Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 290

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 290 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 290

1. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde günümüzün yazım ve noktalama anlayışından farklı olan kullanımları tespit ediniz. Günümüzdeki kullanımlarını gerekçeleri ile birlikte belirtiniz.

a) Uzağa gidince, Onu çok sevdiğimi anlıyorum. Onsuz olamam. O benim herşeyim. Feride, Enişteni çok özledim. Neden onunla birlikte gitmedim sanki?

  • Cevap: Uzağa gidince onu çok sevdiğimi anlıyorum. Onsuz olamam. O benim her şeyim. Feride, enişteni çok özledim. Neden onunla birlikte gitmedim sanki? “Gidince” sözcüğü zarf-fiil olduğu için ardından virgül gelmemelidir. 3. Tekil kişi zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve bu sözcüğe gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. “Şey” zamiri ayrı yazılır. “Enişte” sözcüğü cins isimdir ve bu nedenle cümle içinde büyük harfle başlamaz.

b) TRT İzmir muhabirinin bildirdiğine göre; Bugün saat onbeşte Yeşilköy Hava Limanından kalkan İzmir uçağı, Manisa yakınlarında bilinmeyen nedenlerle dağa çarparak parçalanmıştır.

  • Cevap:

TRT İzmir muhabirinin bildirdiğine göre bugün saat on beşte Yeşilköy Havalimanından kalkan İzmir uçağı, Manisa yakınlarında bilinmeyen nedenlerle dağa çarparak parçalanmıştır.
“Bugün” sözcüğü cümle içinde kullanıldığında büyük harfle başlamaz, özel isim değildir. Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır, bu sebeple “on beş” ifadesi ayrı yazılmalıdır.

2. Metinden günümüz noktalama işaretlerinin kullanımıyla örtüşmeyen bir örnek bulunuz. Bu noktalama işaretinin günümüzde nasıl kullanıldığını arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Bu metinde üç nokta yerine yan yana iki nokta kullanılmıştır. Bu kullanım günümüzde uygulanmamaktadır.. Üç nokta yerine iki veya daha çok nokta kullanılmaz. Üç noktanın kullanım yerleri şunlardır:

– Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur.
– Kaba sayıldığı için veya bir başka sebepten dolayı açık yazılmak istenmeyen kelime ve bölümlerin yerine konur.
– Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime veya bölümlerin yerine konur.
– Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için konur.
– Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur.
– Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan, eksik bırakılan cevaplarda kullanılır.

3. Feride’nin yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Düşüncelerinizi yazım ve noktalama kurallarına uyarak bir paragraf hâlinde yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: “Çok üzücü bir haber alan kişinin o an yanında olan tek kişi olmak zor bir görevdir. Hele aldığınız haber sizi de şaşırtan ve üzen bir haberse… O an insan sükûnetini muhafaza etmeli ve yanındaki kişiyle birlikte feryat etmek yerine ona destek olmalıdır. Feride’nin yerinde ben olsaydım o an sakinliğimi korumaya çalışır, haberin doğruluğunu öğrenmeye çabalardım. Münevverin çok şaşırdığını ve üzüldüğünü görüp onu teskin ederdim. Böylece sevdiğim bir insana yardım etmiş olurdum

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 290 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!