Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 276

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 276 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 276

Sanatçı, toplumun çelişkileri dâhil olmak üzere sosyal hayatta dikkati çeken her türlü problemi konu edinebilmelidir.

Nazım Hikmet

1. Buna göre yazarın temsilcisi olduğu toplumcu gerçekçi sanat anlayışının okuduğunuz metne nasıl yansıtılmış olduğunu değerlendiriniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Toplumcu gerçekçi sanat anlayışını benimseyen yazarlar, sanatın toplum için faydalı ve işlevsel olması gerektiğini savunur. Eserlerinde ele aldıkları konular aracılığıyla insanları bilgilendirmek, inandıkları değerler doğrultusunda insanlara mesajlar vermek ister. Toplumun aksayan ya da bozulan yönlerini düzeltmek için insanları harekete geçirmeyi amaçlar. Okuduğum metinde toplumda yaygınlaşan yalan, riya, bencillik, kendi çıkarını gözetme, hırsızlık, cimrilik gibi kötü davranış ve tutumların büyük bir ahlaki çöküntüye sebep olacağı, sadece o toplumu değil bütün insanlığı yok edebileceği mesajı verilmektedir. Böylelikle insanları bilgilendirmek, toplumun kötü gidişatına engel olmak için onları harekete geçirmek amaçlanmaktadır.

2. Okuduğunuz metindeki toplumun yapısını bozan olumsuz davranışların düzeltilebilmesi için hangi önerilerde bulunabilirsiniz? Metinden hareketle düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar, toplumun yapısını bozan olumsuz davranışların neler olduğunu oyundaki cadı karakterleri aracılığıyla seyirciye aktarmaktadır. Cadılar, insanları birbirine nasıl düşürdüklerini ve toplumun düzenini bozarken hangi yollara başvurduklarını anlatmaktadır. Bu sürecin oyunda açıkça anlatılması, toplum yaşamındaki bozulmuşlukların nasıl düzeltilebileceğine dair bazı ipuçları sunmaktadır. Bu doğrultuda benim çözüm önerim dürüstlük, güven, paylaşmak, yardımlaşmak, sevgi, saygı gibi değerlerin yüceltilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğidir.

3. Toplumcu gerçekçilikte kahraman ülküleştirilmez, içinde bulunduğu toplumsal koşullar ve ilişkiler içinde ele alınır. Ancak bu koşullar ve ilişkileri kişiliğini güçlendirme yönünde değiştirmeye savaşır. Kendi kişisel çıkarlarını toplumsal çıkarlarla bütünleştirmiş bir kişidir o. Emin Özdemir

Buna göre okuduğunuz metindeki Küçük Oğul karakterinin cadılarla konuştuktan sonra nasıl bir tavır göstermesi beklenebilir? Görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Küçük Oğul, insanlar arasında sevgi, saygı, paylaşım, huzur ve güvenin bulunmadığı bir toplumla karşılaşmıştır. Toplumu bu duruma düşüren sorunların kaynağını öğrenmeye çalışmaktadır. Cadıların insanları birbirine nasıl düşürdüğünü anladıktan sonra bu konuda onlarla mücadeleye girişecektir. İnsanlara yitirdikleri değerleri hatırlatarak toplumsal düzenin yeniden sağlanabilmesi için çaba sarf edecektir. Söylemleri, tavır ve davranışlarıyla insanlara örnek olacaktır.

4. Okuduğunuz tiyatro metninde yazarın toplumsal meseleleri masal türünden faydalanarak ele almasının nedenleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: Olası Cevap: Masallar öğretici ve akılda kalıcı metinlerdir. Yazar, toplumsal düzenin korunması ve devamlılığı açısından evrensel insanlık değerlerinin önemini anlatmak istemiştir. Bu nedenle masal türünün kolay anlaşılır ve akılda kalabilen özelliğinden faydalanmak istemiş olabilir. Aynı zamanda yazar, eserini yazdığı dönemin şartları gereği politik söylemlerden kaçınmak veya eleştirdiği konulardan dolayı kimseyi zan altında bırakmak istememiş olabilir. Bu nedenle yazmış olduğu tiyatroda düşüncelerini rahatça aktarabilmek için masal türünü bir araç olarak kullanmış olabilir

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 276 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!