Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 336

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 336 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 336

Gelişme her şeyden önce insanın kendiyle yıkışmasını gerektirir. Birtakım sanat akımlarının öncüleri, öncesel birtakım kurallar ortaya koyabilirler ama gene de en başanlı yapıtlar bu kuralların dışında gelişen yapıtlardır. Bir akıma bağlı sanatçıların en başarılıları o akımın bildirisine en az uyan kişiler oldular.
(…)

Afşar Timuçin, Estetik Bakış

1. Okuduğunuz metinden hareketle yazarın fikir dünyası ve edebî anlayışı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap:  Olası Cevap: Metnin yazarı sanatı genel anlamda kural dışı olarak tanımlamaktadır. Sanatçının belirli bir eğitim sonrasında kendi yolunu çizmesi gerektiğine inanmaktadır. Sanatçıların belirli sanat akımlarına bağlı olsalar da o akımın kuralları dışında hareket edip güçlü eserler meydana getirebileceklerini savunmaktadır. Aynı zamanda sanatta yeteneğin toplum ve dünyayla kurulan ilişki sonrasında ortaya çıktığını belirterek doğuştan yetenek fikrine karşı çıkmaktadır.

Olası cevap iki şekilde olabilir:
a) Yazarın düşüncelerine katılıyorum. Yeteneğin doğuştan geldiğini düşündüğümüzde sanat okullarının olmaması gerekirdi. Aynı zamanda bu yeteneğin toplumsal ilişkiler olmadan kendiliğinden ortaya çıkması gerekirdi.
b) Yazarın düşüncelerine katılmıyorum. Hiçbir eğitim almadan yeteneklerini ortaya koyan sanatçılar vardır. Dolayısıyla yetenek doğuştan gelebilmektedir. Yetenek yaşantı sonucunda kazanıl- saydı sanat okullarında okuyan bütün öğrencilerin sanatçı olmaları gerekirdi.

2. Metinde yazarın Sanat yapmak adına avaz avaz bağıran birtakım sözde şarkıcılar doğuştan sanatçı ya da en azından doğuştan yetenekli sanatçı adayları olduklarına inanırlar. Oysa yeteneklerimizi dünyayla ilişkilerimiz içinde kazanıyoruz ve nasıl kazandığımızı da bilmiyoruz. cümleleriyle dile getirdiği sanat ve yetenek hakkındaki düşüncelerine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle ifade ediniz.

  • Cevap:

a) Sanat, yenilik ve orijinalliktir. Önceden belirlenmiş sanatsal kuramlara uymak sanatçının özgünlüğünü olumsuz etkiler. Dolayısıyla kural dışı bir sanat anlayışı ortaya koymak gerekir.
b) Sanatçının kendinden önceki sanatsal kuralları tanıması ve bunları uygulaması onun gelişimini hızlandırır. Sanatsal gelişimin belirli aşamalarını ve kurallarını uygulamak sanatçının kendini diğer sanatçılarla karşılaştırması bakımından ona olanak sunar.
c) Sanatçı gelişimini sağlamak için önceden belirlenmiş kuralları tanımalı, bu kurallarla kendini sınamalı fakat son aşamada kendi özgün anlayışını ortaya koymalıdır.

3. Metinde geçen Birtakım sanat akımlarının öncüleri, öncesel birtakım kurallar ortaya koyabilirler ama gene de en başarılı yapıtlar bu kuralların dışında gelişen yapıtlardır. Bir akıma bağlı sanatçıların en başarılıları o akımın bildirisine en az uyan kişiler oldular, ifadesinde sanatın sadece belirli kurallarla yapılamayacağı düşüncesi öne sürülmektedir. Bir sanatçı olsaydınız sizden önce belirlenmiş kuralları ne ölçüde dikkate alırdınız? Düşüncelerinizi nedenleriyle belirtiniz.

  • Cevap: Bu soruyu çözmemizi istiyorsanız yorum bölümüne yazınız.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 336 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!