Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 268

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 268 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 268

1. Okuduğunuz metinde yöresel söyleyişler yer almaktadır. Buna göre

a) Okuduğunuz metinde yer alan yöresel söyleyişleri belirleyiniz.

  • Cevap: Çıra yaktım yere yolun gösterem, Bugün de bırak, nola, yar yüzün görem, Kırağında sevda gülleri dürem, Nola, şimdi benim yüzümü göversin, Geçen gün de bir tospa aklım aldı. ifadeleri metindeki yöresel söyleyişlere örnektir.

b) Belirlediğiniz ifadelerin anlatıma katkısı nedir? Yazarın bilinçli olarak seçtiği bu ifadelerle ilgili düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Edebî metinlerde sosyal çevrenin ve geleneğin özellikleri belli oranda dile getirilir. Edebî metinlerde yer alan yöresel söyleyişler metindeki toplumsal ortamın anlaşılmasına olanak sağlar. Bir metinde yöresel söyleyişlerin kullanılması inandırıcılığı arttırır, okurda gerçeklik duygusu uyandırır. Metnin mesajının daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu ifadeler yazarın bilinçli bir tercihidir. Metnin içeriğinin okura daha iyi nüfuz edebilmesini sağlamak amacıyla üslubunu bu doğrultuda belirlemiştir.

2. Okuduğunuz metinde Bağdat Hatun’un Çıldır Gölü’ne seslendiği bölüm manzumdur. Manzum yazılan bu bölümün oyuna ne gibi bir etkisi olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Üç perdeden oluşan Çıldır Gölü Efsanesi halk hikâyeleri ile yer yer benzerlikler gösteren manzum bir oyundur. Manzum yazılan bu bölüm şiirselliğiyle okuyucuyu daha ziyade etkilemektedir. Aynı sözler mensur yazılsaydı bölümün okuru sarsması, okurun Bağdat Hatun’un sesini duyar gibi olması ve onun duygularıyla özdeşim kurması daha zor olurdu.

3. Kemal Bilbaşar’ın bu metindeki üslubunda sizi etkileyen hususlar nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: “Bu edebî eserde beni en çok etkileyen nokta Bağdat Hatun’un Çıldır Gölü’nü somutlaştırması, bir insan gibi onunla konuşmasıdır. Bağdat’ın içinde bulunduğu yalnızlık onu bu konuşmaya sevk etmiştir. Mehmet’i beklerken yalnızlığını Çıldır Gölü’yle paylaşması eserde etkileyiciliği arttırmıştır”, “Eserde yer alan yöresel ifadeleri çok beğendim, bu konuşmaları okuduğumda kendimi Akçakale ve Beğerşen’e gitmiş gibi hissettim.”

4. Sahne başında Spiker’in Bağdat Hatun ve Mehmet arasındaki aşk hikâyesini anlattığı bölüm ile Bağdat Hatun’un aryası arasındaki üslup farkının sebepleri ne olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Spikerin konuşmaları İstanbul ağzı ile yazılmıştır. Oyunda radyodan yurda seslenmekte olan spikerin tüm Türkiye’ye hitap ettiği düşünüldüğünde yazarın bu seçiminde haklı olduğu görülmektedir. Öte yandan Bağdat Hatun’un Çıldır’a yalvardığı bölümde okuyucuyu Kars yöresine götürüp oradaki olaylara tanık etmek adına yöresel ifadeler kullanılmıştır. İki farklı ağız özelliğinin aynı metinde bu şekilde kullanılması yazarın üslubundaki başarıyı beraberinde getirmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 268 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!