Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 346

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 346 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 346

Böylece bir kavramın değişik görüntü ya da izlenimleri elde edilerek yeni imajlara, yeni mısralara varılmak isteniyor. Genç şairler hep bunu istiyoruz. Folklor ve klişelerin karşısında öbür kutbu meydana getiren bu durum şiirimizde bir evrimdi. Her evrim gibi haklı ve zorunlu.
(1956)
Cemal Süreya, Folklor Şiire Düşman

1. Okuduğunuz metinden hareketle folklorun neden şiire düşman olabileceği ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.

Büyük dedem Âşık Zülâlî henüz on altı yaşındayken Âşık Seyhatî namlı yaşlı bir ozanın elini öpüp duasını almak üzere yanına vardığında, atışmadan el öpemeyeceği söylenir ona. Genç Zülâlî “el-Emru Fevka’l-Edeb / Emir edebin üstündedir” fetvasınca geçer karşısına tecrübeli âşığın ve ne derse sazıyla sözüyle cevap verir. Onun söz kudretine ve cesaretine hayran olan Âşık Seyhatî, atışmanın sonunda Zülâlî’nin alnından öper ve öyle bir söz söyler ki duyanlar beddua sanır: “Sevdiğine kavuşamayasın, kavuşamayasın ki dünyaya ateşli sözler bırakasın!” Muhabbetoğulları’nın yüzyıllarca meclisi dağılmayan çocuklarından biri olacaktı belli ki Âşık Zülâlî. Söze hayat veren şairlere bakacak olursak Hüsnü Aşk’ın penceresinden, Mecnun da o kabiledendi.
(…)

  • Cevap:

Olası Cevap: Folklorun ifade şekli günümüz şairine yetmemektedir. Geçmişte yüklendiği anlamı koruyan bir yapısı vardır çünkü. Onu alıp bugünkü şiire koymak şiiri köşeye sıkıştırmak olacaktır. Farklı yorumlara, anlamlara açık olmayan boyutu şiirin çok yönlülüğüne, entellektüelliğine uygun değildir. Günümüz şiirinde bireysellik (kişilik) ön plandadır ve bu şiirin özgün yönünü ortaya çıkarır. Folklorda bunu göremeyiz. Mesela bir türkü artık anonimdir, zamandan ve kişilerden kopuktur. Folklorun anonim kalıpları ve klişeleri modern şiire düşmandır. Çünkü modern şiirin temelinde kelimeler yeni bağlamlarda kullanıma açıktır.

2. Bir denemeden alınmış yukarıdaki parçadan hareketle A. Ali Ural’ın folklora bakışıyla Cemal Süreya’nın folklor anlayışlarını karşılaştırınız.

Sinema
Boş vaktim oldukça sinemaya giderim. Yumuşak bir karanlığa gömülmüş, makinenin hışırtısını dinleyerek cismimin değil, ruhumun bir çetin yol üzerinde mola verdiğini hissederim. Karanlık, ölümün bir parçasıdır. Onun için dinlendiricidir. Büyük dinlenme, bir karanlık denizine dalıp bir daha ışığa kavuşmamaktan başka nedir?
(…) Ahmet Haşim, Bize Göre
“Nesirlerinde de, şiirlerindeki kadar, kelime seçiminde titizdir. Küçük objelerden ve hâdiselerden hareket ederek, fazla derinliği olmayan bir perspektiften yakaladığı dış dünya intibalarının ifade edildiği bu tip yazılarının, Fransız filozofu Alainden aldığı bir tarz olması ihtimâlini Mehmet Kaplan ileri sürmüştür.”

  • Cevap: Olası Cevap: A. Ali Ural halk şairlerinde bulunan söz söyleme kudretinin yüzyıllarca devam edeceğine inanmaktadır. Hüsn ü Aşk’ı da anarak “söze hayat verenler” ifadesiyle bütün şairleri kapsayıcı bir tutum sergilemiştir. Cemal Süreya ise geçmiş edebî kalıpları reddeden bir tutum içindedir.

3. Yukarıda Ahmet Haşim’in bir denemesinden alınan parça ve Ahmet Haşim’in nesirlerindeki üslubunun değerlendirildiği bir alıntı verilmiştir. Siz de okuduğunuz metinden hareketle Cemal Süreya’nın üslubu hakkında çıkarım yapınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Okuduğumuz metin şiir üzerine yazılmış bir denemedir. Bu, yazarın şairliğinin konu seçiminde etkili olduğunu göstermektedir. Döneminde güncel bir mevzuya değindiği açıktır. İçeriği zengin, dili sade, eleştirel bir tutumla yazılmıştır. Kelimeleri farklı çağrışımlarla kullanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 346 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!