Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 348

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 348 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 348

“İnsanın öbür adı çevirici olmalı. Yaşamak çevirmektir. Çevirerek yaşar insan. Çevirmeden yaşam yok. Daha biyolojik, fizyolojik aşama bir çeviri. Alınan besin ile içe çekilen havanın nasıl enerjiye dönüştüğünü şöyle bir düşünmek yeter. Bir havanız sanki biz. Aldığımızı, karıştırıp öğüterek sindiririz. Kesin sınırlarla birbirinden ayırt edilmese de, biyolojik aşamanın ötesi, insan – toplum – kültür – tarih boyutumuzsa algılar, duyumlar, kavramlaştırmalar, düşünmeler, insanlararası ilişkiler, toplumsal algılar, hukuktan ekonomiye, eğitimden yönetime her türlü kurmalar, kuramlar, kurgular, kuruluşlar, hepsi hepsi; karışık, karmaşık, kat kat, boğum boğum bir çeviri.”
Yazınla, şiirle, bilimle uğraşıp da çeviri sorunu üzerinde durmayan biri gösterilemez ki! Hele bizim toplumumuzun çeviri gereksemesi gittikçe artmaktadır, çağımızı yakalamanın kaygısı zorunlu kılıyor bunu.
(…)

Melih Cevdet Anday, Geleceği Yaşamak

1. Metinde geçen Yazınla, şiirle, bilimle uğraşıp da çeviri sorunu üzerinde durmayan biri gösterilemez ki! Hele bizim toplumumuzun çeviri gereksemesi gittikçe artmaktadır, çağımızı yakalamanın kaygısı zorunlu kılıyor bunu. ifadesi üzerinden düşündüğümüzde yabancı yazarlardan deneme türünde eserler okumanın düşünce dünyamıza ne gibi katkıları olabilir? Düşüncelerinizi nedenleriyle belirtiniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Toplumların evrensel bir nitelik kazanmış düşünceleri olmasına rağmen hâlen ulusal nitelikte düşünceleri de vardır. Deneme türünde daha çok yazarın kişisel düşünceleri ön plandadır. Dolayısıyla farklı ulusların herhangi bir konudaki düşüncelerini öğrenmenin bir yolu da o toplumun deneme yazarlarını okumaktan geçer. Bu metinleri okuyarak herhangi bir konuda başka bir ulusun neler düşündüğünü gözlemleyebiliriz. Bu durum bize başka bir bakış açısı kazandırdığı gibi düşünme yöntemimizi geliştirmemizi de sağlayabilir.

2. Melih Cevdet Anday’ın daha çok şiir ve sanat üzerine denemeler yazmasının nedeni ne olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Melih Cevdet Anday deneme türü dışında asıl ününü şiirleriyle kazanmıştır. Yeni bir şiir akımı (Garip Akımı) geliştirmiş ve kendinden sonra gelen nesilleri etkilemiştir. Dolayısıyla Melih Cevdet Anday’ın denemelerinde şiir ve sanat konusunu işlemesi olabildiğince doğaldır.

3. Dünya edebiyatında 16. yüzyılda yazılmaya başlanan deneme, Türk edebiyatında Tanzimat Dönemi’nde ilk kez görülmüş, Cumhuriyet Dönemi’nde ise 1940lı yıllardan sonra gelişme göstermiştir. Sizce denemenin Türk edebiyatında edebî bir tür olarak çok geç yer almasının türün özellikleri ile bir ilgisi olabilir mi? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: 1940’lı yıllara kadar denemenin yeterince gelişmemesinin nedeni olarak bireyselleşme olgusunun toplumda yeteri kadar gelişmemesi gösterilebilir. Deneme türü yazarın kişisel ve orijinal görüşleri üzerine kurulan edebî bir türdür. Dolayısıyla bireysel derinliğin ve kişisel üslubun oluşmadığı bir toplumda deneme türünün gelişmesi de
    pek kolay değildir. Kırklı yıllardan sonra modernleşmenin de etkisiyle bireyselleşmenin artması bu türdeki gelişimi de hızlandırmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 348 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!