Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 288

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 288 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 288

1. Sizce Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangını adlı eser manzum tiyatro örnekleri arasında gösterilebilir mi? Görüşlerinizi gerekçeleriyle belirtiniz.

  • Cevap: Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangını adlı eser, manzum tiyatro örnekleri arasında gösterilebilir. Çünkü metnin dili, rahatlıkla anlaşılabilecek sadeliktedir. Sahneler, şiir diliyle yazılmıştır ve serbest şiirin biçimsel özelliklerini yansıtmaktadır. Konuşmalarda serbest nazımda sıkça başvurulan ses tekrarlarına dayalı bir ritim ve iç ahenk bulunmaktadır. Birbirini çağrışım yoluyla tamamlayan “ateş ve yangın” ile “ev, konak ve sokak” gibi sözcükler bir arada kullanılmıştır. Metinde bahsi geçen ve mekân işlevi gören konak “ıssız, içine kapanık bir zaman artığı” olarak betimlenmekte; şiirsel ifadeler, kişileştirme ve istiare gibi söz sanatlarıyla anlatılmaktadır.

2. Oyunlarımda serbest nazım kullanıyorum. Buna “ritmik dil” de diyebiliriz. Düzyazının da bir ritmi vardır. Ya da olmalı. Söylemeye gerek yok, manzum sözcüğü ille şiir anlamına gelmez. Oyunun her geçiti, sahnesi elbet şiir değildir ancak kimi sahnelerde şiire dönüşebilir.
Güngör Dilmen
Buna göre Cumhuriyet Dönemi’nde sahnenin şiire dönüştüğü eserlerle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Okuduğunuz metinlerden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Refik Erduran’ın Büyük Jüstinyen’i, Güngör Dilmen’in Canlı Maymun Lokantası, Avcı Karkap, Midasın Kulakları, Midasın Altınları, Kurban ve başkaları, Turan Oflazoğlu’nun Keziban, Deli İbrahim ve başkaca eserleri manzum olarak sahne şiirini yakalayabilmiş başarılı örneklerdir. Sahnenin şiire dönüştüğü eserlerin manzum olmalarına gerek yoktur, önemli olan şiirsel ya da ritmik bir dille yazılmış olmalarıdır.

3. Cumhuriyet Dönemi’nde manzum tiyatronun gelişimi hakkında neler söylenebilir? Okuduğunuz metinlerden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Özellikle genç kuşak yazarlar arasında manzum tiyatroya yöneliş görülmektedir. Bu yazarlar, tiyatro dilini yetkin bir biçimde kullanarak katıksız Türkçeyle eserler yazmıştır. Aynı zamanda yöresel ağızları da sahnelerde başarıyla kullanmıştır. Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Cahit Uçuk’un manzum eserler ortaya koymakla birlikte sahne şiirine ulaştıkları söylenemez. Oysa Refik Erduran, Güngör Dilmen, Turan Oflazoğlu gibi dönemin önde gelen yazarları, manzum olarak sahne şiirini yakalayabilmiş başarılı örnekler ortaya koymuştur. Şairlerden Behçet Necatigil, Gülten Akın ve Necati Cumalı ise çeşitli eserlerinde sahne şiiri diline ulaşabilmiştir. Düzyazıda da şiir dramı yapılabileceğini gösteren başarılı manzum tiyatro eserleri ortaya çıkmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 288 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!