Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 312

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 312 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 312

1. Yazarın bu metninde tartışmacı anlatım biçimi kullanmasının nedeni, ne olabilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Deneme metninin yazarı “çağından tiksinmek” düşüncesinin yanlış ya da eksik bir düşünce olduğunu kanıtlamak istemektedir. Bu düşüncenin geçersizliğini kanıtlamak için karşıt düşünceler öne sürmek gerekir. Bir düşünceyi çürütmek ya da yeni bir düşünceye okuyucuyu ikna etmek için kullanılacak anlatım biçimi genellikte tartışmacı anlatım biçimidir.

2. Tartışmacı anlatım biçimi kullanılan metinlerde karşı çıkılan ve savunulan olmak üzere iki düşüncenin çatışması söz konusudur. Bu düşünceler tez ve antitez olarak adlandırılabilir. Tez, karşı çıkılan görüştür; antitez ise yazarın bu düşünceye karşı ortaya koyduğu görüştür.
Komisyon

Bu bilgiyi göz önünde bulundurduğunuzda Çağından Tiksinmek adlı metnin tez ve antitezi neler olabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap:

a) Tez: Çağımız birçok savaşı, soykırımı ve ahlaki çöküntüyü içeren bir dönemdir, bu olumsuzluklardan dolayı çağımızdan tiksinmemiz doğal bir davranıştır

b) Antitez: Çağımızda birçok olumsuz olay ya da durum yaşanmasına rağmen bu olumsuzluklara karşı çıkan ve direnenlerin olması çağımızdan tiksinmeyi geçersiz kılmıştır.

3. Metnin yazarı; Saint-Exupery, Albert Camus, Behçet Necatigil, T. S. Eliot gibi sanatçıların düşüncelerine yer vermiştir. Yazarın bu yönteme başvurmasının nedeni ne olabilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle belirtiniz.

  • Cevap: Tartışmacı anlatım biçiminin kullanıldığı metinlerde yazar, düşüncelerinin doğruluğuna okuyucuyu inandırmak için konusunda uzman kişilerin ve düşüncelerine saygı duyulan başka yazar ve düşünürlerin görüşlerine yer verir. Bu, düşünceyi geliştirme yöntemine tanık gösterme denir. Yazar bu yönteme başvurarak düşüncelerini inandırıcı kılmaya ve somut bir biçimde anlatmaya çalışmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 312 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!