Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 292

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 292 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 292

1. Anlamadılar herhalde. Ben de pek anlamadım.
Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlede noktalama işaretlerinin günümüzdeki kullanımı ile ilgili farklı bir uygulama mevcuttur. Buna göre

a) Hangi kelimenin farklı yazıldığını bularak kelimeyi günümüz kurallarına göre yeniden yazınız.

  • Cevap:

……herhalde……
……herhâlde……

b) Kelimede eksikliği bulunan noktalama işaretinin kullanım yerlerinden ikisini yazınız.

  • Cevap: Kelimede eksik olan noktalama işareti düzeltme işaretidir. Düzeltme işaretinin kullanıldığı yerler şunlardır:

• Yazılışları bir, anlamları ve söylenişleri ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine konur.
• Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur.
• Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır.
• Nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır.

2. Sevdiniz mi, hoşunuza gitti mi çok?
Yukarıdaki cümlede de görüldüğü üzere tekrarlanan soru ifadelerinin arasına virgül konur. Siz de virgülün bu kullanımına örnek olabilecek iki cümle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar:

• Edebiyat eserlerini okumayı mı, dinlemeyi mi daha çok seversiniz?
• Okulda teneffüse çıkmayı mı, kütüphanedeki kitap kokusunu içimize çekmeyi mi özledik?

3. NEVİN — Kısacık bir şeydi üstelik. Nasıldı bakayım: Ha, şöyle… (Güler.) Bir postacı yıllık iznini almış, kenti dolaşmaya çıkmış.
TURGUT — Evet?
NEVİN — Bu kadar….

Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki bölümde soru cümlesi olmayan bir ifadenin sonunda soru işareti kullanılmıştır. Bunun sebebini açıklayınız. Siz de buna benzer bir örnek yazınız.

  • Cevap:

Soru bildiren ancak soru eki veya sözü içermeyen cümlelerin sonuna soru işareti konur. Aşağıdaki konuşma bu duruma bir örnektir:
“Öğretmen masanın yanına gelen çocuğun ayak seslerini duyup başını kitaptan kaldırdı:
– Defterin?
– Getiremedim öğretmenim.”

4. İnsan bazen kendisini, hayatta keskin kararlar alan bir nokta ya da kısa molalar vermeyi seven bir virgül gibi hissedebilir. Siz hangi noktalama işareti olmayı isterdiniz? Düşüncelerinizi kısa bir diyalog şeklinde kaleme alınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar:

“Mete: Biliyor musun? Bugünlerde her şeyi oluruna bırakmak istiyorum.
Selvi: Bilmem mi! Yüzündeki renkten anlıyorum gökyüzünde rüzgârla savrulan bulutlar gibi hissettiğini. İçinde… (Duraksayıp düzeltir.) Yahut içimizde saklı bir hazine var da arıyoruz sanki durmadan.
Mete: Arıyoruz da bulamıyoruz! Buluyoruz da aradığımızın ne olduğunu anlamıyoruz öte yandan. Bitmemiş cümlelerin sonuna konan üç noktalar gibiyiz belki de.
Selvi: Ne güzel de söyledin. Bir noktalama işaretine hiç bu kadar özenmişliğim olmamıştı. Hayale daldıran ne güzel bir işarettir o öyle. Sözün bitmediğini, hayatın onca zorluğa rağmen devam ettiğini, güzel günlerin geleceğine dair umudu ne de güzel anlatır!.. Mete: Üstelik, bireyin içini kuşatan o kapkara yalnızlık duygusuna karşın üç nokta yalnız da değildir; üç tanedir, yan yanadır, art ardadır ama asla karşı karşıya değildir. Sırtını, güvenebileceği bir diğer eşine yaslamaktadır.
Selvi: (Bu konuşmadan sıkıldığını belli ederek) Öyle ya! Haydi, biz de Göknil’i arayalım! Üçümüz bir gidelim Saat Kulesine kuşları izlemeye. Çokça kuş arasında hayallerimize kanat olacak birine denk geliriz belki.”

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 292 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!