Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 302

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 302 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 302

1. Eski güzelliğini artık ancak rüyalarınızda yaşayabileceğiniz zaman ve mekânları hangi türde bir eser yazarak anlatmak isterdiniz? Eserinizin konusu ve yazılma amacı ne olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Eski güzelliğini artık sadece rüyalarımda gördüğüm zaman ve mekânları anlatan bir eser kaleme alsaydım eserimi hikâye türünde yazardım. Çünkü olayları zaman, mekân ve şahıs kadrosu üzerinden anlatmanın metnin etkileyiciliğini ve inandırıcılığını artıracağını düşünüyorum. Hikâyemin konusu “geçmişe özlem” olurdu. Hikâyemi insanlara yaşadıkları anın ve mekânın kıymetini bilmeleri amacıyla bu ana fikir çerçevesinde yazardım. Çünkü insan bazı güzellikleri elinin altındayken, yanındayken ya da an içerisinde yaşarken fark edemeyebiliyor. Zaman geçip gittiğinde, mekânlar yitip eski hâllerinden eser kalmadığında insan geçmişe ve kaybettiklerine dair büyük bir özlem duyabiliyor. 2

2. “Beni Irmak Boylarına Götür Anne” adlı metnin hedef kitlesi sizce kimlerdir? Deneme yazarı, eserini ortaya koyarken hedef kitleyi dikkate almalı mıdır? Görüşlerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Okuduğum denemenin hedef kitlesi yaşadığı zamanın ve mekânın kıymetini bilmeyen, doğaya zarar veren bunun yanında duyarsız davranışlara nasıl tepki göstereceğini bilemeyen, çoğunlukla çaresiz kalan sorumluluk sahibi genel okuyucu kitlesidir. Denemelerin yazılış amacı herhangi bir konu hakkında hayatın gerçeklerini ortaya koyarak okuyucuyu düşünmeye yöneltmektir. Denemede hedef kitle dikkate alınmalıdır çünkü yazar olayları kendi penceresinden bakarak yorumlasa bile asıl amaç okuyucuda bir farkındalık oluşturmaktır.

3. Metinde geçen Beni ırmak boylarına götür anne! Anne ırmak boylarına götür beni. Suların altındaki parlayan taşları görmek istiyorum. O yeşil suların altındaki taşları. Beni ırmak boylarına götür anne!.. ifadelerinin sizde çağrıştırdığı duyguları ve ruh hâlini açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar gördüğü rüyanın etkisiyle karamsar bir ruh hâline sahiptir, korkmuştur. Rüyasında doğadan uzak kaldığını ve binaların çıkmaz labirentlere dönüştürdüğü şehrini görmesi onu çok korkutmuştur. Kendisini çıkmazda ve sıkışmış hissetmekte, mutlu olacağı ve rahatlayacağı doğaya bir an önce kavuşmak istemektedir. Bu ifadeler bende korku ve çaresizlik duyguları uyandırdı. Ben de yazar gibi bir an önce doğanın kollarına atmak istedim kendimi.

4. Metinde yazar Kentler büyümüyor, labirentleşiyor; asıl korkuncu, içimizde iç dünyamızda oluşuyor labirentler, kentlere koşut olarak. diyerek düşüncelerini dile getirmiştir. Bu konuda yazara katılıp katılmadığınızı gerekçeleriyle birlikte yazınız.

  • Cevap:

Olası Cevap: Yazara katılıyorum çünkü son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi, dünya ve ülke nüfusunun hızla artması sebebiyle her geçen gün betonarme yapılar çoğalmakta, bunun için bazen yeşil alanlar ve tarım alanları kullanılmaktadır. Şehirler, biçimsiz yapıların oluşturduğu beton yığınlarına dönüşmektedir. Doğadan uzak kalmak insanı da olumsuz etkilemekte, strese ve ruhsal bunalımlara sürüklemekte, hatta insanda fiziki birtakım rahatsızlıklara sebep olmaktadır.
Yazara bu konuda katılmıyorum çünkü insanların en büyük ihtiyaçlarından birisi barınma ihtiyacıdır. Bu sebeple yeni binaların ve iş yerlerinin inşa edilmesi gereklidir. Bu yapıların inşası, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösterir. Gelişen bir ülkenin insanı da mutlu ve rahat bir hayat sürer

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 302 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!