini görüyorum.

2. a) Metinde, yaşlılığın getirdiği yalnızlık duygusunu etkili bir şekilde izleyiciye yaşatmak için hangi mekân ve dekorlar kullanılmıştır?

  • Cevap: Metinde yalnızlık duygusunu izleyiciye yaşatmak için mekân olarak ev; dekor olarak da eski, yıpranmış eşyalar; yeşili solmuş, sararmış, yer yer dökülmüş dantel perde ifadeleri kullanılmıştır.

b) Siz bir metin yazarı olsaydınız yalnızlığı hangi mekân ve dekor yardımıyla sergilemeyi tercih ederdiniz?

  • Cevap: Yalnızlık, farklı mekân ve dekor yoluyla da anlatılabilir: denizde tek başına kalmış, köhne bir gemi; parktaki kırık bir bank vb.

3. Metinde geçen Niye satmıyorlar? Kimse tombala oynamıyor mu artık? Çoluğuyla çocuğuyla?.. ifadesi aslında zamanın değişen şartlarına yenik düşen alışkanlıklar karşısında bir hayıflanmadır. Siz de çocukluk çağlarınıza ait, zamanla unutulmaya yüz tutmuş bir oyunla ilgili kısa bir tiyatro metni kurgulayınız.

  • Cevap:

Olası Cevaplar: (İki tarafında kireçle boyanmış, beyaz, tek katlı evlerin sıralandığı bir sokak… Sabahın daha ilk ışıklarıyla küme küme toplanan, tek gayeleri gece geç saatlere kadar oyun oynamak olan çoğu yalınayak çocuklar… )

OSMAN: Türkü söyleriz biz, Bil bakalım biz kimiz, göster bizi körebe Göster bizi körebe
AYŞE: Neden hep ben ebe oluyorum? Haksızlık bu!
OSMAN: Sen de hemen yakalanma o zaman.
AYŞE: Sen de hile yapıyorsun her defasında. Gördüm mendilin altından baktın. Gördüm.
OSMAN: Sen de ne zaman yakalansan aynı şeyi söylüyorsun. Bu yaptığına mızıkçılık derler.
AYŞE: Mızıkçı sensin. Oynamıyorum ben.
OSMAN: Oynamazsan oynama. Ben de Tahsinlerle maç yaparım

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 262 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!