Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

2. Nurullah Ataç kendini daha çok denemeci olarak ifade eden bir yazardır. Buna göre yukarıdaki metinde bulunan üslup özelliklerinden hangileri, Nurullah Ataç’ın deneme türüne daha yakın bir sanatçı olduğunu göstermektedir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Okuduğumuz metinde Nurullah Ataç; nesnel yargılardan çok öznel yargılara yer vermiş, belgelere dayanmaktan çok kendi mantığı ile sonuca ulaşmış, genel kabul gören hükümleri sorgulamış, “Ben böyle düşünüyorum.” tavrını tüm yazı boyunca hissettirmiştir. Bu üslup özellikleri ile deneme türüne daha yakın bir sanatçı olduğunu göstermiştir.

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle ilgili soruyu cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

(…) 1944 yılından itibaren yazılarında öz Türkçe kullanmaya başlayan Ataç böylelikle kültür hayatımızda yeni bir savaşımın da içine girmiştir. Oluşturduğu sözcüklerle, inatla onları savunması, yazılarında kullanmasıyla Cumhuriyet sonrası kültür dünyamızın en önemli sorunlarından biri olan “Dil sorununda” en önemli tarafı oluşturmuştur.
“Çoğu tutmayacakmış… Biri bile tutmasa ne çıkar? Ben seviyorum yeni tilcikleri, doğru yolun öz Türkçe olduğuna inanıyorum. Doğru bildiğim yolda bir başına gitmek de korkutmaz beni. Bir başıma da değilim doğrusu, bunun doğru yol olduğunu anlayanlar günden güne çoğalıyor” diyen Ataç, 700’ün üzerinde sözcük önermiş, ölümünden sonra Yılmaz Çolpan’ın hazırladığı Ataç’ın sözcükleri kitabından anladığımız kadarıyla bu sözcüklerin 300e yakını halen halk tarafından benimsenmiş, kullanılıyor. Bu da herhalde küçümsenemeyecek bir rakam. (…)
Ataç’ın Sözcüklerinden Bazıları
Abstraction: (Soyutlama), Beynelmilel: (Uluslararası), Cemiyet: (Toplum), Elbise: (Giysi), Fiiliyat: (Eylem), Hadise: (Olay), Hafıza: (Bellek), Haziran: (Kiraz ayı), Hulâsa: (Özet), İktifa Etmek: (Yetinmek), Papağan: (Kakavan), Realist: (Gerçekçi), Şubat: (Gücük), Şuur: (Bilinç), Telefon: (Uzak konuşur), Trafik: (Geç-Göç), Vasıta: (Araç).

Melih Celâl, Güneş gazetesi

3. Buna göre Nurullah Ataç’ın dil tercihi, yazı ve konuşma dilimizi nasıl etkilemiştir? Görüşlerinizi kısaca yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Nurullah Ataç, eleştiri ve deneme yazılarında öz Türkçe tilciklerini (sözcük) sık sık kullanarak bunların hem yazı hem de konuşma dilinde yaygınlaşmasını sağlamıştır. Ayrıca konuşma dilinde zaten kullanılmakta olan devrik cümle yapısını yazı diline kazandırmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!