Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 334

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 334 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 334

Böylelikle Allah’ın iradesi ile kulun iradesi en yüksek düzeyde her zaman uzlaşma (tetabuk) halinde bulunur. Başka bir söyleyişle irade ile zorunluluk bütünleşmiş, özdeşleşmiş olur.
(…)

Rasim Özdenören, Kafa Karıştıran Kelimeler

Kelime Dağarcığı
ifrat tefrit: Olumlu ve olumsuz anlamda en uç noktalar. irade-i cüz’iye (cüz-i irâde): İnsanın azıcık iradesi. İrade bir sıfattır, ihtiyar yani seçme eylemi onun işidir. izhar: Belirtme, gösterme, açığa vurma. mekanizm: Canlı varlıkları, organik olayları, mekanik yasalara göre açıklayan öğreti.

1. Rasim Özdenören’in metne yansıyan fikrî ve felsefi anlayışı hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap:

Yazar özgürlük, irade, zorunluluk kavramlarının Batının düşünce dünyasında ilk çağlardan beri değerlendirildiğini söyler. Voluntarizm, mekanizm, diyalektik materyalizm ve dini bütün Hristiyan düşünürlerin bu kavramlar üzerine yaptığı açıklamalarda eksikler bulmaktadır. İslam ise bu konuyu farklı bir boyutta ele almaktadır. İnsan için belirlenmiş değerlere göre kavramların içeriği belirlenir. Diğerlerinden en önemli farkı da budur belki. İnsan Allah’ın kulu olma bilincini taşıyorsa Allah’tan başka her şeyden özgürdür. Özgürlük, kavramın anlam üzerindeki kısıtlamalarına bakarak değerini belirlemez. Özgür irade anlayışı da farklıdır, Allah’ın iradesinden bağımsız değildir, irade ile zorunluluk birleşmiştir. İşte yazara göre tam bu noktada kul özgürleşir. Yazarın anlamını açtığı bu farklı ve derin özgürlük anlayışını sanırım ancak yaşayanlar bilecektir.
Olası başka bir cevap şu şekilde olabilir: Bence özgürlük, insanın diğer kişilerin haklarına saygı duyduğu müddetçe dilediği şekilde davranmasını, kimse tarafından zorla engellenmemesini ifade eder. Özgürlük ve özgürlüğün düşündürdüğü irade kavramı, bireyin sahiplendiği ve toplumun kabul ettiği ahlakî değerlerle çatışmadıkça aklın denetiminde yaşanmalıdır. 2

2. Sizce insanlık, düşünmek ve düşündüğüne göre yaşamak için yazar gibi alternatif yollar bulabilir mi? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Okuyup araştıran insanlık için her zaman alternatif yaşam rotaları belirlemek mümkündür. Mesela 2021 yılı, Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. İnsanların onu hatırlaması ve tanımasının çok önemli farklar oluşturacağını düşünüyorum.

3. Edebiyat, kuşku yok ki, bir kültür ve uygarlık olayıdır. Çeşitli işlevlerinden biri de, ait olduğu uygarlığın inceliklerini, nüanslarını yakalamanıza yol açmasıdır. Alışılmış deyimiyle, daha önce bilmediğiniz ufuklar açar önünüze. Yeni bir mantıkla düşünmeye başlarsınız. Belki de mantığın dışında (fakat mantıksızca değil) düşünmeye başlarsınız.
Ruhun Malzemeleri

Yazarın başka bir eserinden alınan bu ifadeler ile okuduğunuz metin arasında nasıl bir ilgi kurulabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar bu parçada adeta ele aldığı konuları neden seçtiğini de açıklamıştır. Okuduğumuz metinde özgürlük kavramının, ait olduğumuz uygarlığın (İslâm ve biraz da Batı) içinde farklı algılarla anlamlandırıldığı vurgulanmıştır. Bu kavram hiç düşünmediğimiz bir açıdan ele alınmıştır. Metin, bizi alışılagelmiş mantık dışında düşünmeye yönlendirmiştir.

4. Metinde Schopenhauer’in Varım, çünkü var olmak istedim. cümlesi ile varoluş felsefesini ifade ettiği söylenmiştir. Siz de varoluş felsefenizi bir cümleyle ifade ediniz.

  • Cevap: Olası Cevap: İnanıyorum, öyleyse var olacağım. Varlık sahnesindeyim çünkü var olmamın bir anlamı var. Özgürsem, varım.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 334 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!