Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 322

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 322 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 322

1. Yazarın metinde üstünde durduğu insani değer nedir? Bu değeri kendi yaşamınızdan örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: İnsanın içi değiştikçe çevresi de değişir. İnsanın karakter ve ruhsal olarak olgunluğu, çevresindekilerle etkileşime girmede belirleyicidir. Kişi, kendi karakterine göre çevre edinir. Kendi gibileri etrafına çeker. İç dünyamız güzelleştikçe güzel olanı kendimize çekebiliriz. Bu sebeple dıştaki değişim içteki değişime bağlıdır. Kendimdeki iyi özellikler sayesinde çevremdeki insanları çok kolay tanıyabiliyorum. Huyları hemen belli oluyor. Onlara nasıl davranmam gerektiğini de böylece çözüyorum. En güzeli de kalbime benzeyen bir kalp ile karşılaşmak. İşte o kişi, bu dünya yolculuğumda bana iyi bir yoldaştır.

2. Okuduğunuz metne konu olan değer, zamana ve mekâna göre değişim gösterir mi? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Ahmet Murat’ın tespit ettiği görüş insanoğluna ait evrensel bir değerdir. İnsanların ait olduğu millet, ülke; yaşadığı zaman farklı olabilir. Bu farklılık insanın kalbinin, ruhunun güzelliğinin çevresini de etkileyeceği gerçeğini değiştirmeyecektir. Kalp güzelliği, insanı insan yapan değerlerden biridir. Bu değer unutulmadıkça dünya yaşanılası bir yer olmaya devam edecektir.

3. Şuayb Ebu Medyen ile ilgili menkıbeyi ait olduğu zamanlardaki anlayışa ve günümüze göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Bir terbiye vasıtası olan “inziva”ya çekilen insanların her şeyden önce iç, ruh, kalp olgunluğunu önemsedikleri söylenebilir. Bütün varlıklara karşı hassaslaşan kalpleri doğruyu bulmada en önemli yardımcılarıdır. Bu kişiler çevresindeki varlıklara karşı da hassastırlar. Her varlık değerlidir, insan olma ve Allah’a yakınlaşma yolunda bir vesiledir. Diğer insanlar da inandıkları bu insanların sohbetlerinden, söylediklerinden faydalanmak isterler. Ne yazık ki günümüzde art niyetli bazı insanlar sebebiyle güven duygusu yitirilmiş, böyle şeyler geçmişte ve hikâyelerde kalmıştır.

4. Menkıbelerdeki hadiseleri artık inandırıcı bulmadığımız bir dünyada, yine de menkıbeler bize bir şeyler söyleyebilir mi? sorusundan hareketle geçmişe ait anlatıların farklılaşan dünyada hâlâ yeri olduğunu söyleyebilir misiniz? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap:

Olası Cevap: Yaşadığımız şartların bize unutturduğu değerleri, okuduğumuz herhangi eserde hâlâ bulabiliyoruz. Kalbimiz, ruhumuz o anda aydınlanabiliyor. Ufkumuz açılabiliyor. Kendimize, yaşadıklarımıza uzaktan bakmamızı sağlayabiliyor. İyi yönde bir şeyleri değiştirmemizde vesile olabiliyor. Bu anlamda masal, fabl, şiir, menkıbe, roman gibi anlatılar; bazen izlediğimiz bir film insanlığımıza ait bir güzelliği gösterebiliyor. Önemli olan insan olmanın erdemini anlamak, görebilmektir.
Olası diğer cevap şu şekilde olabilir: Geçmişe ait anlatıların farklılaşan dünyamızda anlamlı bir yeri olduğunu söylemek çok zor. Mesela Şeyh Galib’in Hüsn ü Aşk mesnevisi artık bize gizli ha- zinelerini açmıyor. O eserlerden hareketle yeni anlatılar yazmak gerekir belki.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 322 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!